Σελίδες

“Εαν ψηφιστεί η εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων τότε θα δουν μεγαλύτερες αντιδράσεις από αυτές που έγιναν με τον αναδασμό”

Αποτελούν ανάπτυξη και θα βοηθήσουν την ευρύτερη περιοχή τα Αιολικά Πάρκα αν τελικά εγκατασταθούν στη Μανάγουλη και τα Μαλάματα ή απλά θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή μετά τον αναδασμό στην πεδιάδα του Μόρνου;

Από την Ώρα της Φωκίδας Νο 1394

“Κολλάει” η επιδιωκόμενη τουριστική ανάπτυξη με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή όχι;

Τι θα γίνει σε περίπτωση που, παρά τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας, η περιφέρεια και το υπουργείο αποφασίσει να προχωρήσει η επένδυση;

Γιατί η Εταιρία δεν θέλει να γίνει σε άλλη περιοχή η εγκατάσταση και επιμένει στη συγκεκριμένη;

Τι απαντούν στον εκπρόσωπο της εταιρίας κο Κατώπη στην ανοιχτή πρόσκληση να επισκεφτούν μαζί άλλες εγκαταστάσεις της ίδιας εταιρίας στο εξωτερικό για να έχουν ιδία αντίληψη;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούν με το δικό τους τρόπο οι πρόεδροι των Τοπικών ΚοινοτήτωΜανάγουλης και Μαλαμάτων κκ Καράμπαρμπας και Καραδήμος.


Βασίλης Καράμπαρμπας, πρόεδρος Μανάγουλης

«Δεν χρειάζεται να πάμε στο εξωτερικό για να δούμε. Υπάρχουν ανάλογες εγκαταστάσεις σχεδόν δίπλα μας »

“Αν δοθεί το πράσινο φως από την Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο για την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου η αντίδραση μας θα είναι καθολική. Θα βρουν όλους τους κατοίκους απέναντί τους και αυτά που έγιναν τότε με τον αναδασμό θα ωχριούν μπροστά σε αυτά που θα δουν» θα τονίσει με έμφαση ο πρόεδρος της  τοπικής κοινότητας Μανάγουλης Βασίλης Καράμπαρμπας για το αιολικό πάρκο που προτίθεται-αν πάρει την άδειοα- να εγκαταστήσει η εταιρία Gamesa  στην ευρύτερη περιοχή Μανάγουλης-Μαλάμάτων.

Όπως θα μας εξηγήσει ο πρόεδρος της Μανάγουλης  η περιοχή βρίσκεται σε φάση τουριστικής ανάπτυξης, κύρια στην παραλιακή οδό,  και αυτό δεν μπορεί κανένας να το εμποδίσει.

Επιπλέον θα μας εξηγήσει ότι στην περιοχή υπάρχει σε εξέλιξη ο περίφημος αναδασμός του Μόρνου, η γη έχει χαρακτηριστεί ως υψηλής παραγωγικότητας – άσχετα αν τους χρωστούν χρήματα από το 2008 και το έργο παρουσίασε πολλές κακοτεχνίες- και δεν θα δεχτούν να υπάρξει η εγκατάσταση  αιολικού πάρκου σε απόσταση 50 και 100 μέτρα από τις αγροικίες και τα τουριστικά καταλύματα.

«Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές αγροικίες ανά 50-100 μέτρα. Υπάρχουν πτηνοτροφικές μονάδες. Υπάρχει η γη υψηλής παραγωγικότητας. Υπάρχει ο τουρισμός που ολοένα και περισσότερο εξελίσσεται. Ας πάνε να κάνουν επενδύσεις σε άλλες περιοχές που δεν υπάρχει ανάπτυξη. Εμείς εδώ έχουμε και δεν θέλουμε να την απολέσουμε» θα πει χαρακτηριστικά ο κος Καράμπαρμπας  για να συνεχίσει απατώντας στην επισήμανση μας ότι πρόκειται για μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ότι  « κατά μήκος της παραλιακής ζώνης μεταξύ Ευπαλίου και Ερατεινής υπάρχουν πολλές ημιορεινές περιοχές που μπορεί η εταιρία να εγκαταστήσει το πάρκο αλλά δεν θέλει γιατί ανεβαίνει το κόστος. Πολύ απλά θέλουν να τη βάλουν στο μέρος μας γιατί υπάρχουν  σχεδόν έτοιμες οι υποδομές και οι δρόμοι ενώ στην άλλη περίπτωση θα χρειαστεί να δαπανήσουν χρήματα για  δρόμους και λένε ότι δεν τους συμφέρει. Αυτό όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Ας βγάλουν λιγότερα».

Επιπλέον  να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος στην ερώτηση αν θα αποδεχτούν την πρόσκληση της εταιρίας  να τους πάει στο εξωτερικό να δουν πως λειτουργούν οι εκεί εγκαταστάσεις απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι « υπάρχουν ανάλογες εγκαταστάσεις στο ένα περίπου χιλιόμετρο και δεν χρειάζεται να πάμε στο εξωτερικό. Ακούμε το θόρυβο σε απόσταση πάνω από 600 μέτρα. Βλέπουμε τους φάρους που αναβοσβήνουν στις κορυφές των πυλών και έχουμε διαμορφώσει άποψη. Υπάρχει και Ηχητική και Οπτική Ρύπανση.

Τέλος στην προτροπή μας να στείλει μέσω της «ΩτΦ» ένα μήνυμα προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και το μέλος  και περιφερειακό σύμβουλο Πανουργιά  Παπαϊωάννου τόνισε:

«Πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά την απόφαση που θα βγάλουν. Ο κόσμος στην περιοχή μας αντιδρά έντονα γιατί ήδη έχει γίνει μια υποβάθμιση με τον αναδασμό και δεν χωρά και δεύτερη. Αν το κάνουν θα μας τελειώσουν, θα τελειώσουν την περιοχή μας. Όμως αν το προσπαθήσουν θα αντιδράσουμε με όποιο τρόπο και μέσο μπορούμε»

Παναγιώτης Καραδήμος, πρόεδρος Μαλαμάτων

“Δεν  διανοούμαι  η Επιτροπή Περιβάλλοντος να βγάλει απόφαση ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων”
 
Για υποβάθμιση όλης της γύρω περιοχής σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως για το Αιολικό Πάρκο  θα μιλήσει και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλαμάτων κος Παναγιώτης Καραδήμος:

«Εμείς προσπαθούμε να αναπτυχτούμε τουριστικά. Αν εγκαταστήσουν το Πάρκο θα πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για εμάς. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Αν το προσπαθήσουν θα το προσβάλλουμε δικαστικά ενώ οι αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων θα είναι τέτοιες που θα ξεπεράσουν αυτές που είχαμε με τον αναδασμό» θα πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Μαλαμάτων για να συνεχίσει τονίζοντας ότι  σε περίπτωση που το εγκαταστήσουν θα είναι το δεύτερο μεγάλο πλήγμα για την περιοχή μετά τον αναδασμό.

Επιπλέον ο πρόεδρος των Μαλαμάτων, όπως και ο συνάδελφός του της Μανάγουλης, θα σημειώσει ότι αν θέλει η εταιρία μπορεί να επενδύσει  κατά μήκος της παραλιακής ζώνης πάνω στα βουνά που έχουν το ίδιο ισοδύναμο αιολικής ισχύς αλλά δεν το κάνουν γιατί τότε θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για να κατασκευάσουν δρόμους (άρα θα δουλέψουν και περισσότερα άτομα από την περιοχή), υποδομές που στην περίπτωση της εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου στην πεδιάδα του Μόρνου δεν χρειάζονται.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο κος Καραδήμος σημείωσε με έμφαση ότι  δεν διανοείται η Επιτροπή Περιβάλλοντος να βγάλει απόφαση ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων.

Πηγή άρθρου
http://www.orafok.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1623

Δεν υπάρχουν σχόλια: