Σελίδες

Η καταστροφή της Νότιας Εύβοιας από την ασύδοτη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων

Αναδημοσιεύουμε μία επιστολή του Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ γιατί ελπίζουμε ότι ίσως αφυπνίσει τους τοπικούς άρχοντες, τους συλλογικούς φορείς της Κεφαλονιάς και θα ενεργοποιήσει περισσότερους πολίτες πριν είναι αργά…. Κρίνεται αναγκαίο να παραδειγματιστούμε όλοι από τα λάθη άλλων περιοχών της χώρας που άφησαν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στα εδάφη τους, χωρίς καμία αυτοσυγκράτηση. Ήδη οι καταστροφές του κεφαλονίτικου φυσικού τοπίου αρχίζουν και διαγράφονται, με αποκορύφωμα τις σαρωτικές πλημμύρες που έγιναν πρόσφατα στην Αγ. Ευφημία εξαιτίας των άθλιων επεμβάσεων που έγιναν στο φυσικό χώρο από τις ανεμογεννήτριες. Η εφημερίδα Ημερήσιος είχε με πρωτοσέλιδο καλύψει αυτό το θλιβερό γεγονός τις προάλλες. Η περιοχή Διλινάτων αναστενάζει από τα συνωδά έργα των ανεμογεννητριών, από το ξεκοίλιασμα των κορυφογραμμών και την απώλεια του άλλοτε πανέμορφου φυσικού τοπίου. Οι επιπλέον δραστηριότητες από την λειτουργία νταμαριού, το εργοστάσιο της πίσσας στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας, προκάλεσαν την οριστική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η τοπική αυτοδιοίκηση κωφεύει, αδιαφορεί πλήρως για τα προβλήματα της συγκεκριμένης αυτής περιοχής΄. Οι κάτοικοι Διλινάτων έχουν ενεργοποιηθεί και οργανώνονται για συνέχιση του δίκαιου αγώνα τους, στέλνοντας μηνύματα και στους υπόλοιπους συμπολίτες τους για να μη πάθουν τα ίδια και χειρότερα. Οι κορυφογραμμές της Κεφαλονιάς ξεκοιλιάζονται καθημερινά με στόχο την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι των κοινωνικών αναγκών. Δυστυχώς συνεχίζει να κυριαρχεί η παραπληροφόρηση εξυψώνοντας μία τεχνολογία σαφώς ξεπερασμένη.

Οι απόψεις σχετικά με τις ανεμογεννήτριες που παρουσιάζονται είναι αντικρουόμενες και λένε μισές αλήθειες και ψέματα για να διαμορφώσει γνώμη κάποιος που δεν γνωρίζει το ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα:

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σύμφωνα με τον κ. Θανάση Μπινιάρη γραμματέα του Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ, που θέλουν περισσότερη ανάλυση για να γίνει σωστή εκτίμηση, όπως:

- Ποιες είναι οι πραγματικές επεμβάσεις εγκατάστασης ΑΠ μαζί με τα συνοδευτικά έργα και πώς επηρεάζουν ένα τόπο;
- Τι λογική έχει να κόβουμε δάση, να υποβαθμίζουμε αρχαιολογικούς χώρους, οικισμούς και αξιόλογες παραλίες με τεράστιες ανεμογεννήτριες, δρόμους και καλώδια;
- Είμαστε σίγουροι γι αυτό που πάμε να κάνουμε δηλαδή να θυσιάσουμε αξιόλογες φυσικές περιοχές για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια;
- Μήπως οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με μικρά συστήματα ΑΠΕ στα σπίτια και κάθε τόπο αντί μόνο με ΑΠ μεγάλης κλίμακας;
- Γιατί τα αρμόδια υπουργεία επιμένουν μόνο στην παραγωγή ενέργειας και καθόλου στη μείωση της ζήτησης (εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή απόδοση συσκευών και κτιρίων)
- Γιατί δεν διευκολύνουν με σαφή νομοθεσία και επιδότηση κάθε ιδιώτη που θέλει να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά ή άλλες ΑΠΕ στο σπίτι του, αλλά αντιθέτως διευκολύνουν μόνο τις μεγάλες επενδύσεις;

Η επιστολή που είχε δημοσιευτεί τότε ήταν η παρακάτω:


Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ)
Τ.Θ 9 , 340 01 Κάρυστος, Εύβοια, sppenk@gmail.com

Κάρυστος 4 - 8 - 2009

Ανοιχτή επιστολή με θέμα τα Αιολικά Πάρκα

Προς : τους Δήμους και τους φορείς της Ν. Εύβοιας

Η υπερσυγκέντρωση Aιολικών Πάρκων (ΑΠ) στην Ν. Εύβοια είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Ο Σύλλογός μας απευθύνει αυτή την επιστολή σε όλους τους φορείς της Ν. Εύβοιας για να τους ενημερώσει σχετικά με τα σχέδια εγκατάστασης ΑΠ σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου και πληροφορίες από δημοσιεύματα των εφημερίδων.

Μέχρι σήμερα στην Ν. Εύβοια έχουν εγκατασταθεί 347 ανεμογεννήτριες (ΑΓ, 212 MW) που αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής αιολικής ισχύος που παράγει όλη η χώρα. Η Ν. Εύβοια έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εγκατεστημένης ισχύος σε σχέση με κάθε άλλο νομό της χώρας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τόσο μεγάλο ώστε το 55% των αιτήσεων παραγωγής παρουσιάζουν μερική ή ολική επικάλυψη (!).

Τα σχέδια των επενδυτών και της διοίκησης για το μέλλον προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση ΑΠ στην Ν. Εύβοια. Το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται σύντομα να παρουσιάσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει ως στόχο να ενισχύσει τους ρυθμούς διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Κατασκευάζεται ήδη η Γραμμή Υψηλής Τάσης Πολυπόταμος - Πλατανιστός (150 KV με 5 υποσταθμούς, μεταφορά ισχύος 350MW) για τη μεταφορά της ενέργειας από νέα ΑΠ. Ήδη έχουν εγκριθεί άδειες παραγωγής περίπου 450 ΜW και αναμένονται οι άδειες εγκατάστασης τουλάχιστον 20 νέων ΑΠ με την περάτωση της κατασκευής της νέας Γραμμής Μεταφοράς. Η παραγόμενη ενέργεια θα περάσει από τον Πολυπόταμο στη Ν. Μάκρη με υποθαλάσσιο καλώδιο που θα χρηματοδοτήσουν κατά 70% οι ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα με την κατασκευή του καλωδίου και με χρονικό ορίζοντα το 2012 θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των νέων ΑΠ (ΝΕΑ, 13/6/2009).

Τα σχέδια των επενδυτών και της διοίκησης δεν σταματάνε εδώ, αλλά προβλέπουν ακόμη περισσότερες εγκαταστάσεις ΑΠ. Ο παρακάτω συγκεντρωτικός πίνακας δείχνει τα εγκατεστημένα MW έως σήμερα και τα επιτρεπόμενα σύμφωνα με το Χωροταξικό Σχέδιο:

Κατειλημμένη έκταση (στρέμματα) 1.041.037
Εγκατεστημένα MW έως σήμερα 212
Eπιτρεπόμενα MW - Χωροταξικό 2.012
Eπιπλέον δυνατότητα (MW) 1800

Στοιχεία: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/EKDILOSEIS_P/EPISTHMONIKES_EVENTS/ENERGEIA_XALKIDA

Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι ΟΤΑ της Ν. Εύβοιας καλούνται να παράγουν πολλαπλάσια ισχύ ενέργειας από αυτή που ήδη παράγουν. Συνολικά η Ν. Εύβοια καλείται να παράγει 1800 MW ισχύος, περίπου εννιά φορές περισσότερο της ισχύος που παράγει σήμερα. Μια τέτοια προοπτική θα φέρει εκατοντάδες νέες ΑΓ στην Ν. Εύβοια καθώς και νέες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.

Η διοίκηση ενδιαφέρεται να ενισχύσει το κεντρικό σύστημα με κάθε τρόπο αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό κόστος που θα επωμιστούν οι περιοχές που θα υποδεχτούν αυτά τα έργα. Τα ΑΠ παρουσιάζονται παραπλανητικά ως η λύση που θα μας σώσει από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά στην πραγματικότητα οι ΑΠΕ είναι συμπληρωματικές πηγές ενέργειας και από μόνες τους δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας. Παράλληλα χρειάζονται καινοτομίες στην εξοικονόμηση και την ενεργειακή απόδοση και κυρίως στον τρόπο που καταναλώνουμε την ενέργεια. Στην πράξη οι κάτοικοι της Ν. Εύβοιας θα υποστούν εκατοντάδες νέες ΑΓ, νέα δίκτυα μεταφοράς υψηλής και μεσαίας τάσης, νέους υποσταθμούς και νέους δρόμους πρόσβασης σε ορεινές τοποθεσίες. Πρόκειται για επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που θα μετατρέψουν την Ν. Εύβοια σε βιομηχανική περιοχή αιολικής ενέργειας, μια νέα χρήση γης που θα αλλάξει ριζικά και για πάντα τον τόπο μας. Σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία της γης. Για ποιον τουρισμό θα μιλάμε όταν το τοπίο θα έχει τραγικά αλλοιωθεί; Περιοχές φυσικής ομορφιάς που τις προβάλλουμε σαν το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας όπως το Φαράγγι του Δημοσάρη, θα πληγωθούν βάναυσα από επεμβάσεις. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες φυσικές περιοχές όπως η Αρχάμπολη, οι κορφές της Οχης, οι ανατολικές ακτές του Καβοντόρου και χωριά όπως ο Πλατανιστός που θα έπρεπε να τα διατηρήσουμε σαν μελλοντικά αποθέματα υψηλής αξίας, αλλά αντί αυτού θα υποστούν τραγική αλλοίωση του τοπίου τους. Τουλάχιστον αυτές οι περιοχές θα έπρεπε να εξαιρεθούν από κάθε εγκατάσταση.

Μέχρι σήμερα οι ΟΤΑ και οι φορείς της Ν. Εύβοιας δεν έχουν δείξει σημάδια αντίδρασης κατά της υπερσυγκέντρωσης ΑΠ. Οποιοδήποτε οικονομικό όφελος υπέρ των ΟΤΑ δεν αντισταθμίζει τη ζημιά που θα γίνει σε βάρος των πολυτίμων φυσικών τοπίων και της αξίας της Ν. Εύβοιας. Καλούμε τους Δήμους και τους φορείς της Ν. Εύβοιας να αναλογιστούν το περιβαλλοντικό κόστος που θα υποστεί ο τόπος μας και να ζητήσουν τουλάχιστον την εξαίρεση ορισμένων περιοχών από την πλήρη κάλυψη με καλώδια, δρόμους και ΑΓ. Οσοι φορείς κατανοούν το ζήτημα, παρακαλούμε να μας γνωρίσουν τι προτίθενται να κάνουν. Βρισκόμαστε στην ύστατη στιγμή των αποφάσεων και αν δεν υπάρξει αντίδραση TΩΡΑ, αύριο θα αναρωτιόμαστε από πού ξεφύτρωσαν εκατοντάδες ΑΓ, καλώδια και δρόμοι.

Για το Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ
Η Πρόεδρος
Χρυσούλα Μπερέτη
Ο Γραμματέας
Θανάσης Μπινιάρης

Πηγή άρθρου:
http://sdappe-kimis.pblogs.gr/tags/anemogennitries-gr.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: