Σελίδες

Eλάχιστη απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών και των κατοικιών στην Ευρώπη

[ Alternate short URL for linkingHOME ] [Αναπληρωματικό σύντομο URL για τη σύνδεσηΑΡΧΙΚΗ]

Συντάχθηκε από: την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα κατά των Αιολικών Πάρκων EPAW
Πληροφορίες παρέχονται από τα μέλη της EPAW και η περίληψη του Mark Duchamp


Σημείωση απο την Νational Wind Watch (NWW): Τα παρακάτω παραδείγματα δεν είναι τα μόνα αντιπροσωπευτικά στην Ευρώπη

Για πληροφορίες σχετικά με τον θόρυβο και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων απαιτούνται, τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα (1-1/4 μίλια), δείτε το NWW Noise & Υγεία σελίδα.


ΒΕΛΓΙΟ

350 μέτρα (1.148 πόδια) στη θεωρία (αναφέρεται στο νομοσχέδιο, αλλά ποτέ δεν ψηφίστηκε). Στην πράξη, οι επενδυτές αιολικών πάρκων για την αποφυγή προβλημάτων δεν πλησιάζουν λιγότερο από 500 m (1640 ft) απο τις κατοικίες.

ΤΣΕΧΙΑ

Δεν υπάρχουν κανονισμοί για οπισθοδρομήσεις από την ανεμογεννήτρια. Στην πράξη: 400 τ.μ. έως 800 τ.μ. (1,312-2,625 ft).

ΔΑΝΙΑ
Oι ανεμόμυλοι πρέπει να βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση των 4 × ύψος τους μακριά από τις κατοικίες. Εάν η ανεμογεννήτρια έχει ανεγερθεί σε απόσταση μικρότερη των 6 × ύψους της, μια εκτίμηση γίνεται δωρεάν όσον αφορά την απόσβεση της αξίας του ακινήτου. Εάν η απώλεια είναι μεγαλύτερη από 1%, πλήρης αποζημίωση για την απώλεια της αξίας του ακινήτου θα καταβληθεί. Αν το ακίνητο βρίσκεται πιο μακριά από 6 φορές το ύψος του ανεμόμυλου, 4.000 DKK οφείλεται να έχουν μια αξιολόγηση της απώλειας της αξίας που πραγματοποιήθηκε. Εάν εκτιμάται ότι η απόσβεση είναι μεγαλύτερη από 1%, της απώλειας της αξίας του ακινήτου έχει καταβληθεί και το 4000 DKK επιστρέφεται. Σε περίπτωση που εκτιμάται ότι δεν υπάρχει απώλεια της αξίας του ακινήτου, το 4000 DKK έχει καταπέσει. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των ανεμόμυλων πρέπει να καταβάλουν την αποζημίωση.

ΑΓΓΛΙΑ, ΟΥΑΛΙΑ
Δεν έχουν κανονισμούς. Τα τοπικά δικαστήρια απαιτούν να μπουν όρια θορύβου, αλλά μάλλον οι εμπειρογνώμονες επιλέγουν μέρες με λίγο άνεμο να κάνουν τις σχετικές μετρήσεις θορύβου και ποτέ δεν εμφανίζονται να κάνουν μετρήσεις τις νυκτερινές ώρες ( για ευνόητους λόγους ). Σε μια υπόθεση στο δικαστήριο, καταδικάστηκαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού και υποχρεώθηκαν να αποζημιώσουν τους αγοραστές, επειδή δεν είχαν αποκαλύψει το σχέδιο κατασκευής ενός αιολικού πάρκου που θα επηρέαζε αρνητικά σαφώς τη διαβίωση στο σπίτι. Ο «Επαρχιακός Δικαστής κ. Buckley υποχρέωσε το Holdings να καταβάλει αποζημίωση των 20 τοις εκατό της αξίας αγοράς του σπιτιού το 1997, £ 12.500, συν τους τόκους, εξαιτίας της βλάβης της οπτικής αναψυχής, την ηχορύπανση και την «ερεθιστικό τρεμόπαιζο» που προκαλούνται από τον ήλιο που πηγαίνει κάτω πίσω από την κίνηση των λεπίδων στροβίλων 550 μέτρα [ 1804 ft] από το σπίτι. Ο "John Etherington λέει:" Υπήρξαν δικαιώματα όσο τα 350 μ. [1148 ποδών] νομίζω. "

ΓΑΛΛΙΑ
Για κάθε περίπτωση χωριστά, περιορίζεται μόνο από τη νομοθεσία του θορύβου. Η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής συνιστά 1.500 m (4.921 ft). Αυτό δεν είναι εφαρμόσιμο, ωστόσο. Στη πράξη, τα 500 m (1640 ft) φαίνεται να είναι η ελάχιστη απόσταση που παρατηρήθηκε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Υπάρχουν διαφορετικές κλίμακες, όπου εφαρμόζονται ανάλογα με τα επίπεδα θορύβου, για τη καλύτερη προστασία της περιοχής:

- "Ήσυχες περιοχές" [35 dB (A)]: 1.000-1.500 μ. (3,281-4,921 ft)

- "Μεσαίες περιφέρειες" [(40 dB (A)]: 600-1,000 m (1,969-3,281 ft)

- "Πρότυπες περιοχές" [(45 dB (A)]: 300-600 μ. (984-1,969 ft)

Όμως όλα τα μοντέλα των ανεμογεννητριών δεν είναι εξίσου θορυβώδη, εξ ου και η έλλειψη συγκεκριμένου μέτρου απόστασης. Ορισμένα κράτη έχουν τα πρότυπα των δικών τους.

ΙΤΑΛΙΑ
Οπισθοδρομήσεις καθορίζονται από τις περιφερειακές αρχές. Ορισμένες περιφέρειες έχουν καθορίσει όρια, άλλες όχι.

Καλαβρία και Molise: 5 φορές το ύψος των στροβίλων (δεν διευκρινίζεται εάν από το ιστό μετράται ή από το συνολικό ύψος).

Basilicata: 2 χλμ. από αστικές περιοχές.

Καμπανία: 10 φορές το ύψος της τουρμπίνας από αστικές περιοχές.

Molise: 20 φορές το ύψος τουρμπίνας από αστικές περιοχές.

ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ

Στην πράξη, χρησιμοποιούν 4 × το ύψος του ιστού των ανεμογεννητριών. Αυτό δεν είναι ένα νομικό οπισθοδρόμισμα. Η νομική αποτυχία συνδέεται με ένα μέγιστο επίπεδο θορύβου [40 dB (A)]. Τα νέα αυτά όρια που προτείνονται αυτή τη στιγμή και ίσως μια πιθανή αλλαγή τους, αναμένεται πάντως να αποκτήσουν ισχύ νόμου στα μέσα του τρέχοντος έτους (2009).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η αποτυχία είναι 3 φορές το ύψος του ιστού, και αυτή η απόσταση μπορεί να μειωθεί με την έγκριση των τοπικών κοινοτήτων, αλλά δεν είναι μικρότερη από το ύψος του πύργου + μήκος των λεπίδων + 3 μέτρα. Μέχρι στιγμής, στη Ρουμανία φαίνεται να είναι το ευρωπαϊκό ρεκόρ ελάχιστης απόστασης, για την ενόχληση κλίμακα.

ΣΚΩΤΙΑ

Για κάθε περίπτωση χωριστά, εντός 2 χιλιομέτρων από την άκρη των πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών (νομοθεσία SSP6). Μερικοί άνθρωποι την ερμηνεύουν ως οπισθοδρόμηση 2 χιλιόμετρα. Δεν είναι τίποτε τέτοιο. Η πολιτική αυτή εκδόθηκε αφού η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων που υποβλήθηκαν δεν ισχύουν γι αυτά. Μια άλλη προειδοποίηση: να σημειώσετε ότι "πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά", στην πράξη, δείχνουν πιθανόν οι ελάχιστες τιμές του 3000 ή περισσότερες κατοικίες. Απομονωμένα όμως σπίτια στη χώρα, εν πάση περιπτώσει, αποκλείονται από τα παραπάνω όρια. Μερικά παραδείγματα:

- Bankend Rigg (εν αναμονή της έγκρισης): μόλις πάνω από 1.000 m (3281 ft) -

- Chapelton (εν αναμονή της έγκρισης): 750 m (2461 ft)

- Dungavel (εν αναμονή της έγκρισης): 1.000 μ. (3281 ft)

- Whitelee (εγκαταστάθηκε ήδη αιολικό πάρκα): περίπου 1.000 μ. (3281 ft)

- Gathercauld Ceres (εν αναμονή της έγκρισης): 572 m (1877 ft)

- Auchtermuchty (εγκρίθηκε): 650 μ. (2133 ft)

Προσθήκη, 18 Απριλίου 2009: Στη διαμαρτυρία - καμπάνια "Stop Highland Αιολικά πάρκα" έγραψαν οι κάτοικοι στον Jim Mather, Υπουργό Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Τουρισμού, για τη διευκρίνιση. Σε απάντηση, η Διεύθυνση του δομημένου περιβάλλοντος έγραψε: "Η απόσταση 2 χιλιομέτρων διαχωρισμού είναι να αναγνωρίσουμε ότι, σε σχέση με τις τοπικές κοινότητες, οπτικές επιπτώσεις είναι πιθανόν να είναι ένα σημαντικό στοιχείο και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό των πλέον κατάλληλων προς αναζήτηση περιοχών. Ωστόσο, οι επιπτώσεις θα διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την κλίμακα των σχεδίων και τις προτεινόμενες θέσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νομοθεσία SPP6 επιβεβαιώνει ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, οι προτάσεις δεν θα πρέπει να εγκρίνονται εφόσον θα έχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την τέρψη των ανθρώπων που ζουν γύρω από αιολικές εγκαταστάσεις. Η αρχή αυτή ισχύει για τις κατοικίες εντός και εκτός των 2 χιλιομέτρων από τη προτεινόμενη ανάπτυξη και ανεξάρτητα από το αν είναι μόνο κατοικίες ή μέρος της λύσης.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Εθνική νομοθεσία για το θόρυβο ισχύει. Στην περιφερειακή νομοθεσία για την αιολική ενέργεια οι πολιτικές μερικές φορές διαφέρουν. Για παράδειγμα:

- Βαλένθια: 1,000 m (3281 ft) από οποιοδήποτε κομμάτι γης που μπορεί να στηριχτεί.

- Ανδαλουσία: 500 m (1640 ft)

ΣΟΥΗΔΙΑ

Το μόνο όριο είναι το επίπεδο του θορύβου [40 dB (A)]. Στην πράξη, τα 500 m (1640 ft) φαίνεται να είναι η αποτυχία εφαρμογής, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις (350 μ. [1148 ποδών] σε μία περίπτωση). Υπάρχουν ακόμη και κανονισμοί για τις σκιές.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Έγγραφα από τη Suisse Eole (quango προώθηση αιολικών πάρκων) αναφέρει τα 300 μέτρα (984 πόδια) από την άκρη της πτερύγιας των 70 m (230 ft) στρόβιλου. Αλλά κάθε καντόνι εξακολουθεί να εργάζεται για μια σαφή πολιτική οπισθοδρόμηση.


Βλ. επίσης: "Ασφαλής αναποδιές: Πόσο μακριά θα πρέπει οι ανεμογεννήτριες να είναι από τα σπίτια;"

Εκτιμήσεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σχετικά με ελάχιστα όρια εγκατάστασης ανεμογεννητριών από κατοικήσιμες περιοχές

Το Φεβρουάριο του 2008, μία 10 χρονών ανεμογεννήτρια της εταιρείας Vestas με συνολικό ύψος μικρότερο από 200 πόδια γκρεμίστηκε σε μια καταιγίδα. Μεγάλα κομμάτια της , εκσφενδονίστηκαν σε απόσταση 500 μέτρων (1.640 πόδια) δηλαδή πάνω από 8 φορές από το συνολικό ύψος της.
Οι Jane και Julian Davis, το σπίτι των οποίων απείχε μόλις 930 m (3050 ft) από τις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στη περιοχή Deeping Αγίου Νικολάου της Αγγλίας, αναγκάστηκαν από το θόρυβο να νοικιάσουν ένα άλλο σπίτι για να μπορέσουν να κοιμηθούν. Τον Ιούλιο του 2008 τους χορηγήθηκε από τοπικό συμβούλιο 14% μείωση του φόρου ( ως αποζημίωση ) σε αναγνώριση της απώλειας της κατοικίας τους. Φαίνεται ότι ο θόρυβος από το συνδυασμό των διαφόρων στροβίλων, δημιούργησε δυσβάστακτες συνθήκες διαβίωσης, και προκάλεσε διαταραχή και τάσεις φυγής, στους 2 παραπάνω κατοίκους. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο αυτί (όπως και τα αισθητήρια συστήματα όλων των ζώων και ιδιαίτερα τα εσωτερικά όργανα των νυχτερίδων, συνθλίβονται από την πίεση του αέρα) είναι πιο ευαίσθητο από μια γιγαντιαία βιομηχανική μηχανή, απαιτείται μια λογική προφύλαξη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τα ζώα που ζουν γύρω από αιολικά πάρκα.

Ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες, θα πρέπει είπαν οι εμπειρογνώμονες Rick James και George Kamperman να διαχέεται τουλάχιστον σε 1 km (3280 ft) απόσταση στις αγροτικές περιοχές. Μάλιστα ο R. James προτείνει ότι τα 2 χιλιόμετρα είναι η καλύτερη απόσταση μεταξύ στροβίλων και σπιτιών, ενώ ο G. Kamperman προτείνει 2-3 χιλιόμετρα τουλάχιστον.

Στη Γερμανία ένας έμπορος της Retexo-RISP προτείνει επίσης ότι "τα κτίρια, δεν θα πρέπει να είναι πιο κοντά από 2 χλμ από τα αιολικά πάρκα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι όλες οι παραπάνω απόψεις διατυπώθηκαν όταν οι ανεμογεννήτριες είχαν το μισό μέγεθος των μοντέλων που έχουν σήμερα.

Τόσο η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής όσο και ο Οργανισμός για τα επίπεδα θορύβου στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστούν ως ελάχιστη απόσταση θορύβου, τουλάχιστον ένα μίλι (1,5 χιλιόμετρα ή ακριβώς κάτω από ένα μίλι) μεταξύ ανεμογεννητριών και κατοικιών. Η National Wind Watch (ΝWW) υποστηρίζει ανάλογες αποστάσεις.

Η Δρ Νίnα Pierpont, διαπρεπής ειδική ερευνήτρια για το «σύνδρομο των ανεμογεννητριών», συνιστά 1,25 μίλια (2 χλμ.) ως ελάχιστη απόσταση.

Τέλος στη Γαλλία, η Marjolaine Villey - Migraine κατέληξε στο συμπέρασμα , ότι η ελάχιστη απόσταση θα πρέπει να είναι 5 χιλιόμετρα (3 μίλια).

tags: wind power , wind energy , wind turbines , wind farms , human rights , animal rights

Δεν υπάρχουν σχόλια: