Σελίδες

Οι υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού μορατόριουμ για την αιολική ενέργεια

Πρώτη η National Wind Watch υποστηρίζει την έκκληση του Ευρωπαϊκού μορατόριουμ της EΡΑW, για την αιολική ενέργεια. Ως γνωστόν, το πρωί της 4 Οκτωβρίου του 2008, πριν από τη δεύτερη εθνική διαμαρτυρία κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στο Παρίσι, πολλές ομάδες από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συσταθεί η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα κατά των Αιολικών Πάρκων (ΕΡΑW). Στις 24 Νοεμβρίου, με περισσότερες ομάδες να έχουν ήδη προσχωρήσει στην EΡΑW, στη δημοσιότητα, αποφασίζεται να σταλεί μια επιστολή [1], στα μέλη της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επιστολή ζητά άμεσο μορατόριουμ για έργα αιολικής ενέργειας σε όλη την ΕΕ και μία ανεξάρτητη Μελέτη της αιολικής ενέργειας για να εκτιμηθούν: η εξοικονόμηση του άνθρακα,οι οικονομικές, κοινωνικές και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ολοένα και περισσότερο χρήση της.

Με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα κατά των Αιολικών Πάρκων (EPAW) ζητά να καταγραφεί σε μελέτη η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας για να καθοριστούν τα πραγματικά οφέλη, το συνολικό κόστος και οι αρνητικές επιπτώσεις της.

Έχουμε πολλά να μάθουμε από την Ευρώπη, όπου υπάρχει μακρά εμπειρία με σημαντική παρουσία της αιολικής ενέργειας στο δίκτυο.

"The time is long overdue that regulators and planners should stop talking about what wind energy "can" do and start examining what it actually has done¨. Δηλαδή, οι ρυθμιστικές αρχές και οι σχεδιαστές θα πρέπει να σταματήσουνε να μιλάνε για αυτά που η αιολική ενέργεια "μπορεί να κάνει“ και να αρχίσει να εξετάζει τι έχει πράγματι γίνει.

Στη Βόρεια Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη το αίτημα της EPAW για έναν έλεγχο της πραγματικότητας.

Τον Δεκέμβριο του 2008, η βρετανική Αιολική Ενέργεια, αναγκάστηκε από το Advertising Standards Authority να μειώσει κατά το ήμισυ τους ισχυρισμούς της σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα μπορούσαν να μειωθούν με την αιολική ενέργεια. Αυτή και άλλες απαιτήσεις από την βιομηχανία αιολικής ενέργειας, θα πρέπει να εξεταστούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, έτσι ώστε η ενεργειακή πολιτική να στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι μονάχα σε πωλήσεις υλικού.

Από την άλλη πλευρά της κλίμακας, η αιολική βιομηχανία έχει υποβαθμίσει κατά καιρούς δυσμενείς επιπτώσεις, ή γενικότερα εκτροπές. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια, η συσσώρευση επιπτώσεων της βιομηχανικής ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τα συνωδά έργα-σχετικές υποδομές, σε βάρος των υγροτόπων, πτηνών - νυχτερίδων, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος που ζούν και δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι, έχει καταστεί αδύνατο να αποσιωπηθούν από εκπροσώπους της.

Οργανισμοί που διατίθενται για την προστασία των αρπακτικών πουλιών και νυχτερίδων έχουν εκφράσει την βαθιά τους ανησυχία εδώ και χρόνια, για την τοποθέτηση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών επειδή θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα ζώα αυτά. [3] Από την άλλη πλευρά, η επιδημιολογική μελέτη από την Δρ Νίnα Pierpont της Malone, Νέα Υόρκη, περιγράφει την επίδραση στους ανθρώπους ως «σύνδρομο ανεμογεννήτριας", μια κοινή και συνεκτική δέσμη από συμπτώματα που περιλαμβάνουν εμβοές, ναυτία, κατάθλιψη. [4] Όταν τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό εγκαταλείψουν την περιοχή, τα συμπτώματα υποχωρούν. Αξίζει να επισημανθεί ότι πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για να επανακτήσουν την υγεία τους.

Στις 9 Ιανουαρίου του 2009, Ανώτατο Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, ακύρωσε το νόμο της πόλης που ρυθμίζει τη χωροθέτηση μεγάλων ανεμογεννητριών, επειδή το Συμβούλιο της πόλης δεν είχε λάβει "σκληρή ματιά" σε συναφείς τομείς της περιβαλλοντικής ανησυχίας. Έτσι εφεξής θα λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις της επιτροπής μελέτης για τις δυσκολίες και τα πρότυπα θορύβου, για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων. [5] Γενικότερα, όσοι ασχολούνται με την προώθηση και τη στήριξη της εξάπλωσης των βιομηχανιών ανέμου, πρέπει να λάβουν μια "σκληρή ματιά" στα γεγονότα.

Όπως για παράδειγμα, έκανε ο Eric Rosenbloom, πρόεδρος του National Wind Watch, ο οποίος είπε: "Αν μάθαμε κάτι από τα τελευταία οκτώ χρόνια, από την κατάρρευση της Enron που συνέβαλε στη δημιουργία της σύγχρονης βιομηχανίας αιολικής ενέργειας [6] απο τη διάλυση της Lehman Brothers που πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, για να αποφύγει τη καταβολή φόρων [7], δεν μπορούμε όλους αυτούς τους πράσινους επενδυτές να τους εμπιστευτούμε πλέον σε περιβαλλοντικά θέματα, που αφορούν όλους μας. Χρειαζόμαστε πολιτικές που να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, δεν αποτελεί διαφημιστικό υλικό ούτε ευσεβής πόθος. "

Η National Wind Watch είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 2ΟΟ5, για τη προώθηση της γνώσης και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας.

Πληροφορίες, ανάλυση, και άλλα υλικά είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα:
http://www.wind-watch.org/

Ενέργεια & Περιβάλλον

Αναφορές

[1] http://www.epaw.org/

[2] http://www.wind-watch.org/news/?p=20985

[3] Για παράδειγμα: Wilderness Society και το Κέντρο για τη βιολογική ποικιλότητα, http://www.wind-watch.org/documents/?p=1165? American Society of Mammalogists, http://www.wind-watch.org/ έγγραφα /? p = 1039? Βόρειας Αμερικής Συμπόσιο Bat Έρευνας, http://www.wind-watch.org/documents/?p=1037? Βιρτζίνια Τμήμα Παιχνιδιών και αλιεία εσωτερικών υδάτων, http://www.wind- watch.org / έγγραφα /? p = 158? Hawk Μετανάστευση σύλλογος της Βόρειας Αμερικής, http://www.wind-watch.org/documents/?p=1202

[4] http://www.windturbinesyndrome.com/

[5] http://www.wind-watch.org/documents/?p=1198

[6] Πιο συγκεκριμένα, η Enron εφηύρε σειρά "πράσινων ετικετών" για να πουλήσουν την παραγωγή αιολικής ενέργειας δύο φορές. Δείτε επίσης: "Ken Lay Enron, ζητά τη βοήθεια Τέξας ΦΕΚ Μπους για την εξασφάλιση πιστώσεων φόρου για την αιολική ενέργεια", http://www.wind-watch.org/documents/?p=1055? " Λευκός Οίκος- Σχέδιο Ενέργειας- Enron ", http://www.wind-watch.org/documents/?p=1075

[7] http://www.wind-watch.org/news/?p=20756

09-01-15 05:42:52

National Wind Watch supports European Platform Against Windfarms call for moratorium on wind energy development to study wind power's record and determine its true benefits, costs, and adverse impacts.

Δεν υπάρχουν σχόλια: