Σελίδες

Η φύση της Εύβοιας πληρώνει το ρεύμα της Αθήνας!

Μέχρι σήμερα λειτουργούν:

34 Αιολικοί Σταθμοί : 347 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες. 

Mεταφορά ρεύματος: υπάρχουσα γραμμή υψηλής τάσης 250 ΜW

Στο άμεσο μέλλον σχεδιάζονται:

20 αιολικοί σταθμοί (329 α/γ, 300MW) με άδεια παραγωγής. Σύνδεση με τη νέα γραμμή υψηλής τάσης Πολυπόταμος - Πλατανιστός 400 MW. 5 νέοι υποσταθμοί

Στην περιοχή Καβοντόρου και Νatura της Όχης προγραμματίζονται:

74 α/γ με άδεια παραγωγής στον Σταυρό και Πλακωτά. 61 α/γ με άδεια παραγωγής, 24χμ νέων δρόμων και ξεχωριστή γραμμή υψηλής τάσης. 11 αιολικοί σταθμοί (129 α/γ), 200 χμ νέων δρόμων σε στάδιο αίτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ συνολικά στην Ν. Εύβοια:

Οι αιτήσεις νέων αιολικών σταθμών αλληλοκαλύπτονται κατά 50%. 78 αιολικοί σταθμοί με 803 α/γ έχουν άδεια παραγωγής (1010MW). 19 αιτήσεις 708 MW μαζί με μία αίτηση θαλάσσιου αιολικού σταθμού 300MW προτείνουν σύνδεση στο υπάρχον δίκτυο 256MW ή το ΚΥΤ Αλιβερίου 450 MW. Η ΡΑΕ υπολογίζει ότι μπορούν να εγκατασταθούν συνολικά 2.581 α/γ !


Η τοπική κοινωνία – απλοί πολίτες και φορείς – αντιδρούν:
Θα προστατεύσουμε τον τόπο μας από την παράνομη ιδιοποίηση γης που επιδιώκουν οι αιολικές εταιρείες με τη βοήθεια ευνοϊκών νόμων. Δεν θα αφήσουμε να καταστραφούν τα τελευταία παρθένα βουνά και οι ακτές μας. Δεν θα επιτρέψουμε η Ν. Εύβοια να θαφτεί κάτω από καλώδια, κινούμενα πτερύγια, και δρόμους.

Οι ανεμογεννήτριες ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ το ενεργειακό πρόβλημα

Οι ΑΠΕ είναι συμπληρωματικές μορφές ενέργειας που απαιτούν την παράλληλη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών. Το ασταθές και διακοπτόμενο ρεύμα των ΑΠΕ θα οδηγούσε το σύστημα σε κατάρρευση εάν δεν λειτουργούσε παράλληλα ένα φορτίο βάσης και ένα αιχμής που παρέχουν μόνο τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτης, φυσικό αέριο). Η μείωση του CO2 θα είναι ελάχιστη σύμφωνα με έκθεση της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (2007). Ο άνεμος είναι δωρεάν, αλλά η τεχνολογία των ΑΠΕ, η εξισορρόπηση του ρεύματος και η μεταφορά του απαιτούν πανάκριβες επενδύσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος όλων των καταναλωτών. Oσο αυξάνονται οι αιολικοί σταθμοί, τόσο θα αυξάνεται το ειδικό τέλος υπέρ ΑΠΕ στους λογαριασμούς κατανάλωσης. Το 2010 το τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς αυξήθηκε από 0,00030€/KWh σε 0,0057€/KWh δηλ. 18,5 φορές!

ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Ανεμογεννήτριες χωρίς όρια καταστρέφουν την Ν. Εύβοια




ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Ζητούμε:

να παραμείνει η προστατευόμενη περιοχή της Οχης ελεύθερη από κάθε εγκατάσταση. Nα μειωθεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών υπό εγκατάσταση. Nα υπογειοποιηθούν όλα τα καλώδια.

ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ στη θεσμοθετημένη Ζώνη Ειδικής Προστασίας


Εναλλακτικές λύσεις:

Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να μειώσει τις ανάγκες έως 30%. Μικρής κλίμακας ΑΠΕ για να αυτονομηθούν εν μέρει οι κατοικίες και κάθε τόπος. Αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών και συσκευών.



Περισσότερες πληροφορίες για τις επιπτώσεις των αιολικών σταθμών:



ΣΠΠΕΝΚ Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας
www.ochi.gr
www.windwatch.gr
www.karpenissi.eu
www.windfallthemovie.com/index_2.html


Ξεχάστε την Εύβοια! Μετατρέπεται τώρα σε βιομηχανική περιοχή με ανεμογεννήτριες παντού! (εργοτάξια, δρόμοι, μπάζα, καλώδια, κολόνες)


Αιολικοί σταθμοί = βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Στην Ν. Εύβοια οι κάτοικοι και οι επισκέπτες όπου και να βρίσκονται θα αντικρίζουν ένα πλήθος από ανεμογεννήτριες, δρόμους και καλώδια μεταφοράς ρεύματος. Οι πιο παρθένες ορεινές και παράκτιες τοποθεσίες της Ν. Εύβοιας που έχουν σημασία για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, θα μετατραπούν σε ανοιχτά εργοτάξια και θα χάσουν την αξία τους.

Επιπτώσεις

Χάνεται το φυσικό τοπίο

Η μαζική εγκατάσταση α/γ και τα συνοδά έργα θα μετατρέψουν τα φυσικά τοπία σε βιομηχανικές περιοχές. Δημιουργείται ένα εργοταξιακό τοπίο με ένα συνοθύλευμα από δρόμους, καλώδια και διάσπαρτες α/γ.

Απειλή για άγρια πανίδα και τη φυσική βλάστηση

Μεταναστευτικά και απειλούμενα πουλιά θανατώνονται από τις α/γ και τα καλώδια. Οι βιότοποί τους και η βλάστηση υποβαθμίζονται από τα έργα υποδομής. Ιδιαίτερα κινδυνεύουν τα τελευταία αρπακτικά πουλιά (αετοί, γύπες).

Αύξηση των πυρκαγιών

Οι υπέργειες γραμμές μεταφοράς της μεσαίας τάσης προκαλούν πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι. Εάν δεν υπογειοποιηθούν τα καλώδια, οι πυρκαγιές θα αυξηθούν κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.

Μείωση του τουρισμού

Περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Δημοσάρης, η Αρχάμπολη, ο Πλατανιστός, το Άρμενο Στύρων κ.α. θα υποβαθμιστούν. Οι περιοχές αυτές είναι ο ανεκτίμητος πλούτος της Καρυστίας και η βασική πηγή ανάπτυξης του τουρισμού. Πού θα στηριχθεί η μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού όταν η φύση της Καρυστίας θα κακοποιηθεί από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών σταθμών;

Τεράστιες διαβρώσεις εδαφών

Νέοι δρόμοι, εκβραχισμοί και επιχωματώσεις θα προκαλέσουν εκτροπή των επιφανειακών υδάτων, διαβρώσεις, κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Αλλαγή στη χρήση γης και την ιδιοκτησία


Οι αιολικές εταιρείες αποκτούν δικαίωμα χρήσης γης σε δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις και δεν υποχρεώνονται να πληρώσουν ενοίκιο ούτε στο δημόσιο ούτε στους ιδιώτες εάν δεν έχουν έγκυρους τίτλους ιδιοκτησίας. Ο ν. 3851/2010 επιτρέπει στις εταιρείες να εγκαταστήσουν α/γ και έργα μεταφοράς σε οποιαδήποτε έκταση με μια απλή έγκριση επέμβασης του Δασαρχείου. Η υποβολή ένστασης του ιδιοκτήτη δεν λαμβάνεται υπόψη!

Μείωση και κατακερματισμός των βοσκοτόπων


Η παραδοσιακή κτηνοτροφία που βασίζεται στην ελεύθερη βόσκηση θα συρρικνωθεί εξαιτίας των εκχερσώσεων και των δρόμων.


Κίνδυνοι για την υγεία

Κατοικίες κοντά σε α/γ (π.χ 500 μ) υποβάλλονται σε ένα υπόκωφο θόρυβο καθώς και σε χαμηλής συχνότητας θορύβους που είναι πιθανό να διαταράξουν τον ύπνο και να δημιουργήσουν έντονη ενόχληση.

Η συσσώρευση ανεμογεννητριών απειλεί το φυσικό περιβάλλον και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας.

Ο νόμος 3851/2010 Επιτάχυνση των ΑΠΕ επιτρέπει να εγκατασταθούν χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες (α/γ). Ανεμογεννήτριες μπαίνουν πλέον παντού χωρίς εξαίρεση, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική γη και προστατευόμενες περιοχές. Πολλές περιοχές θα μετατραπούν σε βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας με βαριές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, τη ζωή των κατοίκων και την τοπική οικονομία.

Τι έργα υποδομής απαιτούν οι αιολικοί σταθμοί

Οι αιολικοί σταθμοί δεν είναι αθώα πάρκα αλλά βιομηχανικές εγκαταστάσεις: εκχερσώσεις 2,5 στρεμμάτων γύρω από κάθε α/γ, εκσκαφές θεμελίων (250 κυβικά μέτρα μπετόν για κάθε α/γ), δρόμοι πρόσβασης πολλών χιλιομέτρων σε φυσικά τοπία, εκατοντάδες νέες κολόνες, σύρματα, πυλώνες και υποσταθμοί λιπαντικά και απορρυπαντικά για τα μηχανήματα προκαλούν ρύπανση στο έδαφος και το νερό.

Κίνδυνος ατυχημάτων

Είναι πιθανή η αποκόλληση των πτερυγίων όταν φυσούν σφοδροί άνεμοι, όπως συνέβη στο Μαρμάρι το 2003. Σε άλλες χώρες έχει συμβεί επίσης πρόκληση πυρκαγιάς ή ακόμη και έκρηξη του μηχανισμού περιστροφής!

Απώλεια της περιοχής Natura της Οχης (GR2420001)


Η περιοχή της Όχης είναι ένας πολύτιμος θησαυρός της Εύβοιας και έχει αναγνωριστεί ως τόπος εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας (ΕΕ L259/21.9.2006). Η προστατευόμενη αυτή περιοχή κινδυνεύει να χάσει για πάντα τον χαρακτήρα της αν εγκατασταθούν 135 α/γ που έχουν πάρει άδεια παραγωγής μαζί με δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων και μια νέα γραμμή υψηλής τάσης.


Πηγή άρθρου
www.scribd.com/doc/49578837

Δεν υπάρχουν σχόλια: