Σελίδες

Επαναστατική χρήση δορυφόρων με τη χρήση ραδιοκυμάτων θα στέλνουν ενέργεια σε σταθμό που θα εγκατασταθεί στη Γη μέχρι το 2016!!



Η κατανάλωση ηλιακής ενέργειας από το Διάστημα είναι πια γεγονός, αφού άναψε το πράσινο φως για τη πώληση της στη Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμφωνία, την οποία ενέκρινε η επιτροπή εγκαταστάσεων δημόσιας χρήσης στην Καλιφόρνια, προβλέπει την αγορά ενέργειας ύψους 200 μεγαβάτ από τις τοπικές εταιρείες αερίου και ηλεκτρισμού μέχρι το 2016.

Ένας νεοσύστατος οργανισμός, με το όνομα Solaren, θα είναι υπεύθυνος για τη σχεδίαση των δορυφόρων οι οποίοι με τη χρήση ραδιοκυμάτων θα στέλνουν ενέργεια σε σταθμό που θα εγκατασταθεί στη Γη. Η ενέργεια που θα συλλέγεται θα προέρχεται από την γεωσύγχρονη τροχιά, όπου υπάρχει διαρκώς ηλιοφάνεια. Σε αντίθεση, οι ηλιακοί συλλέκτες που υπάρχουν στη Γη μπορούν να συλλέξουν το φως και τη δύναμη του Ήλιου μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας και υπό την προϋπόθεση ότι ο ουρανός είναι καθαρός, δηλαδή ότι δεν υπάρχει κακοκαιρία. Ωστόσο, αν η τεχνολογία αυτή αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κι άλλες σημαντικές προκλήσεις. Μέχρι σήμερα, για παράδειγμα, οι επιστήμονες θεωρούσαν μεγάλο «αγκάθι» για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας που προέρχεται από το Διάστημα το τεράστιο κόστος της.

Σήμερα, σύμφωνα με τον Καλ Μπέρμαν, διευθυντή των ενεργειακών υπηρεσιών, η επιχείρηση του ψάχνει λύσεις ώστε οι δορυφόροι που θα σχεδιαστούν, εκτός της αποτελεσματικότητας τους, να έχουν ταυτόχρονα και χαμηλό κόστος. «Ξέραμε ότι έπρεπε μα βρούμε ένα διαφορετικό, επαναστατικό σχέδιο» εξήγησε. Στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρία του εξασφάλισε την πατέντα ενός σχεδίου που θα κάνει μικρότερο και άρα πιο ευέλικτο και φθηνό το σύστημα. Βάσει αυτού του σχεδίου, δύο καθρέπτες θα στρέφουν το φως του Ήλιου σε ηλιακούς συλλέκτες και έτσι θα συγκεντρώνονται μεγάλα ποσά ενέργειας σε μικρότερο αριθμό συλλεκτών

Πηγή άρθρου
Σταθμοί στέλνουν ηλεκτρικό από το Διάστημα!
Εφημερίδα VETO, Ένθετο Piazza – Τεχνολογία, σελ. 35
Πρώτη δημοσίευση άρθρου στις 20/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: