Σελίδες

Οι μεταβολές του καιρού και ο άνθρωπος. Άρθρο από τον κ. Χρήστο Ζερεφό, καθηγητή και ακαδημαϊκό Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών


Πλημμύρες στη Σάμο

Τους τελευταίους μήνες είδαμε ορισμένα ακραία έως πολύ ακραία φαινόμενα στη βορειοδυτική Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, ακόμα και στην Ελλάδα. Ειδικά στην Ελλάδα, το ακραίο ήταν οι εξαιρετικές ανώμαλες, καλές για την εποχή, καιρικές συνθήκες τον Δεκέμβριο και στις αρχές τους νέου έτους. Αυτές οι εβδομάδες με τους παρατεταμένους νοτιάδες δημιούργησαν σημαντικά φαινόμενα. π.χ. πλημμύρες στα λιμάνια, όπως στο Βαθύ της Σάμου. Αυτό συνέβη γιατί συνέπεσαν με την παλίρροια στο μέγιστο της από τη σελήνη και μια εκπληκτική παράταση της διάρκειας τους, που συνδυάστηκε και με τον κακό καιρό της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογο φαινόμενο είχε συμβεί και στη δεκαετία του ’50, απλώς τώρα είναι χειρότερο, λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων στη διαμόρφωση του υποβρύχιου χώρου μπροστά από τα λιμάνια. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι παγκοσμίως, τουλάχιστον μέχρι τη περίοδο κακοκαιρίας του Δεκεμβρίου, είχαμε έναν από τους οκτώ πιο θερμούς χειμώνες της χιλιετίας.

Αυτό το οξύμωρο σχήμα, το να έχουμε δηλαδή θερμούς χειμώνες και ενδιάμεσα έναν πολύ ψυχρό για τη βόρεια Ευρώπη και έναν πολύ θερμό για την νοτιανατολική, είναι ενδεικτικό της πλανητικής αλλαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο αιώνα. Ένα μέρος μόνο δηλαδή αυτής της καταστροφής οφείλεται στον άνθρωπο. Οι πλημμύρες στο Βαθύ δεν ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία.

Ο κόσμος θα πρέπει να είναι ενήμερος ότι δεν φταίει ο άνθρωπος για όλα τα καιρικά φαινόμενα, ακόμα και για τις μεγάλες αλλαγές από κρύο σε ζέστη και το αντίστροφο, καθώς η φύση ακολουθεί τις μεταβολές της. Έχει επίσης διατυπωθεί η άποψη ότι δεν υπάρχουν εποχές, με την έννοια ότι δεν ξεχωρίζουν πλέον μεταξύ τους. Όλα αυτά αποτελούν δείγματα αποσταθεροποίησης του κλίματος του κλίματος και μαθήματα για το πώς θα συνεχίσει να αλλάζει το κλίμα αν η ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει ανεξέλεγκτη.

Σχόλια από το blog μας

Οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι ακραίες καιρικές μεταβολές έχουν κύριο υπαίτιο τον άνθρωπο, για άλλη μία φορά καταρρίπτονται και με το παραπάνω άρθρο. Αφενός η επικράτηση της θεωρίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την αύξηση επιπέδων του CO2 εξυπηρετεί καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους, όπως της ασύδοτης ανάπτυξης ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας (κυρίως αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων) που προωθούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Αφετέρου επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει και ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα. Γιατί η συνεχιζόμενη παγκόσμια ρύπανση και η ασύδοτη αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, μόνο θετικά δεν συμβάλουν στη ζωή πάνω στο πλανήτη. Απαιτείται συνεπώς μία άλλη πολιτική, χωρίς τις αμφισβητούμενες καταστροφολογικές αντιλήψεις που δημιουργούν παραπληροφόρηση στο κόσμο. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τη πράσινη ανάπτυξη και τη καταστροφή της φύσης, που έχουν ίδια προέλευση και σκοπό: ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ…….

Πηγή

Αναδημοσίευση Άρθρου που γράφτηκε από τον κ. Χρήστο Ζερεφό,καθηγητή ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την εφημερίδα Real News - ένθετο realplanet, στις 31/01/2010 ( σελ.6, στήλη ΑΠΟΨΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: