Σελίδες

ΦΑΒΟΡΙ Gazprom και Sintez ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ Financial Times...!!!



Την εκτίμηση ότι οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου για την Ευρώπη εκφράζει, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sintez, Andrey Korolev, μιλώντας στην ιστοσελίδα www.naturalgaseurope.com η οποία συμμετέχει στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών εταιριών.
Όπως τόνισε ο Korolev, η Sintez, η οποία έχει μακροχρόνια δραστηριότητα στην αγορά ενέργειας των Βαλκανίων, είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος θα είναι προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας καθώς θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας, βασικό στοιχεία για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα, ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι σε περίπτωση που η Sintez κερδίσει το διαγωνισμό, η εταιρία θα φροντίσει για την πλήρη συμμόρφωση με το κανονισμό της ΕΕ για την ενέργεια.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη διαδικασία του διαγωνισμού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έως τώρα πορεία του.

Η ανάδειξη της Gazprom και της Sintez, ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε πολύ ισχυρή θέση για την εξαγορά του κρατικού ομίλου φυσικού αερίου της Ελλάδας, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που φοβούνται το άνοιγμα της Ελληνικής αγοράς στα Ρωσικά συμφέροντα.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση της εκπροσώπου του State Department προς την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί υπό Ρωσική ... ομηρεία, ήρθε δημοσίευμα των Financial Times να προβάλλει ως φαβορί για την εξαγορά του Ελληνικού ομίλου δύο Ρώσους πλειοδότες.

Σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα οι εταιρείες Gazprom και Sintez θα συμμετάσχουν δυναμικά στο παιχνίδι απόκτησης της ΔΕΠΑ που θα αποφέρει στην Αθήνα πάνω από 1,5 δισ. Ευρώ.

Το γεγονός όμως αυτό δημιουργεί δίλημμα στην Ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ οι Ρώσοι φέρονται αποφασιμένοι να αποκτήσουν τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο κανένας Ευρωπαίος, Ιάπωνας ή Κινέζος πάροχος δεν έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ που έλαβε τις προσφορές των δυνητικών πλειοδοτών, αφού κανείς δεν είχε την φερεγγυότητα, ούτε διέθεταν την εκπληκτική ρευστότητα των Ρωσικών εταιρειών.

Και οι δύο Ρωσικές εταιρείες έχουν προσφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ με την Sintez να φημολογείται ότι έχει ανεβάσει την προσφορά 1,9 δισ. Ευρώ!

Πηγή άρθρου
http://politikosafari.blogspot.gr/2013/01/blog-post_31.html 


Σχολιασμός απο το blog μας

Τα ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα  των Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν επιθυμούν τους φιλόδοξους  Ρώσους στη περιοχή μας, γιατί διαθέτουν  υψηλή τεχνολογία και  ρευστότητα. Συνεπώς δεν βλέπουμε να προχωράει αυτός "ο γάμος". Η Ρωσία μπορεί να υπόσχεται φθηνό καύσιμο για την Ελλάδα (για την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της) αλλά η Ελλάδα χρειάζεται μία λιγότερη εξαρτημένη ενεργειακή πηγή για να μην είναι όμηρη στις όποιες μελλοντικές  διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου...... αλλά και τις Τουρκικές προκλήσεις όταν ο αγωγός αυτός διαπερνάει και μέσα απο τη γειτονική χώρα......  

Ο ενεργειακός επανασχεδιασμός της χώρας κρίνεται αναγκαίο να γινει μέσα σε ρεαλιστικά δεδομένα για να οδηγήσουν σε ανάπτυξη, με λύσεις που θα έχει χαμηλό κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Γιατί όλα τα προηγούμενα φιλόδοξα σχέδια του ΥΠΕΚΑ με τις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, κατέστρεψαν ολόκληρα οικοσυστήματα της χώρας, υποβάθμισαν  τη ποιότητα ζωής των κατοίκων στις τοπικές κοινωνίες και υπονόμευσαν ως ένα βαθμό και  την κερδοφορία της ΔΕΗ. Και όλα αυτά ενώ η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει ούτε μία μονάδα λιγνίτη/άνθρακα. Όσο πιο πολλοί αιολικοί σταθμοί εγκαθίστανται, τόσο περισσότερες θερμικές μονάδες χρειάζονται για εφεδρεία. Κι αυτό διότι οι αυξομειώσεις του ανέμου αποσταθεροποιούν το δίκτυο κι απαιτούν ειδική και ακριβή διαχείριση με επιπλέον πανάκριβους εξοπλισμούς.  σπαταλώντας αναίτια σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και κρίσης, χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς, πιο παραγωγικούς ή/και ωφέλιμους....... Με άλλα λόγια,  η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας, από την ίδρυσή της, ανθοφορεί εξαιτίας των δημόσιων επιδοτήσεων, τις προνομιακές τιμές και τις καταχρηστικές φοροεπιδοτήσεις.

Όχι άλλες αστοχίες. Όχι άλλα λάθη. Πάνω απο όλα σε αυτό το κρίσιμο σημείο το εθνικό συμφέρον. Τίποτε άλλο.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: