Σελίδες

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις ΑΠΕ στο Μουσείο Γουλανδρή



Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες – Επιλογή για ένα καλύτερο μέλλον» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Verbund.

Στο πρόγραμμα για τις ΑΠΕ μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης δημοτικών σχολείων της Αττικής και περιλαμβάνει διαδραστικά δρώμενα και εργαστήρια.

Η πρόεδρος του μουσείου κα Νίκη Γουλανδρή δήλωσε πως στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η «ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των επιπτώσεων στον πλανήτη, ενώ παρουσιάζει προτάσεις για την αλλαγή της προσωπικής τους συμπεριφοράς και των επιλογών τους».

Πηγή άρθρου
http://www.econews.gr/2010/09/30/ape-mouseio-goulandri/

Σχολιασμός από το blog μας


Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις επιπτώσεις στο φυσικό – ανθρώπινο περιβάλλον, κρίνεται αναγκαίο να γίνεται αντικειμενικά. Με άλλα λόγια χωρίς τη μονόπλευρη πληροφόρηση των εταιρειών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, όπου και αν γίνεται αυτή. Πιο συγκεκριμένα,  η Verbund που συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και μεταφορέας ηλεκτρισμού στην Αυστρία, ενώ αποτελεί και τον τέταρτο παραγωγό υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η Verbund στην Ελλάδα ιδρύθηκε το Μάιο του 2006 και είναι αποτέλεσμα της κοινοπραξίας που δημιουργήθηκε μεταξύ της VERBUND - Austrian Power Trading AG (55% των μετοχών) και της ENERGA Α.Ε. (45% των μετοχών). Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά και είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης. Στην Ευρώπη το 90% της παραγωγής πραγματοποιείται μέσω των υδροηλεκτρικών σταθμών της. Στην Ελλάδα όμως, στους στρατηγικούς της στόχους είναι να προωθήσει και  την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων, όπως διαπιστώνεται και από τη προπαγανδιστική φωτογραφία, όπου παρουσιάζει τις  ανεμογεννήτριες σαν άκακα λουλουδάκια που ξεφύτρωσαν τυχαία στο λιβάδι και όχι σαν τεράστια μηχανικά τέρατα που καταπίνουν και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Υπάρχουν κέντρα ή καλύτερα συμφέροντα σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία μεγεθύνουν το πρόβλημα  της κλιματικής αλλαγής και σίγουρα ορισμένοι επιστημονικοί και τεχνικοί κλάδοι ευνοούνται από αυτή την παγκόσμια ανησυχία Ο φόβος είναι γνωστό πως μετατρέπει τον άνθρωπο σε εύκολη προς χειραγώγηση λεία. Κατά συνέπεια, τα ΜΜΕ, με τη κατευθυνόμενη πληροφόρηση που τα χαρακτηρίζει, συστηματικά αποκρύπτουν τη πραγματική εικόνα των εταιρειών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας με τις ανεπανόρθωτες καταστροφές στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, παρουσιάζοντας το "μαύρο "  "άσπρο".



Γιατί να μην ενημερωθούν οι  αυριανοί Έλληνες πολίτες για τις ωφέλειες των ΑΠΕ μικρής κλίμακας και ειδικότερα για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας; Γιατί να συνεχίζεται η κατασπατάληση των πολύτιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων για μία έντονα αμφισβητούμενη τεχνολογία των ανεμογεννητριών με τις πενιχρότατες ετήσιες ενεργειακές αποδόσεις, τη στιγμή που δεν χρειαζόμαστε άλλο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της οικονομικής ύφεσης  της χώρας;

Θα βρεθεί άραγε ποτέ μία Ελληνική Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω καυτά ερωτήματα; Ως πότε ο ελληνικός λαός θα πέφτει θύμα παραπληροφόρησης των εκάστοτε κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας;  Απλά ας  υπενθυμήσουμε  στους  ιθύνοντες  τα παρακάτω σοφά λόγια:


«Κακολογούμε κάποιον όταν του αποδίδουμε κάποια μομφή με σκοπό να τον βλάψουμε. Όταν αυτό το κάνουμε με σκοπό να τον ωφελήσουμε, τότε απλώς τον συμβουλεύουμε.»

Ισοκράτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: