Σελίδες

Αιολικό πάρκο σκοτώνει κατσίκες στην Τaiwan

Ένας μεγάλος αριθμός αιγών στην Ταϊβάν μπορεί να έχει πεθάνει από εξάντληση λόγω του θορύβου ενός αιολικού πάρκου
Ένας κτηνοτρόφος σε ένα απομακρυσμένο νησί είπε στο BBC ότι έχει χάσει περισσότερα από 400 ζώα αφότου εγκαταστάθηκαν οκτώ γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες κοντά στα βοσκοτόπια του.
Το Συμβούλιο της Γεωργίας της Ταϊβάν λέει πως υποψιάζεται ότι ο θόρυβος των ανεμογεννητριών προκάλεσε έλλειψη ύπνου στα ζώα και στην συνέχεια το θάνατο τους.
Η εταιρία που λειτουργεί το αιολικό πάρκο, η Taipower, είχε προσφέρει στον κτηνοτρόφο να πληρώσει μέρος των δαπανών για την μετεγκατάσταση του αγροκτήματος του. Ένας εκπρόσωπος της εταιρίας είπε πως η αιτία του θανάτου των αιγών έπρεπε ακόμα να ερευνηθεί περισσότερο, αλλά ότι αμφέβαλε πως οι αίγες πέθαναν από το θόρυβο.

«Μια νύχτα βγήκα έξω στο κτήμα και είδα ότι οι αίγες ήταν όλες όρθιες- δεν κοιμόντουσαν»

Πριν εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο πριν περίπου τέσσερα χρόνια, ο κτηνοτρόφος Kuo jing-Shan είχε περίπου 700 αίγες. Μόλις εγκαταστάθηκαν οι ανεμογεννήτριες, λέει ο 57 χρόνος, τα ζώα του άρχιζαν να πεθαίνουν. Τώρα έχει μόλις 250 αίγες. Το Penghu είναι πασίγνωστο για τους ισχυρούς ανέμους του. Ο κ. Kuo είπε ότι όσο δυνάμωνε ο αέρας, τόσο πιο θορυβώδες έγιναν οι μηχανές.

” Οι αίγες ήταν αδύνατες και δεν έτρωγαν. Μια νύχτα βγήκα έξω στο κτήμα και οι αίγες ήταν όλες όρθιες- δεν κοιμόντουσαν. ” Δεν ήξερα γιατί. Εάν ήξερα, θα είχα κάνει κάτι για να σταματήσω τους θανάτους, ” είπε στη δημοσιογράφο του BBC, Cindy Sui, στην Ταϊβάν.
Ένας τοπικός επιθεωρητής ζωικού κεφαλαίου από το συμβούλιο γεωργίας της Ταϊβάν είπε ότι ο κ. Kuo ήταν ο μόνος κτηνοτρόφος που ανέφερε τόσο μεγάλης κλίμακας θανάτους. Είπε επίσης πως οι ισχυρισμοί του κτηνοτρόφου ήταν εύλογοι, καθώς από όλους τους κτηνοτρόφους του αρχιπελάγους του Penghu, το αγρόκτημά του ήταν το πιο κοντινό στις ανεμογεννήτριες – σε απόσταση μόλις 40μ.

” Οι αφύσικοι θόρυβοι θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην κανονική ανάπτυξη και σίτιση των ζώων και να τους στερήσει των ύπνο και να υποφέρουν, ” είπε ο LU Ming-ming-tseng. Είπε επίσης πως δεν υπήρχε κανένας λόγος γιατί να μην αντιδράσουν οι αίγες σαν τους ανθρώπους όσον αφορά την ηχητική όχληση που συνοδεύει τις ανεμογεννήτριες.
” Εάν ο θόρυβος τη νύχτα μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους άγρυπνους, τότε μπορεί επίσης να κρατήσει τις αίγες άγρυπνες, και όταν δυναμώνει ο αέρας δυναμώνει και ο θόρυβος, ” είπε.
Ο κ. Kuo είπε ότι η εταιρία είχε προσφέρει να τον βοηθήσει να μετακινηθεί αλλά ότι δεν θα υπήρχε καμία αποζημίωση για την απώλεια των αιγών του.
“Είναι δύσκολο να μετεγκατασταθώ, αλλά τι να κάνω; Δεν μπορώ να επιβιώσω με τις ανεμογεννήτριες, ” είπε.
Δημοσιεύτηκε: 2009/05/21 12:33: 21 GMT
και http://af.reuters.com/article/oddlyEnoughNews/idAFTRE54K0PJ20090521

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε την 26/05/2009 στις 13:42 και έχει αρχειοθετηθεί ώς Αιολικοί Σταθμοί, Καταστροφή Περιβάλλοντος, Κόσμος με ετικέτες Κτηνοτροφία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τυχόν νέες απαντήσεις χρησιμοποιώντας το feed RSS 2.0 Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή ένα trackback από την δικιά σας σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: