Σελίδες

Καραμπινάτες παρανομίες με τα αιολικά πάρκα

 

 Σταυρογιάννη Λ.




Δυο-τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαρτίου, ο τότε ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου είχε υπογράψει τουλάχιστον 50 αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων κατασκευής και λειτουργίας έργων και δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους και για 7 φαραωνικά αιολικά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές, με περιβαλλοντικούς όρους καρμπόν, πετώντας στα σκουπίδια τις διαφωνίες των αρμοδίων υπηρεσιών ("Αυγή" της Κυριακής 10.5.2012).

Μία από αυτές ήταν η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: Αιολικός σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 24 MW στη θέση Χιονοβούνι, των δήμων Ευρώτα και Μονεμβάσιας του νομού Λακωνίας, της εταιρείας ΑΡΧΡΑΝ ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε., με ημερομηνία 2 Μαΐου. Αιολικό Πάρκο σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, αλλά και ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και έχουν περιληφθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 της οδηγίας 92/43 περί οικοτόπων ως "όρη Ανατολικής Λακωνίας " και "όρη Γιδοβούνι, Χιονοβούνι, Γαϊδοροβούνι, Κορακιά, Καλογεροβούνι, Κουλοχέρι και περιοχή Μονεμβάσιας".

Κάτοικοι και φορείς, που υπερασπίζονται τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους αλλά και τη νομιμότητα, κατέθεσαν αίτηση θεραπείας όπως και οι Δήμοι Μονεμβάσιας και Ευρώτα προσφυγή, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης στο σύνολό της.

Τελικά, ανακαλείται μόνο εν μέρει στις 31 Ιουλίου 2013, με νέα υπουργική απόφαση, αυτή του 2012, και καταργείται η χωροθέτηση τριών ανεμογεννητριών από τις συνολικά 12, άρα μειώνεται η ισχύς του πάρκου στα 18 MW. Κι αυτό γιατί βρίσκονταν εντός παραδοσιακού οικισμού, του Χάρακα, κατά παράβαση Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ, 28.2.2012, με το οποίο χαρακτηρίστηκαν παραδοσιακοί οικισμοί και καθορίστηκαν χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης σε 11 οικισμούς του νομού Λακωνίας (Ρειχιά, Κυπαρίσσι, Ιέρακας, Λιμάνι Ιέρακα, Αριάνα, Λογγάρι, Άγιος Ιωάννης, Χάρακας, Λαμπόκαμπος και Πιστάματα της Δημοτικής Ενότητας Ζάρακα του Δήμου Μονεμβάσιας). Επίσης παραβιάζεται ακόμη και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ το οποίο δεν φημίζεται για την αυστηρότητά του, καθώς είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των "επενδυτών", που απαγορεύει χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε ζώνη 1.500 μέτρων από τα όρια παραδοσιακών οικισμών. Οι καραμπινάτες παρανομίες ομολογήθηκαν τώρα από το ΥΠΕΚΑ, ενώ στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. βρίσκονται οι καταγγελίες για παραβίαση της οδηγίας 85/337 για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της 92/43 στην περίπτωση των αιολικών πάρκων στη Λακωνία.

Υ.Γ.: Το ρεπορτάζ της εφημερίδας στις 20.5.2012 είχε χρησιμοποιηθεί λίγες ημέρες αργότερα από τον αρθρογράφο της "Καθημερινής" Π. Μανδραβέλη και εν όψει δεύτερων εκλογών, μεταξύ άλλων ως βαριά κατηγορία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αστείο ισχυρισμό ότι "οι ποικιλώνυμες ομάδες πέριξ του" εμποδίζουν και πολεμούν τις επενδύσεις...

Πηγή άρθρου
http://www.avgi.gr/article/872855/karampinates-paranomies-me-ta-aiolika-parka