Σελίδες

Ο όμιλος Κοπελούζος κατέθεσε συνολικά 39 αιτήσεις για αιολικά πάρκα στις αρχές Δεκεμβρίου 2009 μόνο στη Κρήτη!

Με ένα νέο υπερφιλόδοξο και υψηλού ρίσκου σχέδιο επιχειρεί να βγει από το τέλµα στο οποίο έχει περιέλθει στον τοµέα της ενέργειας ο όµιλος Κοπελούζου. Στις αρχές Δεκεµβρίου και µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, ο όµιλος κατέθεσε συνολικά 39 αιτήσεις για ισάριθµα αιολικά πάρκα στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σύµπλεγµα αιολικών πάρκων που θα εκτείνεται και στους τέσσερις νοµούς του νησιού, µε προβλεπόµενη εγκατεστηµένη ισχύ που θα ξεπερνά τα 1.000 MW.

Η σειρά των αιολικών πάρκων προβλέπεται να εγκατασταθεί σε όλη την Κρήτη, από τις κορυφογραµµές του Ψηλορείτη και το οροπέδιο του Λασιθίου µέχρι τα νότια Χανιά. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν στη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας στις 10 Δεκεµβρίου, ενώ ως ενδιαφερόµενες εµφανίζονται κοινοπραξίες της εταιρείας Κ. Σάρρας & Σία, πίσω από την οποία βρίσκεται ο όµιλος.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Κ», η επένδυση, που εκτιµάται πως θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, δεν σταµατά στην κατασκευή των αιολικών πάρκων αλλά προβλέπει επιπλέον την κατασκευή διασύνδεσης από την Κρήτη προς την Πελοπόννησο, προκειµένου η παραγόµενη ενέργεια να διαχέεται και να πωλείται στο ηπειρωτικό σύστηµα. Η πόντιση καλωδίου που θα συνδέει ηλεκτρικά την Κρήτη µε την υπόλοιπη Ελλάδα είναι ένα µεγάλο έργο, για το οποίο µάλιστα τη δεκαετία του ’80 είχαν γίνει και οι σχετικές µελέτες. Τότε η σύνδεση δεν προχώρησε λόγω τεχνικών προβληµάτων και κυρίως γιατί δεν υπήρχαν τεχνολογίες για να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα του µεγάλου θαλάσσιου βάθους στη θαλάσσια περιοχή µεταξύ Μονεµβασιάς και Χανίων.

Πρόσφατη µελέτη του Πολυτεχνείου, το 2007, είχε υποστηρίξει ότι η διασύνδεση είναι τεχνικά εφικτή και πρότεινε την πόντιση δύο ανεξάρτητων υποβρύχιων καλωδίων από 350 έως 550 MW.

Ερωτήµατα

Το συγκεκριµένο πλάνο του οµίλου Κοπελούζου θυµίζει σε πολλά –και αυτό προκαλεί αρκετές αµφιβολίες σε σχέση µε τις δυνατότητες να γίνει πράξη– ένα άλλο µεγαλεπήβολο σχέδιο της ίδιας εταιρείας που «πνίγηκε» στο Αιγαίο. Πρόκειται για το προ τριετίας σχέδιο για την κατασκευή αιολικών πάρκων 400 MW σε νησιά των Κυκλάδων, µε ταυτόχρονη διασύνδεσή τους µε το ηπειρωτικό σύστηµα.

Το σχέδιο, προϋπολογισµού 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 290 εκατ. αφορούσαν τα καλώδια, δεν προχώρησε. Η µόνη εξέλιξη που σηµειώθηκε ένα χρόνο µετά ήταν η πώληση των παγίων έργων ΑΠΕ που διέθετε ο όµιλος (127 MW σε λειτουργία και φάση κατασκευής) στην ιταλική Enel. Στον τοµέα των ΑΠΕ, ο όµιλος έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αιτήσεων για νέα έργα στην Εύβοια, τη Μάνη, τη Νεάπολη Λακωνίας, τις Κυκλάδες, καθώς και υπεράκτιων έργων.

Επιπλέον, στα νέα έργα που αναπτύσσονται, βάσει συµφωνίας που υπεγράφη το 2008, συµµετέχει µε ποσοστό 30% η Enel, η οποία έχει δικαίωµα να ανεβάσει το ποσοστό της στο 80%.
Εκτός των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, «άπνοια» επικρατεί και σε σχέση µε το άλλο µεγάλο έργο που προωθείται από τον όµιλο Κοπελούζου, το θερµικό εργοστάσιο σε συνεργασία µε την Enel, στη Χαιρώνεια Βοιωτίας, το οποίο παραµένει κολληµένο σε αδειοδοτικά προβλήµατα.

Φιλόδοξα σχέδια µε περιορισµένα αποτελέσµατα

Αυτοδηµιούργητος επιχειρηµατίας ο Δηµήτρης Κοπελούζος, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως έµπορος αυτοκινήτων. Βουλευτής Κυκλάδων την περίοδο 1981-1985, συµµετείχε ως µέλος της τότε Επιτροπής Εµπορίου και Βιοµηχανίας. Ο οµώνυµος όµιλος σήµερα περιλαµβάνει διάφορες θυγατρικές και δραστηριοποιείται στους τοµείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων, της διαχείρισης µαρινών και του real estate.

Βασικό όχηµα για τη δραστηριοποίηση στο φυσικό αέριο αποτελεί η Προµηθέας Gas A.E., στην οποία µετέχει µε ποσοστό 50% η ρωσική Gazpromexport Limited, θυγατρική 100% της OAO Gazprom. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον κ. Κοπελούζο. Στη συµβατική ηλεκτροπαραγωγή, ο όµιλος Κοπελούζου συµµετέχει µαζί µε την Gazprom στην Enelco A.E., όπου και διαθέτουν µερίδιο 25% από κοινού. Βασικός µέτοχος της εταιρείας είναι η ιταλική Enel Investment Holding BV (100% θυγατρική της ιταλικής Enel SpA). Στο εµπόριο ηλεκτρισµού δραστηριοποιείται µέσω της Neco Α.Ε. Από τη δεκαετία του ’90 µέχρι και σήµερα, ο όµιλος είναι εκ των βασικών προµηθευτών της ΔΕΗ, προµηθεύοντας µεταξύ άλλων ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την κάλυψη των αναγκών των νησιών τους θερινούς µήνες.

Εκτός από τα εντός των συνόρων εγχειρήµατα, ο όµιλος αναπτύσσει έργα κατασκευής νέων µονάδων ΑΠΕ και συµβατικών στα Βαλκάνια. Ωστόσο οι φηµολογούµενες επεκτάσεις σε Βουλγαρία και Αλβανία µέχρι στιγµής περιορίζονται στην κατ’ αρχήν αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου στην Αλβανία.

Εκτός ενέργειας, ο όµιλος συµµετείχε σε διάφορα έργα τοµέων όπως µεταφορές (εργολαβίες ΗΛΠΑΠ), διαθέτει µερίδιο στο αεροδρόµιο των Σπάτων, ενώ σχεδιάζει συµµετοχή σε project διαχείρισης απορριµµάτων.

Επίσης ο όµιλος διατηρεί συµφέροντα στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που αντιµετωπίζει εµπόδια. Η στενή σχέση του οµίλου µε έργα ρωσικών συµφερόντων δεν σταµατά στην ενέργεια. Έτσι, πρόσφατα ανέλαβε την κατασκευή του αεροδροµίου της Αγ. Πετρούπολης.

Οι εταιρείες Οµίλου Κοπελούζου

-Damco Energy A.E.
-Damlot Lottery Games A.E.
-Enelco A.E.
-Gre-Tex Power Limited
-Horizon Air Investments A.E.
-Neco A.E.
-Προµηθέας Gas A.E.
-Technoinvest A.E.


Σχολιασμός απο το blog μας

ΘΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ. Η ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 10.000.000 ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΑΖΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΠΟΥ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ. Επιπλέον απο πληροφορίες που έχουμε, πολιτική θέση του ΥΠΕΚΑ είναι να μην δοθεί καμία άδεια για την εγκατάσταση τουλάχιστον 36 αιολικών πάρκων στην Κρήτη, αν δεν υπάρξει συναίνεση της τοπικής Κοινωνίας. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που είχε δοθεί από τους δημάρχους Ανατολικού Σελίνου, Βουκολιών και Κολυμβαρίου, με αφορμή τη πρόσφατη επίσκεψή τους στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην Αθήνα, ως μέλη της αντιπροσωπείας της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων.

ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΠΙΒΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΥΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ.ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ: "ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ" ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ..........

Πηγή άρθρου

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 16ης Ιανουαρίου 2010
Άρθρο του Χάρη Φλουδόπουλου

Κοπελούζος: Ψάχνει «σωσίβιο» στην ενέργεια
με project υψηλού κινδύνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: