Σελίδες

Τα Αιολικά πάρκα στο Αμάρι Ρεθύμνου Κρήτης και ο τουρισμός

H παρουσία των αιολικών πάρκων, σχεδόν σε κάθε βουνό της Κρήτης, δημιουργεί τεράστια προβλήματα αισθητικής στο περιβάλλον και κατά συνέπεια στον τουρισμό.
Η Κρήτη, αλλά και όλα τα νησιά έχουν ταυτιστεί με την ηρεμία, το καθαρό περιβάλλον και την χαμηλή βιομηχανική όχληση.
Τώρα με την άκρατη τοποθέτηση ανεμογεννητριών σχεδόν σε κάθε ορατή και μη ορατή βουνοκορφή της Κρήτης, είναι σίγουρο ότι όλη η Κρήτη θα μετατραπεί σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο, με σίγουρη συνέπεια την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για, ακριβό,  φυσιολατρικό, ορειβατικό, περιβαλλοντολογικό, θρησκευτικό τουρισμό.
Σε καμιά περίπτωση δεν είμαι εναντίων των αιολικών πάρκων, όμως αυτά θα μπορούσαν να γίνουν όλα μέσα στην θάλασσα, μακριά από τα βλέμματα των τουριστών, όπως έχει γίνει στην Δανία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες οι οποίες μας έχουν πείσει για την αξιοπιστία τους και την περιβαλλοντική τους ευαισθησία.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Ελλάδα, στην προσπάθεια της να ακολουθήσει τα γεγονότα, βγάζει τα μάτια της. 
Αυτή η άκρατη, αυτή η λυσσασμένη τοποθέτηση ανεμογεννητριών παντού σε κάθε βουνό της Κρήτης, μου θυμίζει τους ολυμπιακούς αγώνες, οι οποίοι από ένα χαρμόσυνο και κερδοφόρο γεγονός για την Ελλάδα, η κυβέρνηση, τους μετάτρεψε σε οικονομική και περιβαλλοντική κατάρα για την Ελλάδα, και ευχή για την τσέπη ορισμένων οι οποίοι ξέσχισαν τα λεφτά του πολίτη, μέσων των απευθείας αναθέσεων (τώρα το λένε φαστ τράκ).
Τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα ούτε στην τοπική ούτε στην Εθνική οικονομία, γιατί πέραν του ότι στήνονται με λεφτά του δημοσίου (είναι επιδοτούμενα), το δημόσιο, δηλαδή εγώ και εσύ, είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε το ρεύμα σε διπλάσια και τριπλάσια εγγυημένη τιμή, τα επόμενα είκοσι χρόνια, για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των ιδιοκτητών. Είναι το λεγόμενο πράσινο τέλος.  Πέραν αυτού όμως τώρα αναγκάζεται η ΔΕΗ να αυξήσει την τιμή του ρεύματος κατά 19% από 01/01/2012 ακριβώς γιατί θα πρέπει να αγοράζει το ρεύμα των ΑΕΠ, σε τιμή πάνω της τιμής που τώρα πουλά την δική της παραγωγή.
Ναι, το περιβάλλον πρέπει να προστατεύει, όχι όμως μετατρέποντας το σύνολο του φυσικού περιβάλλοντος, σε βιομηχανικό πάρκο.
Και πάντως δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για υψηλής ποιότητας τουρισμό έχοντας γεμίσει τον ορίζοντα με ανεμογεννήτριες, κάποτε μιλούσαμε για την υπογειοποίηση των καλωδίων, και για την άσχημη αισθητική των κεραιών, τώρα θα γεμίσουμε τα βουνά με ανεμογεννήτριες βάρους  μεγαλύτερο των 250 τόνων έκαστη.  
Πολλά πράγματα έχουμε καταστρέψει, διαχρονικά στην Ελλάδα, όπως την αγροτική παραγωγή, όπως την βιομηχανική μας παραγωγή, όμως τα ναυπηγεία, όπως την κτηνοτροφία, τώρα ήρθε και το τέλος του αξιοπρεπούς τουρισμού, το All inclusive μόνο θα μας μείνει, των 10 ευρών το  δωμάτιο  με θέα το αιολικό πάρκο του απέναντι βουνού για τον φτωχό Ρουμάνο τουρίστα.

Πηγή άρθρου
http://olympia.gr/2011/10/14

Δεν υπάρχουν σχόλια: