Σελίδες

Η Μαύρη Βίβλος ξεδιπλώνεται. Στα 45 δισ. ευρώ οι «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα έως το 2015, δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου


                                                        Χειροκροτείστε τον!!! 
 
Αθήνα
Επενδύσεις συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ σε «πράσινες» υποδομές αναμένονται στην Ελλάδα έως το 2015, ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Φόρουμ για τις επενδύσεις στην «πράσινη» ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την προοπτική αυτή ως ελπίδα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλιτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού.

«Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που αναγκαστήκαμε να λάβουμε εφαρμόζουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η οικονομία να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα. Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας» συνέχισε.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις, και αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη.

«Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής.

»Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατ. ευρώ, το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούν σε 1.2 δισ.»


Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη χθες, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε μια περιοχή με έντονες αντιπαραθέσεις, πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις καταφέραμε να γεφυρώσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις γύρω από έναν κοινό σκοπό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομία χαμηλών εκπομπών. Όπως η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νησιά (που θα τα καταστήσει ενεργειακά ανεξάρτητα και θα αποφέρει, όπως είπε, εισόδημα στους κατοίκους), η κατασκευή των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό δίκτυο για την απορρόφηση της ενέργειας, που θα συγχρηματοδοτηθεί από τους ιδιώτες, η θέσπιση νέων κανόνων ενεργειακής απόδοσης για όλα τα δημόσια κτίρια, η εφαρμογή προγραμμάτων ύψους 9,5 δις. Ευρώ για αστικές αναπλάσεις στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, ο καθηγητής Α. Παπανδρέου τόνισε ότι με τη συμφωνία που υπέγραψαν την Παρασκευή ηγέτες και εκπρόσωποι 20 χωρών της Μεσογείου διαφαίνεται η ελπίδα ότι μπορεί να επικρατήσει η λογική σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

«Το σημαντικό δεν είναι αν η οικονομία θα προσανατολιστεί στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά το πώς θα γίνει αυτό» σημείωσε η υπουργός.

«Οι καθοριστικοί παράγοντες είναι η ποιότητα και η ταχύτητα μετάβασης. Κατά τη μεταβατική περίοδο, και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ύφεση η παράμετρος της ποιότητας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή» τόνισε.

Πηγή άρθρου




Σχολιασμός από το blog μας

Το πρώτο Επενδυτικό Φόρουμ για την Πράσινη Ανάπτυξη στη Μεσόγειο που πραγμοτοποιήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα, είχε ως γνωστό στην ατζέντα τη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων. Ήταν ένα πραγματικό business- party στο οποίο συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, Πρωθυπουργοί και Υπουργοί χωρών, τραπεζίτες και στελέχη πολυεθνικών. Το party αυτό διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) αλλά και από το Ινστιτούτο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια (i4cense). Το «Ινστιτούτο» αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια ΜΚΟ, στην οποία Ιδρυτής και Πρόεδρος είναι ο αδελφός του Πρωθυπουργού, Ανδρίκος Παπανδρέου! 


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το επενδυτικό αυτό forum, «πάει πακέτο» και στηρίζεται ουσιαστικά, από την πολυδιαφημισμένη από την Κυβέρνηση Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή. Η Σύνοδος μάλιστα αυτή, έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού και συνδιοργανώθηκε από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, δηλαδή με λεφτά του ελληνικού λαού! Πληρώστε κορόιδα Έλληνες……….

Με άλλα λόγια, βλέπουμε πως... η Κυβέρνηση του περιβαλοντοκτόνου fast track και ειδικότερα ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προσπαθούν να παίξουν ρόλο «μεσιτών», σε πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία επιθυμούν παράλληλα να διαφημίσουν τη δήθεν «πράσινη ευαισθησία» τους! Με μπόλικη μάλιστα δόση οικογενειοκρατίας…......

Λίγα λόγια για την ΜΚΟ i4sence

H i4cense (Institute for Climate and Energy Security) είναι μια ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Διακηρυγμένος σκοπός της, είναι η «προώθηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια στην Μεσόγειο». Με άλλα λόγια, προσπαθεί να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιρειών, με σκοπό την υλοποίηση «πράσινων» επενδυτικών σχεδίων……..






Επιτέλους σε τι χώρα  απευθύνεται ο κ. Παπανδρέου; Αντί να προχωρήσει σε ένα fast track την οικονομία της χώρας προχωράει σε end line το μέλλον της Ελλάδας. Οι πράσινες αιολοφούσκες μαζί και τις άλλες πράσινες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, φουσκώνουν ακόμη περισσότερο το πορτοφόλι των μεγαλοεπιχειρηματιών ενώ ταυτόχρονα οδηγούν στην εξαθλίωση, στη μιζέρια τον ελληνικό λαό. Μήπως θα δούμε μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ; ΟΧΙ. Μήπως θα ανοίξουν θέσεις εργασίας; ΟΧΙ. Μήπως θα ωφεληθεί το φυσικό περιβάλλον και οι τοπικές κοινωνίες; OXI. Δεν θα ανεχθούμε άλλη εκμετάλλευση. 




Η Κυβέρνηση θα λάβει ηχηρό μήνυμα όχι μόνο από τις επικείμενες δημοτικές – περιφερειακές  εκλογές αλλά και από τις κοινωνικές εκρήξεις που θα ξεκινήσουν σύντομα από τα μεγάλα αστικά κέντρα και θα  εξαπλωθούν με fast pata tracks σε όλη τη χώρα ……….

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!







Σχόλια από τον archaeopteryxgr@gmail.com

Τα αιολικά εμφανίστηκαν να τρόπος παραγωγής ηλεκτρικού, "φιλικό" προς το περιβάλλον, χωρίς εκπομπές CO2 κλπ. με πολλή διαφήμιση, πράσινα χλοερά λιβάδια, ξανθά παιδάκι με μπλε μάτια κλπ.  Αυτά για να παραπλανήσουν και να κάμψουν αντιδράσεις που ήξεραν ότι θα έχουν.

Τα αιολικά δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και σαν μηχανισμός παραγωγής ηλεκτρισμού σε μεγάλη κλίμακα είναι βλακώδεις, και ας λένε ,  ότι θέλουνε αυτοί που τα προωθούν (για τον απλό, ένα και μοναδικό λόγο ότι παράγουν όταν φυσάει, και όχι όταν ανάβεις τον διακόπτη -- και το ρεύμα ή ο αέρας δεν αποθηκεύονται). Υπάρχουν μόνο για τις γενναίες επιδοτήσεις, και σαν δικαιολογία πώλησης συστημάτων διασύνδεσης και ελέγχου του δικτύου που αποσταθεροποιείται με τα πολλά αιολικά.  Υπάρχουν επίσης σαν προπομπός και μηχανισμός αύξησης της τιμής του ρεύματος. Αυτό συμφέρει μικρούς ιδιώτες και μεγάλες εταιρίες που θέλουν νέες μορφές πραγματικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, από πυρηνική μέχρι αέριο.  Ειδικά στην Ευρώπη, το αέριο φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη: 

Κάποα στιγμή, μετά το 1989-90 και την επανένωση των Γερμανιών, φαίνεται ότι αποφάσισαν οι Μεγάλες Δυνάμεις και οι Μεγάλες πετρελαϊκές, να εκχωρηθεί το δικαίωμα για αέριο από την Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.  Μιλάμε για γεωπολιτικά, και αντικείμενα Παγκοσμίων Πολέμων και ΔΕΝ συνομωσιολογώ.  Έγιναν λοιπόν μεγάλες επενδύσεις σε εξόρυξη και υγροποίηση αερίου στην Βόρεια Αφρική (παράδειγμα από την Shell).  Αυτή η στρατηγική βολεύει και την Αμερική (που δεν είναι πολύ γενναιόδωρη στο να μοιράζεται πηγές ενέργειας) γιατί μπλοκάρει ή μετριάζει την αγορά Ρωσικού αερίου από την Ευρώπη. Η Αμερική έκανε μεγάλη προσπάθεια να ξεφορτωθεί την οπλισμένη ΕΣΣΔ, και πολλά ευρωπαϊκά λεφτά για ρωσικό αέριο, εύκολα εξοπλίζουν, ξανά, την Ρωσία.  Εξ ου και η ανοχή της Ευρωπαϊκής παρουσίας στην Β. Αφρική.

Για να καπαρώσουμε και να πάρουμε όμως αέριο σε μεγάλες και σταθερές ποσότητες που θα δικαιολογούν τις μεγάλες επενδύσεις (μιλάμε 10άδες δις) πρέπει να έχουμε κατανάλωση. Και η κατανάλωση δεν είναι από κουζίνες και θερμάστρες, είναι από παραγωγή ηλεκτρικού. Άλλες τάξεις μεγέθούς. Έλα ντε που είναι φτηνό να παράγεις ηλεκτρικό από κάρβουνο ή πυρηνικά.  Καλλιεργήθηκε η εικόνα (που έχει και πραγματική βάση) ότι το κάρβουνο είναι "κακό". (Με τα πυρηνικά μάλλον έχουν αποφασίσει να βάλουν φουλ, αλλά το σερβίρουν σιγά σιγά). Το κάρβουνο έγινε "κακό" με το άλλο μεγάλο παραμύθι περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.  Δεν αρνούμαι ότι το κλίμα μπορεί να έχει επηρεαστεί από τον άνθρωπο, αλλά αρνούμαι κατηγορηματικά ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε κάτι, βάζοντας αιολικά (το απέδειξε η εμπειρία και στην Γερμανία ή την Δανία -- οι εφεδρείες που καίνε φυσάει δεν φυσάει). Κλείνει η παρένθεση.  Το αέριο πρέπει να υποκαστήσει το κάρβουνο για να αποσβεστούν οι μεγάλες επενδύσεις, άρα πρέπει να πεισθεί το πόπολο να πληρώσει παραπάνω για να καίει αέριο.  Τα πράσινα αιολικά είναι καλό μαρκετινγκ, με το αζημίωτο για αυτούς που τα πουλάνε, σύμμαχο κάθε ντόπιο χωματουργό, για να ανέβει το ρεύμα, και να αποσβένονται τα gas liquifaction trains και τα πλοία LNG. 

Δυστυχώς, αν τα πω αυτά στην ...γυναίκα μου, 1) βαριέται να τα ακούσει γιατί είναι πολύπλοκα  και μακροσκελή, 2) ακούγονται συνομωτικά "πάει ο αρχαιοπτέρυξ, τρελάθηκε", 3) πάνε κόντρα σε βαριά διαφήμιση και προπαγάνδα 10ετίας.  Γιατί να πιστέψεις εμένα και όχι την Greenpeace; (ειδικά αυτήν να μην την πιστεύεις, είναι σε έμμισθη διατεταγμένη υπηρεσία)

Άρα, η αντίδρασή μας, που ξεκινάει (το παραδέχομαι) από την αισθητική όχληση - η Μπιρμπίλω δήλωσε ότι της ...αρέσουν -- πρέπει να είναι και απλή, και στο επίπεδο που το έχουν κατεβάσει οι αιολικοί, και επιθετική, και να κτυπάει εκεί που πoνάει:  Στην φτώχεια μας και τον τουρισμό.  Και να γελοιοποιεί τα ψεύτικα ερείσματα περί κλίματος, και πράσινων αλόγων.  Και να επισημαίνει ότι όπου πάνε αυτά τα πράγματα διώχνουν τουρισμό και φέρνουν ύφεση.  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ 100-200 ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ 40-50 (Χοντρική τιμή ρεύματος €/MWhr που αγοράζει ο ΔΕΣΜΗΕ).  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΩ ΤΗ ΓΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ.  Και φυσικά επειδή θα σου πούνε "για την Κλιματική Αλλαγή", αναγκαστικά "όχι στην απάτη της Κλιματικής Αλλαγής".

Τώρα, άγνωστε φίλε, επειδή είσαι ευπρεπής, εκπαιδευτικός, και λίγο οικολόγος (όλοι είμαστε) δεν σου βγαίνει να φανείς ενάντια σε αυτά που πίστευες τόσο καιρό -- να δεις πόσο παιδεύονται με το θέμα τα παιδιά στο Δίκτυο Αιγαίου, κάπου ξενίζεσαι από αυτά που λέω... Δεν είναι ευγενικά, είναι επιθετικά, ίσως ακούγονται νεο-συντηρητικά, αλλά, χωρίς να έχω άλλο κίνητρο από τα ευτελή 1) να φύγουν τα αιολικά από την θέα μου, 2) να μην μου ρημάξουν το ήδη ρημαγμένο πορτοφόλι και 3) για ιδιοτελείς, έολους ΚΑΙ αντικοινωνικούς σκοπούς -- δεν έχω άλλο κίνητρο. Βέβαια, άντε να σε πείσω επ' αυτού... αν δεν έχεις ήδη βαρεθεί να διαβάζεις το παρόν.

Με συγχωρείς για το μακροσκελές, αλλά μόλις έγραψε την ανακεφαλαίωση για την επόμενή μου ανάρτηση.

Κουράγιο, έρχονται δύσκολα.

03/11/2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: