Σελίδες

Μεγάλη απάτη με ανεμογεννήτριες! Με χειροπέδες ο "εγκέφαλος" της σπείρας

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε, εξαπατούσαν συστηματικά πολίτες, εκμεταλλευόμενα το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η αιολική.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδρύσει εταιρείες, μέσω των οποίων, προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματά τους και τα έπειθαν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, έτσι ώστε -όπως ισχυρίζονταν- να καταθέτουν αιτήματά τους προς την Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή στη Λιβαδειά δύο μέλη της σπείρας, Έλληνες, ηλικίας 41 και 22 ετών -εκ των οποίων και ο φερόμενος ως "εγκέφαλός" της- ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη δύο μέλη της, επίσης Έλληνες, ηλικίας 42 και 43 ετών.

Εξιχνιάσθηκαν έξι περιπτώσεις απάτης και δύο απόπειρες, ενώ τα χρήματα που αποκόμισαν οι δράστες είναι 89.250 ευρώ!

Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός σφραγίδων, μπλοκ επιταγών, βιβλιάριων καταθέσεων, υπεύθυνων δηλώσεων και άλλων εγγράφων που τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν για την διευκόλυνση της παράνομης δραστηριότητάς τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, από την έρευνα, προέκυψε ότι οι δράστες, έκαναν τις παράνομες "δουλειές" τους τουλάχιστον από τις αρχές του 2012.

Οι δύο εταιρείες που είχαν φτιάξει, είχαν έδρα τους την Αττική και νόμιμοι εκπρόσωποί τους φέρονται να είναι ο 22χρονος και ο 42χρονος.

Μάλιστα, για να πείθουν τα θύματά τους για τη φερεγγυότη της διαδικασίας, τα μέλη της σπείρας, τους γνωστοποιούσαν ψεύτικους αριθμούς πρωτοκόλλων παραλαβής αιτημάτων από την Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και τους παρέδιδαν αντίγραφα συμβολαίων μίσθωσης για εκτάσεις στο νησί της Άνδρου και στην περιοχή της Άρτας, η γνησιότητα των οποίων ερευνάται, για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η σπείρα είχε απλώσει τα πλοκάμια της στις περιοχές της Λιβαδειάς Βοιωτίας, Αυλίδας Ευβοίας, Καλαμάτας Μεσσηνίας και Αττικής.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 41χρονου έχει σχηματισθεί και κατά το παρελθόν δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για παρόμοια αδικήματα και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Η έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, για να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς και παραπέφθηκαν για να απολογηθούν αύριο, ενώπιον του Ανακριτή Λιβαδειάς.

Πηγή άρθρου
http://www.ramnousia.com/2013/05/apath-me-anemogennhtries.html#.

Πιο κοντά στον τριπλασιασμό του Τέλους ΑΠΕ μετά την παρότρυνση της Ε.Ε.


Τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν θορυβήσει εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε., η οποία τα καταγράφει σε σχετική έκθεσή της, απαριθμώντας ταυτόχρονα πιθανές λύσεις, ανάμεσά τους και ο τριπλασιασμός του τέλους ΑΠΕ.

Η Ε.Ε. κάνει λόγο για το σύνολο των ζητημάτων, δηλαδή για τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, για την απελευθέρωση της αγοράς, για τη ΔΕΗ, καθώς και για την κατάσταση στις ΑΠΕ.

Σημειώνει ότι παρατηρούνται πολιτικές αντιδράσεις στην απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού που προγραμματίζεται να γίνει τον Ιούλιο και στις αναγγελμένες αυξήσεις. Επίσης, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διευκολύνει την είσοδο κι άλλων επιχειρήσεων στην αγορά, ώστε αυτή να ανοίξει και να είναι περισσότερο ανταγωνιστική.

Στο επίμαχο θέμα των ΑΠΕ, η Ε.Ε. σημειώνει ότι έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής αρκετά μέτρα, όπως η μείωση στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών και η έκτακτη εισφορά, αλλά επιβάλλεται να αυξηθεί εκ νέου σε στάδια το ειδικό τέλος ΑΠΕ που καταβάλουν οι καταναλωτές, από τα 9 ευρώ στα 27 ευρώ το συντομότερο δυνατόν. Αυτή τη λύση άλλωστε παρουσίαζε στις αρχές του μήνα και ο ΛΑΓΗΕ στο μηνιαίο δελτίο του για την πορεία του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό, οι συντάκτες της έκθεσης της Ε.Ε. θεωρούν ότι θα αντιμετωπιστεί το έλλειμμα κατά το ήμισυ, αλλά μακροπρόθεσμα απαιτείται ένας ευρύτερος επανασχεδιασμός της αγοράς από τις ελληνικές αρχές.

Τέλος, όσον αφορά τα καύσιμα, το σχετικό κείμενο προβλέπει, με άξονα τον Ιούνιο του 2013, να γίνει μείωση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων για ίδρυση εταιριών εμπορίας, γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιριών και πρατηριούχων, με υποχρέωση αναγραφής του ύψους και της διάρκειας των εκπτώσεων στα τιμολόγια, εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών σε εταιρίες και διυλιστήρια, καθώς και κατάργηση της υποχρέωσης που ισχύει για τις αποθήκες των εταιριών, να είναι προσβάσιμες διά θαλάσσης, σιδηροδρόμου ή να είναι συνδεδεμένες με διϋλιστήριο.

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της υποχρέωσης που ισχύει για τις εταιρίες εμπορίας, να διακινούν τουλάχιστον δύο είδη καυσίμων.

Επίσης, για τα πρατήρια καυσίμων προβλέπεται η αναγραφή της τιμής και ποσότητας πώλησης στις αποδείξεις λιανικής από τον Αύγουστο του 2013 για τα πρατήρια Αθήνας – Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2013 για τις μεγάλες πόλεις και τον Μάρτιο του 2014 για τις λοιπές περιοχές.


Πηγή άρθρου
http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=23322

111 ανεμογεννήτριες ηλεκτρίζουν τη Σκύρο

Φορείς, πολίτες, δημοτικές και περιφερειακές αρχές αντιτίθενται στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο νησί

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ενας πόλεμος μαίνεται εδώ και χρόνια στη Σκύρο. Φορείς, πολίτες, δημοτικές και περιφερειακές αρχές αντιτίθενται σθεναρά στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο νησί. Χαρακτηρίζουν την επένδυση ασύμβατη με την κλίμακα του νησιωτικού τοπίου και καταστρεπτική για το περιβάλλον, την οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. 

 
Το έργο προωθείται από την κοινοπραξία Αιολική Νότιας Σκύρου Α.Ε., με μετόχους της Μονή Μεγίστης Λαύρας (95%) και την ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε. (5%). Αφορά την εγκατάσταση εννέα αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 333 MW, με συνολικό αριθμό 111 ανεμογεννητριών, στη νότια Σκύρο (όρος Κόχυλας). 
 
Για τους Σκυριανούς, η εν λόγω επένδυση κρίνεται φαραωνική και υποστηρίζουν ότι θα μετατρέψει ολόκληρη τη Ν. Σκύρο σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, οι ίδιοι επιθυμούν για το το νησί τους να προωθηθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης με σημείο αιχμής τον τουρισμό, τις παρεμβάσεις ήπιας αναψυχής, αλλά και την ώθηση του ήδη αναπτυγμένου πρωτογενούς τομέα παραγωγής (κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.τ.λ.). «Ενα μοντέλο το οποίο θα καταρρεύσει, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η επένδυση, από τη δραματική υποβάθμιση του τοπίου», όπως υποστηρίζει και ο δήμαρχος Σκύρου και προσθέτει: «Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι συνθήκες είναι αρνητικές. Πολλοί θα πουν ότι αρνούμαστε τις επενδύσεις. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Επρεπε να υπάρξει ένα σωστό χωροταξικό, που να κατανείμει δίκαια βάρη και οφέλη, και όχι να έρχεται ο κάθε επενδυτής και να βιάζει κάθε τόπο». 
 
Τα επιχειρήματα
 
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των Σκυριανών είναι ότι καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, τίθεται ένα όριο: η μέγιστη επιτρεπτή ισχύς των αιολικών σταθμών θα πρέπει να είναι η διπλάσια της μέγιστης ζήτησης σε ώρες αιχμής. «Για τη Σκύρο, το όριο αυτό ανέρχεται περίπου στα 10 μεγαβάτ. Κι εδώ θέλουν να εγκαταστήσουν 330. Πρόκειται για μία φαραωνική επένδυση, που μετατρέπει τις ΑΠΕ σε κατάρα για το περιβάλλον. Αντί να γνωμοδοτήσουν στη λογική της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος, προφανώς υπαναχωρούν στις πολιτικές πιέσεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα», εξηγεί ο κ. Στάθης Ζακυνθινός, μέλος της Ενωσης Πολιτών Σκύρου. 
 
Βεβαίως το Ειδικό Χωροταξικό προβλέπει την εξής εξαίρεση: στο περιοριστικό αυτό πλαίσιο δεν συμπεριλαμβάνονται τα νησιά, για τα οποία υπάρχει πρόταση διασύνδεσης για μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη νησιωτική χώρα. Η συγκεκριμένη επένδυση εμπίπτει σ' αυτή την κατηγορία, καθώς προβλέπεται διασύνδεση με το ΚΥΤ Λάρυμνας, με τη χρήση υπόγειων και υποθαλάσσιων καλωδίων.


Φωτοαπεικόνιση που δημιούργησαν οι Σκυριανοί με τις ανεμογεννήτριες Για τους Σκυριανούς, τόσο η εν λόγω «πρόνοια» όσο και η έκδοση αδειών παραγωγής στην εν λόγω κοινοπραξία για δύο αιολικά πάρκα από τη ΡΑΕ, «επαληθεύει τους φόβους μας ότι η πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία επιβραβεύουν τους λίγους ιδιώτες επενδυτές,οι οποίοι, με κίνητρο το "αγνό" τους πάθος για τα τεράστια κέρδη που φέρνουν οι διπλές επιδοτήσεις (εγκατάστασης και τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος), εισβάλλουν σε τόπους παρθένους ως κατακτητές». 
 
Προς επίρρωσιν των όσων λένε, αναφέρονται σε έγγραφο που έστειλε η Αιολική Νοτίου Σκύρου Α.Ε. (αρ. πρωτ. 263) στον τότε υπουργό Γ. Σουφλιά, όταν ακόμη το χωροταξικό για τις ΑΠΕ ήταν υπό διαβούλευση, ζητώντας την προσθήκη της προαναφερθείσας εξαίρεσης, δηλαδή την εξαίρεση από τον περιορισμό, όταν υπάρχει πρόταση διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα...». 
 
60 σε περιοχή Natura
 
«Πουθενά στον κόσμο δεν έχει πραγματοποιηθεί αιολικό πάρκο αυτής της ισχύος, με αντίστοιχη χωροθέτηση», εξηγεί η δημοτική σύμβουλος, Ροδόπη Τραχανά, και προσθέτει: «Οι εγκαταστάσεις θα καταλάβουν χώρο 36.100 στρεμμάτων. Από το σύνολο των προαναφερθεισών ανεμογεννητριών, οι 60 εξ αυτών θα τοποθετηθούν μέσα στην περιοχή Natura 2000, η οποία καταλαμβάνει το 63,5% του χώρου εγκατάστασης των αιολικών πάρκων. Η ίδια περιοχή έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας Πτηνών (ΖΕΠ) και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ). Δεν λαμβάνεται καν υπόψη το γεγονός ότι οι Σκυριανοί έχουν ήδη παραχωρήσει μεγάλες και σημαντικές εκτάσεις του νησιού για τις ανάγκες της Εθνικής Αμυνας».



Χάρτης με την προστατευόμενη περιοχή Natura, όπου χωροθετούνται οι ανεμογεννήτριες Ο ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά, ηλεκτρολόγος μηχανικός Ε. Ξανθούλης, εξηγεί ότι η επένδυση δεν συμβαδίζει με τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Ο όρος αφορά το μέγιστο αριθμό των ανεμογεννητριών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε μία ενότητα χώρου. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, είναι 4% για τη νησιωτική Ελλάδα, το οποίο, όπως υποστηρίζει, καταστρατηγείται από τους επενδυτές: 
 
«Υπάρχει σαφής διαφοροποίηση μεταξύ της ενότητας χώρου και της διοικητικής περιφέρειας. Αυτό σημαίνει ότι οι νησίδες και βραχονησίδες εκτός Σκύρου και γύρω από αυτήν σαφώς δεν ανήκουν στην ίδια ενότητα χώρου και κατά συνέπεια δεν μπορούν να συμμετέχουν στον υπολογισμό "της φέρουσας ικανότητας" του ενιαίου χώρου του δήμου, γιατί δεν αποτελούν ενότητα. Επομένως, το ποσοστό κάλυψης που δίνουν οι μελετητές για το νησί της Σκύρου, στην έκταση του οποίου συμπεριλαμβάνουν και τις γύρω νησίδες και βραχονησίδες (σύνολο 223.100 στρ.), ίσο με 3,9% με μέγιστο δυνατό 4%, ξεπερνά κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής». 
 
Για την εταιρεία, τα πράγματα είναι διαφορετικά
 
«Το Ειδικό Χωραταξικό προσδιορίζει επακριβώς τη φέρουσα ικανότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις μορφολογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου. Για παράδειγμα, ενώ η Β. Εύβοια είναι αντίστοιχου υψηλού αιολικού δυναμικού μ' αυτήν των νησιών του Αιγαίου, η φέρουσα ικανότητα κάλυψης είναι 8%, ενώ στη νησιωτική Ελλάδα 4%, καθώς συνυπολογίζεται η μορφολογία του νησιωτικού ανάγλυφου. Για την επένδυση της Σκύρου, η Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ έχει ήδη γνωμοδοτήσει δύο φορές θετικά όσον αφορά τη φέρουσα ικανόητα: στην προμελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (2009) όσο και στην ΜΠΕ, που κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2011, οπότε ξεκίνησε και η αξιολόγησή της», εξηγούν οι εκπρόσωποί της.


Πηγή άρθρου
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=364128