Σελίδες

Πιο κοντά στον τριπλασιασμό του Τέλους ΑΠΕ μετά την παρότρυνση της Ε.Ε.


Τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν θορυβήσει εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε., η οποία τα καταγράφει σε σχετική έκθεσή της, απαριθμώντας ταυτόχρονα πιθανές λύσεις, ανάμεσά τους και ο τριπλασιασμός του τέλους ΑΠΕ.

Η Ε.Ε. κάνει λόγο για το σύνολο των ζητημάτων, δηλαδή για τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, για την απελευθέρωση της αγοράς, για τη ΔΕΗ, καθώς και για την κατάσταση στις ΑΠΕ.

Σημειώνει ότι παρατηρούνται πολιτικές αντιδράσεις στην απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού που προγραμματίζεται να γίνει τον Ιούλιο και στις αναγγελμένες αυξήσεις. Επίσης, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διευκολύνει την είσοδο κι άλλων επιχειρήσεων στην αγορά, ώστε αυτή να ανοίξει και να είναι περισσότερο ανταγωνιστική.

Στο επίμαχο θέμα των ΑΠΕ, η Ε.Ε. σημειώνει ότι έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής αρκετά μέτρα, όπως η μείωση στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών και η έκτακτη εισφορά, αλλά επιβάλλεται να αυξηθεί εκ νέου σε στάδια το ειδικό τέλος ΑΠΕ που καταβάλουν οι καταναλωτές, από τα 9 ευρώ στα 27 ευρώ το συντομότερο δυνατόν. Αυτή τη λύση άλλωστε παρουσίαζε στις αρχές του μήνα και ο ΛΑΓΗΕ στο μηνιαίο δελτίο του για την πορεία του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό, οι συντάκτες της έκθεσης της Ε.Ε. θεωρούν ότι θα αντιμετωπιστεί το έλλειμμα κατά το ήμισυ, αλλά μακροπρόθεσμα απαιτείται ένας ευρύτερος επανασχεδιασμός της αγοράς από τις ελληνικές αρχές.

Τέλος, όσον αφορά τα καύσιμα, το σχετικό κείμενο προβλέπει, με άξονα τον Ιούνιο του 2013, να γίνει μείωση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων για ίδρυση εταιριών εμπορίας, γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιριών και πρατηριούχων, με υποχρέωση αναγραφής του ύψους και της διάρκειας των εκπτώσεων στα τιμολόγια, εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών σε εταιρίες και διυλιστήρια, καθώς και κατάργηση της υποχρέωσης που ισχύει για τις αποθήκες των εταιριών, να είναι προσβάσιμες διά θαλάσσης, σιδηροδρόμου ή να είναι συνδεδεμένες με διϋλιστήριο.

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της υποχρέωσης που ισχύει για τις εταιρίες εμπορίας, να διακινούν τουλάχιστον δύο είδη καυσίμων.

Επίσης, για τα πρατήρια καυσίμων προβλέπεται η αναγραφή της τιμής και ποσότητας πώλησης στις αποδείξεις λιανικής από τον Αύγουστο του 2013 για τα πρατήρια Αθήνας – Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2013 για τις μεγάλες πόλεις και τον Μάρτιο του 2014 για τις λοιπές περιοχές.


Πηγή άρθρου
http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=23322

Δεν υπάρχουν σχόλια: