Σελίδες

Ο Δρακονταειδής για τα αιολικά πάρκα


Ανακοίνωση του Κώστα Δρακονταειδή
Τοποθέτηση του Κ. Δρακονταειδή στο Δ.Σ. (23/03/2011) για Αιολικά πάρκα


Θέλουμε απο την αρχή να ξεκαθαρίσουμε με ποιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε στη πράξη (όχι στα λόγια) υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγήων Ενέργειας.
Το θέμα είναι, με ποιούς πρέπει να πάμε σε τέτοιες δραστηριότητες.
Κατ΄αρχάς ας δούμε ποιο είναι το γενικότερο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο.

1. Ο <υπερβολικός ζήλος> για προώθηση των ΑΠΕ, όπως προκύπτει απο το νόμο που ψηφίστηκε έχει ως αποτέλεσμα να μη προβλέπεται καμία σοβαρή δικλείδα ασφαλείας για την προστασία της φύσης, παραβιάζοντας έτσι τη κοινοτική νομοθεσία.
Η ευρεία προώθηση των αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, σηματοδοτεί, την άνευ όρων πρόσβαση μιας εμπορικής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης.
Η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή μεν δραστηριότητα ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, βιομηχανική δε ως προς τις σημαντικές επιπτώσεις της στη φύση. Έτσι πολύτιμες βουνοκορφές και νησίδες της Ελλάδας θα γεμίσουν δρόμους και δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, με αποτέλεσμα να γίνουν εύκολα προσβάσιμες και άρα ευάλωτες σε περαιτέρω υποβάθμιση.

2. Οι ΑΠΕ, χωροθετούνται χωρίς κανένα σχέδιο, σε περιοχές προστασίας της φύσης, εθνικά πάρκα υπό ανάπτυξη, με την εξαίρεση των τμημάτων τους που αποτελούν περιοχές απόλυτης προστασίας (υγρότοπους Ramsar- και περιοχές δικτύου NATURA)
Κάθε δημόσια έκταση προσφέρεται στους επενδυτές που διεισδύουν στο χώρο της ενέργειας για την ανάπτυξη βιομηχανικής κλίμακας εγκαταστάσεων, ακόμη και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες χωρίς να έχουμε το εργαλείο των κυρωμένων δασικών χαρτών.

3. Επιχειρείται μια (αναγκαία) επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά επιχειρείται με υποβάθμιση των περιβαλλοντικών όρων και αποσύνδεση της άδειας παραγωγής απο τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως και την άδεια επέμβασης σε δασική έκταση. Αυτό πέρα απο τα περιβαλλοντικά προβλήματα, θέτει ζήτημα υποβάθμισης του κοινωνικού ελέγχου.
Το νομοσχέδιο μιλά για την κλιματική αλλαγή αλλά ενδιαφέρεται, απλά, για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

4. Ας δούμε όμως, με ποιόν τρόπο έγιναν οι διαδικασίες:
  • Έγινε χαρακτηρισμός εκτάσεων, εν μια νυκτί και στα κρυφά, χωρίς κανείς να γνωρίζει οτιδήποτε.
  • Ο προηγούμενος διορισμένος περιφερειάρχης Ιονίων κ. Γεωργούλης, εκτός απο την πρόσφατη, με αριθ. 18677/13-12-2010 απόφαση του για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το αιολικό πάρκο της <ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ>, μην ξεχνάμε ότι υπέγραψε και την αριθ. 14160/03-08-2010, έγκριση περιβαλλοντικών όρων της Ενεργειακή Μέγας Λάκκος ΑΕ>
  • Σε όλη την Ελλάδα, οι διορισμένοι περιφερειάρχες ενέκριναν, συμπτωματικά, λίγο πριν λήξει η θητεία τους σχεδόν όλες τις αντίστοιχες επενδύσεις.
Επομένως είναι σαφές ότι ο στόχος τους είναι οι επενδύσεις, ανεξαρτήτως των όποιων
συνεπειών (περιβαλλοντικών, οικονομικών, κλπ)

5. Η αιτία που επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή είναι η ύπαρξη του δικτύου υψηλής τάσης που
γι΄αυτούς σημαίνει μικρότερο κόστος.

6. Η τακτική τους να προτείνουν μικρότερο αριθμό (συγκεκριμένα προτείνουν 5) ανεμογεννητριών, δεν έχει να κάνει μόνο με την εξέλιξη της τεχνολογίας, διότι αμέσως μετά προχωρούν σε επεκτάσεις. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα σε Κυκλαδες, Κρήτη, κ.α.
7. Χωρίς τον καθορισμό χρήσεων γης, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Τέλος, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις συγκεκριμένες θέσεις. Συμφωνούμε στην εγκατάσταση τους σε άλλη θέση, όπως για παράδειγμα σε κορυφές της οροσειράς των Σταυρωτών, με βάση πάντα τα επιστημονικά δεδομένα και τις άλλες παραμέτρους που θίξαμε παραπάνω.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ μας για τη λήψη απόφασης

α) Το Δ.Σ. Λευκάδας, να επιβεβαιώσει την αντίθεση του στην εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στη θέση <ΚΑΛΟΝ ΟΡΟΣ>

β) Το Δ.Σ. Λευκάδας, να καταθέσει εμπρόθεσμα αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης 18677/13-12-10 του Γ.Γ. της Π.Ι.Ν.

γ) Το Δ.Σ. εκφράζει την αντίθεση του, εκτος της συγκεκριμένης έγκρισης των περιβαλλοντικών Όρων της < ΔΕΗ Ανανεώσιμες> (με 5 ανεμογεννήτριες ισχύος 10 ΜW) και στο όμορο αιολικό πάρκο της <GAMESA Ενεργειακής Μέγας Λάκκος Α.Ε.> με 42 ανεμογεννήτριες και συνολική παραγόμενη ισχύ 35,7 ΜW

δ) Ο Δήμος, δεν πρόκειται να παραχωρήσει ή να εκμισθώσει οποιαδήποτε δημοτική ή κοινόχρηστη έκταση, στη συγκεκριμένη ή ευρύτερη περιοχή που έχει χωροθετηθεί, στις παραπάνω δύο εταιρείες ή σε οποιαδήποτε άλλη.

ε) Την διάθεση κονδυλίου, για την κάλυψη των δικαστικών δαπανών.




Πηγή άρθρου

http://mylefkada.gr/eidhseis/anakoinoseis/4550-drako.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: