Σελίδες

Αποχώρηση ενεργοποιημένων κατοίκων Διλινάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου (11/11/09) ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Οι κάτοικοι Διλινάτων, έχουν ταχθεί ως γνωστό ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία νέων αιολικών πάρκων στη περιοχή τους, με κείμενο διαμαρτυρίας που συνοδεύτηκε από 303 υπογραφές. Στις 21/10 είχε γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό να υποστηριχθούν οι δίκαιες θέσεις των κατοίκων. Στην απόφαση όμως του Τοπικού Συμβουλίου Διλινάτων, μία πρόταση δεν ταίριαζε με το κείμενο διαμαρτυρίας των κατοίκων, με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος κ. Τσιλιμιδός να ζητήσει νέα απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, για να συμβαδίζει με το κείμενο των κατοίκων. Το νέο Τοπικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 30/10/09 και με την υπ’ αριθμόν 20/2009 απόφαση, εναρμονίστηκαν πλήρως οι προτάσεις με το κείμενο διαμαρτυρίας και πλειοψηφικά εγκρίθηκαν οι παρακάτω ξεκάθαρες θέσεις:

-Να μην εγκατασταθούν νέα αιολικά πάρκα στην ευρύτερη κτηματική περιφέρεια Διλινάτων είτε σε ορατά είτε σε μη ορατά σημεία από τον οικισμό, ούτε να επεκταθεί το ήδη υπάρχον και να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην ανάκληση σχετικών αδειών που τυχόν έχουν εκδοθεί και στη διακοπή των εργασιών που έχουν αρχίσει παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων

-Να μη τοποθετηθούν στύλοι ή πυλώνες καλωδιώσεων στην ευρύτερη περιφέρεια Διλινάτων για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες και να απομακρυνθούν όσοι στύλοι έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα για την εξυπηρέτηση νέων ανεμογεννητριών

Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις 11/11/2009, οι κάτοικοι Διλινάτων είχαν μόνο τη συμπαράσταση της δημοτικής αντιπολίτευσης στα δίκαια αιτήματα τους. Η αλλαγή στάσης του Δημάρχου απογοήτευσε το σύνολο των κατοίκων. Ο κ. Τσιλιμιδός όφειλε να υποστηρίξει τα αιτήματα των συμπολιτών του και όχι να προσπαθήσει να επιβάλλει τις προσωπικές του απόψεις. Με αυτό τον τρόπο, έμμεσα υπερασπίστηκε τα σχέδια των επιδοτούμενων μεγαλοεπιχειρηματιών. Πιο συγκεκριμένα:

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις θέσεις του Δημάρχου περί ωφελειών της αιολικής ενέργειας, περί πράσινης ανάπτυξης, περί μείωσης CO2, με τις θέσεις της Greenpeace και της WWF κλπ. Συνέχισε λέγοντας ότι ως «φυσικός» γνωρίζει καλύτερα τα πράγματα από τους κατοίκους. Οι κάτοικοι απάντησαν στα ίσια με τον πρόεδρο τους, με τον δικηγόρο τους κ. Γασπαράτο αλλά και οι ίδιοι πήραν πολλές φορές τον λόγο. Τόνισαν ότι δεν ήρθαν να παρακολουθήσουν σεμινάριο αιολικής ενέργειας αφού σε όλη τη Ελλάδα και το εξωτερικό είναι γνωστές οι ανεπανόρθωτες επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο φυσικό περιβάλλον και στη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επίσης δεν μειώνουν τις εκπομπές CO2 ούτε προσφέρουν την ενέργεια που διατυμπανίζουν εξαιτίας της διακοπτόμενης συμπεριφοράς του ανέμου ( όποτε φυσάει παράγεται ενέργεια ) και εξαρτώνται άμεσα από πηγές θερμοηλεκτρικές (back ups). Μέσα από το διαδίκτυο τεκμηριώνονται επιστημονικά όλα αυτά τα δεδομένα. Επιπλέον δεν χρειάζεται κάποιος να είναι εξειδικευμένος επιστήμονας για να καταλάβει τι τον ωφελεί και τι τον βλάπτει. Οι κάτοικοι είπαν ακόμη ότι η Κεφαλονιά με όλα τα προγραμματισμένα αιολικά πάρκα δεν θα είναι σε λίγο καιρό το νησί που όλοι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Καθημερινά ξεκοιλιάζονται τα πανέμορφα βουνά μας για το χορό των εκατομμυρίων ευρώ στις τσέπες των ολίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, Ελλήνων, Γαλλικών ή άλλων ευρωπαϊκών συμφερόντων όπως τόνισε η δημοτική αντιπολίτευση. Και όλα αυτά σε μία εποχή οικονομικής ύφεσης όπου ως γνωστό υπάρχει μειωμένη παραγωγή, άρα μειωμένη ζήτηση ρεύματος, μειωμένη κατανάλωση.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ είχε περάσει (όπως διαπιστώθηκε) από νωρίς στους συμβούλους οι οποίοι εκφώνησαν λόγους εκτός πραγματικότητας, προσπαθώντας να πείσουν για την ορθότητα των θέσεων τους. Ένας μάλιστα σύμβουλος του κ. Δημάρχου ειρωνεύτηκε τους κατοίκους ότι κατέχονται από σκοταδισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη παραπέρα όξυνση του κλίματος. Οι κάτοικοι ζήτησαν να ανακαλέσει αμέσως τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό, πράγμα που έγινε μετά όμως την αποχώρηση τους από την αίθουσα ως ένδειξη γενικευμένης διαμαρτυρίας. ΝΤΡΟΠΗ από πλευράς συμβούλων να συμπεριφέρονται έτσι απέναντι σε ενεργοποιημένους συμπολίτες τους.

Οι προτεινόμενες θέσεις του Δημάρχου ήταν:


Ø Να μην δοθεί νέα άδεια εάν δεν υπάρξει Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο ( δηλαδή αντί να δρομολογηθεί η διαδικασία διακοπής των έργων ας γεμίζει η περιοχή από αιολικά πάρκα, όπου θέλουν οι επιδοτούμενοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Απίστευτη λογική !!!!!! )
Ø Να απαιτηθεί υπογειοποίηση καλωδίων όπου υπάρχουν εναέριες καλωδιώσεις
Ø Να γίνει έλεγχος νομιμότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ( Τώρα θυμηθήκανε τους ελέγχους; Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε, στη χώρα όπου το μαύρο γίνεται άσπρο και το δίκαιο άδικο)
Ø Λόγω των ανωτέρω, δεν γνωμοδότησε θετικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη θέση «Ξερακιάς» ( Ίσως συντέλεσε σε αυτό η χρόνια παλικαρίσια στάση του κ. Παναγή Κουνάδη, ο οποίος υπερασπίζεται με ένδικο τρόπο, χρόνια τώρα, τη γη των προγόνων του, σε αυτή τη τοποθεσία )

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις παραπάνω θέσεις είναι, ότι οι άδειες των νέων αιολικών πάρκων που έχουν εγκριθεί δεν θα ανακληθούν, η επέκταση του ήδη υπάρχοντος αιολικού πάρκου θα γίνει και μόνο η προβλεπόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Ξερακιά ίσως να μη γίνει. Και φυσικά ( αφού θα έχει ολοκληρωθεί το ξεκοίλιασμα όλων των κορυφογραμμών) να μη τοποθετηθούν άλλα αιολικά πάρκα μελλοντικά μέχρι να διευθετηθεί ειδικό χωροταξικό πλαίσιο! Ο κ. Τσιλιμιδός δυστυχώς συμβουλεύτηκε λάθος ανθρώπους πριν καταλήξει στην οριστική απόφαση του. Ιστορικά καταγράφτηκε ως «μία αρνητική στάση Δημάρχου» απέναντι σε κατοίκους ενός μεγάλου χωριού που τον υπερψήφισαν μάλιστα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Πραγματικά απογοήτευσε ο κ. Δήμαρχος. Όφειλε να στηρίξει το δίκαιο αγώνα μιας πλειοψηφικής μερίδας συμπολιτών του και ας διαφωνούσε μαζί τους. Όμως εκείνος δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και οδηγήθηκε σε λάθος αποφάσεις.
Οι 303 κάτοικοι Διλινάτων θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ως σύγχρονοι Λεωνίδες με όλα τα μέσα που διαθέτουν. Οι ανεπανόρθωτες επιπτώσεις των αιολικών πάρκων δεν θα αργήσουν να φανούν και στο υπόλοιπο νησί. Η πραγματική αλήθεια θα αποκαλυφθεί με όλες τις διαστάσεις και συνέπειες. Μπορούμε ακόμη να προλάβουμε τη ζημιά. Το χρωστάμε στις ερχόμενες γενεές των χαμένων ευκαιριών, των 500, 600 και 700 ευρώ. Ο αγώνας συνεχίζεται…….

Μάκης Μπαλτσαβιάς
Εκπαιδευτικός Μ.Ε.

(Ένας εκπρόσωπος των ενεργοποιημένων κατοίκων Διλινάτων)

Δεν υπάρχουν σχόλια: