Σελίδες

Η θεραπεία στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ απαιτεί ζώνες υποδοχής που έχουν ορισθεί από τους κατά τόπους δήμους και όχι από τους πράσινους επενδυτές


Η διαδικτυακή διαβούλευση για το σχέδιο Νόμου για τις ΑΠΕ που έληξε στις 15/01/2010, είχε στο σύνολο της γενικευμένες αντιδράσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες συλλογικούς φορείς αλλά και από απλούς πολίτες. Μεταξύ αυτών των παρεμβάσεων αξίζει να αναδημοσιεύσουμε τη σημαντική πρόταση που έθεσε ο κ. Λαυρέντιος Τριανταφυλλίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, η οποία είναι η παρακάτω:

Αξιότιμη κα Μπιρμπίλη,

Σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο Νόμου για τις ΑΠΕ και σε συνέχεια των παρατηρήσεων που ήδη έχω καταθέσει, θέλω να συμπληρώσω τα εξής :

1. Στην προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (κου Σουφλιά) για τις ΑΠΕ κατατέθηκαν πάρα πολλές προσφυγές στο ΣτΕ.

2. Εάν δεν γίνει ουσιαστική τροποποίηση του σχεδίου Νόμου που θα καταθέσετε έτσι ώστε να περιλαμβάνει Ζώνες υποδοχής μετά από πραγματική διαβούλευση με τους Δήμους των ΑΠΕ αλλά να επιτρέπεται η τοποθέτηση άναρχα όπου ο όποιος «πράσινος επενδυτής» επιθυμεί, εκτός από ελάχιστους περιορισμούς, πολύ φοβάμαι ότι θα κατατεθούν σωρεία νέων προσφυγών στο ΣτΕ από όλες τις πραγματικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και από ιδιώτες.
Σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας του Νόμου, που φαίνεται πολύ πιθανόν έτσι όπως διατυπώνεται σήμερα γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική χωροθέτηση, θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες οι «πράσινοι επενδυτές» και θα διασυρθεί η Χώρα διεθνώς για μία ακόμα φορά. (Κοιτάξτε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως μεταφορά συντελεστή δόμησης, νομιμοποίηση ημιυπαιθρίων, γήπεδο ΠΑΟ Βοτανικού κλπ).

3. Κάθε τυπική ανεμογεννήτρια 2MW τοποθετείται σε μία ελεύθερη έκταση της τάξης των 100-200 στρεμμάτων. Τα 6.000MW που ζητάμε από ανεμογεννήτριες αντιστοιχούν σε 3.000 τυπικές ανεμογεννήτριες και καλύπτουν μέγιστη έκταση 200 στρ. x 3.000 ανεμογεννήτριες = 600.000 στρέμματα ή 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν στο 5 τοις χιλίοις (5‰) της συνολικής έκτασης της Χώρας μας. Διερωτάται κανείς για ποιο λόγο να επιτρέπεται να τοποθετηθούν παντού, άναρχα και χωρίς κανένα χωροταξικό προγραμματισμό Αιολικά Πάρκα.

4. Πρότασή μου είναι η κάλυψη αυτή να μην υπερβαίνει το 1-2% εκάστου Νομού. Ειδικά για το νησιωτικό χώρο η εγκατάσταση των ΑΠΕ θα πρέπει να περιοριστεί ακόμη περισσότερο σε 0.5-1% της έκτασης του κάθε νησιού και η συνολική εγκατάσταση ισχύος θα αρκεί για την κάλυψη του κάθε νησιού. Δεν μπορεί τα νησιά που αποτελούν το μοναδικό αξιόλογο τουριστικό προορισμό της χώρας να μεταμορφωθούν σε μη ρυπογόνα μεν αλλά βιομηχανικά τοπία με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ. Επίσης περιορισμός πρέπει να μπει στο συνολικό ύψος των ανεμογεννητριών π.χ. 30-50 μέτρα, όχι συνολικό ύψος 150μ (στύλος με φτερωτή) που αντιστοιχεί στα σημερινά 3MW.

Ευχαριστώ

Με τιμή,
Λαυρέντιος Τριανταφυλλίδης

Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ – MSc UCL
Email : 6932443991@mycosmos.gr
Πηγή άρθρου
http://www.opengov.gr/minenv/?p=111&cp=9
12 Ιανουαρίου 2010 @ 14:01

Δεν υπάρχουν σχόλια: