Σελίδες

Διαμαρτυρία κατοίκων Διλινάτων εναντίον στην ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων στη περιοχή τους

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ - Ν. ΚΕΦ/ΝΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ(Αρ. Πρακτ. Συνεδρίασης 5/2009, Αρ. Απόφασης 12/2009)


Κοινοποιούμενη: 1) στον κ. Βουλευτή Νομού Κεφαλληνίας 2) στη Διεύθυνση Δασών Ν. Κεφαλληνίας 3) στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 4) στο ΥΠΕΧΩΔΕ, 5) στο Υπουργείο Ανάπτυξης 6) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 7) στον ΕΟΤ 8) στο Υπουργείο Γεωργίας 9) στο Υπουργείο Οικονομίας.


Εμείς οι κάτοικοι Διλινάτων είμαστε εναντίον στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων που μετατρέπουν τη περιοχή μας σε ενεργειακό εργοστάσιο, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και την απειλή καταστροφής του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου.


Έχουν γίνει γνωστά πλέον σε όλους τα σχέδια εγκατάστασης νέων αιολικών σταθμών στην κτηματική περιφέρεια Διλινάτων και ιδιαίτερα στις κορυφογραμμές από την εταιρεία Ενεργοδυναμική Αιολικά Πάρκα Κεφαλληνίας Ο.Ε., συνολικής ισχύος 2,85 MW/Αρ. Αδείας Πρωτ. 5858-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων/Σχετ. Αρ. 10740/01-11-2004, έγγραφο Δνσης ΠΕ.ΧΩ.Π.Ι.Ν. ή από οποιαδήποτε άλλη ενδιαφερόμενη εταιρεία, με χωροθέτηση πάνω από τον οικισμό του χωριού μας. Όλοι εμείς οι κάτοικοι και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι που υπογράφουμε παρακάτω, ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ, ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.

Η πρώτη συστηματική και σοβαρή περιβαλλοντική παρέμβαση στα Διλινάτα, έγινε με την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου από την εταιρεία ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ Α.Ε. Οι ανεμογεννήτριες αυτές προκαλούν ήδη σημαντική ηχητική όχληση στους κατοίκους που διαμένουν στη μεσαία κυρίως ζώνη του χωριού και στους κτηνοτρόφους. Επιβαρύνουν ακόμη σοβαρά την υγεία των κατοίκων της περιοχής από «το σύνδρομο των υποήχων», υπονομεύουν τη τοπική οικονομία μας (παραδοσιακή κτηνοτροφία, οικοδομή, μελισσοκομία, ενοικίαση διαμερισμάτων/δωματίων ολοχρονικά ή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), όπως επίσης προκαλούν μεγάλη οπτική όχληση στο σύνολο των κατοίκων και των επισκεπτών. Συνεπώς με όλα τα νέα προβλεπόμενα δάση ανεμογεννητριών όλα τα παραπάνω προβλήματα θα οξυνθούν και θα δημιουργήσουν αφόρητες συνθήκες διαβίωσης, ενώ θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό, με πιθανότητα αποκλεισμού, την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση, η οποία θα οδηγήσει στην φυγή και στη σταδιακή ερήμωση του χωριού μας.

Ήδη με τις ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί, αλλά και από άλλες επιβλαβείς εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή Διλινάτων, όπως το στήσιμο πριν από χρόνια των πυλώνων μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης της ΔΕΗ δεσμεύοντας δεκάδες στρέμματα γης με συνέπεια την ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση της γύρω περιοχής, τη λειτουργία «νταμαριού» αδρανών υλικών, τη λειτουργία εργοστασίου πίσσας που εκπέμπει τοξικά αέρια, έχει υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα η περιοχή, έχει επιβαρυνθεί σοβαρά η υγεία μας, δεν υπάρχει ποιότητα ζωής, έχει μειωθεί σημαντικά η αξία της ακίνητης περιουσίας μας και θα επέλθει περαιτέρω μείωση της αξίας της, αφού εκμηδενίζεται το αγοραστικό ενδιαφέρον σε περιοχές που υπάρχουν διάσπαρτες ανεμογεννήτριες, όπως επίσης βιώνουμε μια πρωτοφανή αλλοίωση του ευρύτερου φυσικού τοπίου.

Θεωρούμε ακόμη την έκδοση ΚΥΑ για τα Ειδικά Χωροταξικά άκυρη και αντισυνταγματική διότι, σύμφωνα με τα όσα σαφώς καθορίζει το Σύνταγμα, έγκυρη θεωρείται μόνο η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο τίθεται εν ισχύ αφού περάσει από την επεξεργασία και την έγκριση του ΣτΕ.

Καλούμε: το Δήμο Αργοστολίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νομού Κεφαλληνίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αποτρέψουν τις ενέργειες των παραπάνω εταιρειών ως απαράδεκτες και καταστροφικές για την ζωή μας, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον μας. Υπογράφουμε και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων ή στην επέκταση του ήδη υπάρχοντος οι παρακάτω κάτοικοι Διλινάτων:

Ακολουθούν 303 υπογραφές των κατοίκων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου θα συνεδριάσει στις 21/1Ο/2ΟΟ9 και οφείλει να στηρίξει τι δίκαιο αγώνα των κατοίκων, ακόμη και στο ΣτΕ αν χρειαστεί....

Δεν υπάρχουν σχόλια: