Σελίδες

Συγκρατηθείτε: Οι Υπεράκτιες ανεμογεννήτριες βοηθούν στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής!!!!




Μια μελέτη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα ανοικτά των ακτών της Ευρώπης έδειξε ότι οι δομές δεν αποτελούν απειλή για τη θαλάσσια ζωή, αντίθετα στην πραγματικότητα, την συντηρούν.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στο τμήμα Ζωολογίας, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, διαπίστωσε ότι τα θεμέλια των τουρμπινών ενεργούν ως φυσικό περιβάλλον για τα ψάρια, τα καβούρια, τα μύδια, τους αστακούς και τα φυτά, δημιουργώντας ένα πιο διαφοροποιημένο και πυκνό πληθυσμό της θαλάσσιας ζωής στις περιοχές αιολικής ενέργειας από ό,τι σε χώρους μακριά από τον έλεγχο αυτής της εκμετάλλευσης.

Όπως και στην περίπτωση των βυθισμένων αυτοκινήτων ή πλοίων, οι επιστήμονες είπαν ότι αυτά ουσιαστικά λειτουργούν ως τεχνητοί ύφαλοι. Η μελέτη αυτή θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στη σχεδίαση αιολικής εκμετάλλευσης. Επειδή οι τοποθεσίες του αιολικού πάρκου είναι λιγότερο κατάλληλες για αλιεία, οι εκμεταλλεύσεις αυτές θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε ασφαλείς ζώνες για τα απειλούμενα είδη.

Σχόλιο από το blog μας

Δεν αποτελούν πλέον έκπληξη τέτοιου είδους μελέτες. «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» όπως έλεγαν οι παλαιότεροι. Οι πολυεθνικές εταιρείες είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει τη προσοχή τους στο θαλάσσιο χώρο αφού έχουν ρημάξει ή ρημάζουν τα τελευταία χερσαία κομμάτια. Για να επεκταθούν και προς τη θάλασσα απαιτείται αποπροσανατολισμός και εδώ της κοινής γνώμης, ως προς τη πραγματική αλήθεια, που δεν είναι άλλη από την απαξίωση της δεσμευμένης θαλάσσιας έκτασης.

Η πραγματική αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους εγκληματικές επεμβάσεις οδηγούν σε τεράστια υποβάθμιση, γιατί χιλιάδες κυβικά μέτρα σκυρόδεμα ρίχνονται στη θάλασσα για τις βάσεις των ανεμογεννητριών με ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι παράκτιες ανεμογεννήτριες διώχνουν όλα τα ιχθυοαποθέματα, ενώ σκοτώνουν τον όποιο γόνο υπάρχει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Δημιουργούν κίνδυνους για τη δημόσια υγεία, αφού παράγουν υψηλής τάσης ρεύμα, που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Προκαλούν οπτική και ηχητική όχληση. Απειλούν τη παράκτια αλιεία αλλά και τη τουριστική κίνηση, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, κατασκευάζονται σε μικρή απόσταση από τις ακτές, για να έχουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και αφετέρου, για να συνδεθούν ευκολότερα (μέσω υποθαλάσσιου αγωγού) με τις χερσαίες πηγές ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο αφορά τα τιμολόγια αγοράς της ενέργειας από ΑΠΕ, επισημαίνουμε ότι οι τιμές αγοράς της παραγόμενης ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πρόσφατου ν/σ του ΥΠΕΚΑ, αυξάνονται κατά 50%..........Με άλλα λόγια, ακόμη ακριβότερο ρεύμα για τους καταναλωτές.


ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ η κ. Μπιρμπίλη μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες της στο ΥΠΕΚΑ, οφείλουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους, πριν ολόκληρες περιοχές καταστραφούν περιβαλλοντικά και οικονομικά;


Πηγή άρθρου

http://greenmagazine.gr/yperakties-anemogenitries-voithoun-diatirisi-thalasias-zwis/

29/01/2010



Δεν υπάρχουν σχόλια: