Σελίδες

Αιολικά πάρκα: από Σκύρο και Κρήτη ξεκινούν οι έρευνες για τη χωροθέτηση


Σε Σκύρο και Κρήτη θα ξεκινήσουν οι έρευνες για την καταλληλότητα των χωροθετήσεων των αιολικών πάρκων στη χώρα μας, με την προοπτική μιας στρατηγικής προσέγγισης για την επιλογή της θέσης τους γενικότερα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που έχουν στη βιοποικιλότητα τα αιολικά πάρκα, καθώς επίσης και η επίτευξη των στόχων προστασίας του δικτύου NATURA 2000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, με ερωτήσεις του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, είχε καταθέσει στοιχεία για τα πάρκα στην περιοχή «Σκύρος – Ορος Κόχυλα» (GR2420006) και σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Κρήτης, όπου κινδυνεύουν σημαντικά απειλούμενα είδη αρπακτικών.

Επίσης επισήμανε ότι στην Ελλάδα το χωροταξικό πλαίσιο του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά για τις ΑΠΕ επιτρέπει χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε ευαίσθητες περιοχές, καθώς εξαιρούνται μόνο οι οικότοποι προτεραιότητας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ευρωβουλευτής δίνει έμφαση και στην ελλιπέστατη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υποστηρίζει ότι, παρά την κατ’ αρχήν θετική αύξηση του εθνικού στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χώρα μας δεν διαθέτει ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωροταξικό σχεδιασμό για τα αιολικά.

«Χρειαζόμαστε αποτελεσματική ισορροπία ανάμεσα στην προώθηση των ΑΠΕ και στις άλλες όψεις της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως στη Δανία και τη Γερμανία», τονίζει ο κ.  Τρεμόπουλος.

Πηγή άρθρου



Σχολιασμός απο το blog μας

Ο ανύπαρκτος χωροταξικός σχεδιασμός των ΑΠΕ και οι αναξιόπιστες περιβαλλοντικές μελέτες που παρουσιάζουν οι πράσινοι επενδυτές, οδήγησαν σε μία άνευ προηγουμένου ασυδοσία, σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της πανίδας και οριστική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών. Δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμη, αυτή η ανεξέλεγκτη λαίλαπα. Ουδέποτε κατά το παρελθόν στην Ελλάδα δεν σημειώθηκε τέτοια γενικευμένη καταστροφή και χωρίς  μάλιστα κανένα κοινωνικό όφελος. Όλα γκρεμίστηκαν στο βωμό του εύκολου κέρδους. Οι παχυλές επιδοτήσεις και η καθολική ενδοτικότητα των τοπικών συνεργατών των μεγαλοεπιχειρηματιών αρκούσαν για την επίτευξη των σκοτεινών σχεδίων ανάππτυξης των ΑΠΕ.....

Για όλα υπάρχει ένα τέλος. Στη περίπτωση των πανάκριβων και αναξιόπιστων ΑΠΕ η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και η αβεβαιότητα των χωρών της ευρωζώνης,  θα φρενάρουν την ασύδοτη ανάπτυξη τους.... Ο χρόνος για τους πράσινους μεγαλοεπιχειρηματίες μετρά ήδη αντίστροφα, γι' αυτό και βιάζονται να προλάβουν τις εξελίξεις.

Λίγη υπομονή ακόμη και θα δείτε ........

Δεν υπάρχουν σχόλια: