Σελίδες

ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΦΕΣΙ

Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων όπως είναι πλέον γνωστό, οφείλεται αποκλειστικά στις επιδοτήσεις της Ε.Ε. και όχι στις κοινωνικές ανάγκες. Δυστυχώς τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών δεν επενδύονται στους τομείς εξοικονόμησης της ενέργειας αλλά σε ασήμαντες αποδοτικά πηγές ενέργειας, με υψηλή μεταβλητότητα, όπως είναι οι ανεμογεννήτριες. Αν και οι έρευνες, οι μελέτες αποδεικνύουν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ή να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αυτές συνεχίζουν να παρουσιάζονται από τους διάφορους επιστήμονες ως ιδανικές λύσεις στο πρόβλημα του θερμοκηπίου.

Τα τεράστια κονδύλια που δίνονται στις « πράσινες επενδύσεις» αδειάζουν τα ευρωπαϊκά ταμεία, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στη ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και στην ίδια την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οργανωμένες πλέον αντιδράσεις των πολιτών σε όλη πλέον την Ευρώπη, έχουν βάλει σε πολλές περιπτώσεις, φραγμό στα σχέδια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο αιολικής ενέργειας. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει ήδη να αφυπνίζονται οι πολίτες, παρά την ανελέητη παραπληροφόρηση μέσω των ΜΜΕ σχετικά με τις «δήθεν ωφέλειες των ανεμογεννητριών», που δέχονται σε καθημερινή βάση. Τελευταία μάθαμε ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) θα εισηγηθεί ένα ιδιαίτερα αυξημένο τέλος για τις ΑΠΕ, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για να επεκταθεί κυρίως η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών. Οι αυξημένοι φόροι που θα πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έχουν προβληματίσει ήδη πολλούς συμπολίτες μας. Αξίζει για του λόγου το αληθές, να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 28/07/2009 από το ΒΗΜΑ online. Τα παραπέρα σχόλια είναι δικά σας……..

TO BHMA on line
"Πράσινος φόρος" στον λογαριασμό της ΔΕΗ
Εισήγηση για πενταπλασιασμό του ειδικού τέλους ώστε να πριμοδοτηθούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α.Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Τα νοικοκυριά θα κληθούν τελικά να πληρώσουν την επιβάρυνση για την απαραίτητη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων και των άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας. Ο Διαχειριστής του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) προτείνει τον πενταπλασιασμό του ειδικού τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που σήμερα είναι 0,12% και επιβάλλεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έτσι ώστε να πριμοδοτηθούν οι επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια» και κυρίως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα έχουν «κολλήσει» σημαντικές επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν ώριμα έργα ΑΠΕ, λόγω μιας σειράς προβλημάτων όπως η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η τοπική διαφθορά και η καχυποψία αρκετών κοινωνιών, αλλά και η αδυναμία πρόσβασης στο δίκτυο της ΔΕΗ επειδή δεν υπάρχουν οι σχετικές καλωδιακές επενδύσεις. Το τελευταίο εξάμηνο το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες, τόσο θεσμικά όσο και πρακτικά, για να ξεκολλήσουν οι επενδύσεις αυτές αλλά παραμένει το ουσιαστικό πρόβλημα για το πώς και με τι ποσά θα αποπληρωθούν οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας την τρέχουσα περίοδο. Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ, που ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει τον πενταπλασιασμό του τέλους για να βρεθούν οι πόροι αποπληρωμής. Πάντως το «τέλος ΑΠΕ» παραμένει μικρή χρέωση στο σύνολο ενός λογαριασμού της ΔΕΗ που περιλαμβάνει εκτός από το κόστος ενέργειας, δημοτικά τέλη και φόρους, το τέλος ακίνητης περιουσίας και τη χρέωση της ΕΡΤ. Σήμερα το «τέλος ΑΠΕ» είναι 0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατανάλωσης και, σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ, θα πρέπει να αυξηθεί στο 1,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή σε ένα νοικοκυριό με κατανάλωση στις 2.000 κιλοβατώρες, το τέλος που σήμερα ανέρχεται στα 60 λεπτά θα αυξηθεί στα 3 ευρώ. Τα επόμενα πέντε χρόνια όμως, λόγω της αυξανόμενης ένταξης των φωτοβολταϊκών που έχουν και τη μεγαλύτερη εγγυημένη τιμή, ως 400 ευρώ τη μεγαβατώρα, θα πρέπει να επιβληθούν νέες αυξήσεις. Το ειδικό τέλος τροφοδοτεί τον λογαριασμό μέσω του οποίου εξοφλούνται οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίοι για ευκολότερη διείσδυση στην αγορά έχουν εγγυημένη επιδοτούμενη τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν. Έτσι διευκολύνονται οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση των έργων ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στις καθημερινές δημοπρασίες της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού. Για παράδειγμα εφέτος οι αιολικοί παραγωγοί λαμβάνουν σταθερή τιμή στα 80,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα την ίδια στιγμή που η Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο κυμάνθηκε μεταξύ 42,9 και 63,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το τέλος συνήθως καλύπτει τη διαφορά που έχει προκύψει μεταξύ χαμηλής οριακής τιμής και της υψηλότερης τιμής της επιδότησης. Αντίθετα πέρυσι ήταν μικρότερο, καθώς η οριακή τιμή ήταν σημαντικά αυξημένη και κυμάνθηκε μεταξύ 73 και 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η απόφαση για τον καθορισμό του ύψους της επιβάρυνσης θα εκδοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία και αναμένει την επίσημη εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: