Σελίδες

Ανεμογεννήτριες στην Αρκαδία το απάνεμο φαγοπότι


"έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά ραχούλες…"

Στην Αρκαδία η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, καθώς είναι ο νομός για τον οποίο σχεδιάζονται τα περισσότερα αιολικά πάρκα και σε όλη του την έκταση με έμφαση στην ανατολική πλευρά. Παρά δε το γεγονός ότι ικανής έντασης ταχύτητες ανέμου, σύμφωνα με τους χάρτες του ΚΑΠΕ, καταγράφονται κυρίως σε ένα περιορισμένο κομμάτι του ΝΑ άκρου του νομού, οι εταιρείες θέλουν να “αλώσουν” κάθε σπιθαμή με εξαίρεση το ΒΔ άκρο, όπου οι μέσες ετήσιες ταχύτητες ανέμου είναι 0-4m/sec.


Έχουν εκδοθεί ήδη 12 άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 159,8 ΜW ενώ έχουν κατατεθεί και 37 αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 588,75 ΜW. Εύκολα καταλαβαίνει δηλαδή κανείς ότι δεν θα μείνει βουνό για βουνό και σημείο για σημείο χωρίς ανεμογεννήτριες.


Αν εκδοθούν άδειες για όλα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο Νομό Αρκαδίας θα φτάσει τα 748,55 ΜW όταν σε ολόκληρη τη χώρα η μέχρι σήμερα εγκατεστημένη ισχύς είναι 610 ΜW.


Το αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και μετά από τέτοια ανάπτυξη ΑΠ (Αιολικών Πάρκων) δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης ούτε στο ελάχιστο της παραγωγής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Τι θα προσφέρουν λοιπόν τόσα αιολικά πάρκα, ειδικά σε ένα νομό που το τελευταίο διάστημα στρέφεται στην ήπια μορφή ανάπτυξης και  τον Αγροτουρισμό αξιοποιώντας τα μικρά ορεινά χωριά του;





 
Τί λέει η Νομαρχία

Το ΝΣ έχει γνωμοδοτήσει προ 3 ετών ομόφωνα θετικά επί 4 ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που υπεβλήθησαν για περιοχές των Δήμων Σκυρίτιδας και Βαλτετσίου ενώ αναμένεται να έρθει προς γνωμοδότηση το επόμενο διάστημα μια ακόμη ΜΠΕ για περιοχή του Δήμου Λεωνιδίου.

Στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Έχουν εκδοθεί άδειες για δύο ΑΠ συνολικής ισχύος 13,35 MW στις θέσεις Δραγούνι (Μπαστούνα) και  Άγιος Παντελεήμων και έχουν κατατεθεί οκτώ αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 138,1 MW στις θέσεις Κούκουρα, Δολιανίτικα, Παλιοηλίας, Ταρναρά, Βίγλα, Προφήτης Ηλίας-Κούκουρα-Νεραϊδορράχη, Μεγάλος Κόζακας-Αετοφωλιά, και Ξεροβούνι-Αετοφωλιά, μία αίτηση για ΑΠ ισχύος 18 MW στη θέση Δραμπάλα στα όρια του Δήμου με το Δήμο Σκυρίτιδας, και μία για ΑΠ ισχύος 32 MW στο όρος Τιμένιο στα όρια του με το Δήμο Λέρνας Αργολίδας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μέσες ετήσιες ταχύτητες ανέμου στην περιοχή, σύμφωνα με το ΚΑΠΕ, είναι μικρές, γεγονός που δεν αιτιολογεί τουλάχιστον με προφανή τρόπο το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών. 

Τί λέει ο Δήμος: Ο Δήμαρχος Στρατής Δαλιάνης δήλωσε: «Το πρόβλημα με την εγκατάσταση ΑΠ είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι περίπλοκο. Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. είναι ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο και να γίνει αυστηρή χωροθέτησή τους ώστε να μη δηλώνονται αυθαίρετα από τις εταιρείες όλες οι βουνοκορφές. Είμαστε σύμφωνοι με τις ΑΠΕ αλλά δεν συμφωνούμε με την άλωση του σύμπαντος. Μ’ αυτό το σκεπτικό δεν προχωρήσαμε σε απαντήσεις στις επιμέρους αιτήσεις των εταιρειών».

Αντιδράσεις: Σθεναρή αντίδραση στην εγκατάσταση ΑΠ προβάλλει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άστρους. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του Δημήτρη Γκάβρο «η ανυπαρξία αντιδράσεων από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας οφείλεται στην άγνοια. Στην πλάτη μας παίζονται παιχνίδια με τα πακέτα επιδοτήσεων», επισημαίνει, «με σημαντικά κομμάτια του περιβάλλοντος να πέφτουν στο βωμό του κέρδους. Η αιολική ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη πηγή, τα ΑΠ χρειάζονται συμβατικούς σταθμούς παραγωγής για να λειτουργήσουν και τελικά δεν λύνουν κανένα ενεργειακό πρόβλημα. Το μόνο που καταφέρνουν είναι μια καταστροφική παρέμβαση στο περιβάλλον, διαταράσσοντας τη χλωρίδα, την πανίδα και το οικοσύστημα γενικότερα. Αυτά όμως δεν τα ξέρει ο κόσμος», καταλήγει.

Στο Δήμο Λεωνιδίου

Στο Δήμο Λεωνιδίου, μια περιοχή τουριστική με μοναδικές εναλλαγές του τοπίου, έχει ήδη εκδοθεί μία άδεια παραγωγής για ΑΠ συνολικής ισχύος 28,5 MW στη θέση Λεύκες Πελετών, που θα ανήκει στην εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛ/ΣΟΥ Α.Ε., θυγατρική της γαλλικής EDF. Θα περιλαμβάνει 19 ανεμογεννήτριες των οποίων ο πυλώνας μόνο θα φτάνει τα 70 περίπου μέτρα.  Παράλληλα θα κατασκευαστεί υποσταθμός και γραμμή υψηλής τάσης για την σύνδεσή του με την υπό κατασκευή γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ Άστρος-Μολάοι.  Κατατεθειμένες είναι επίσης εννέα αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 114,1 MW στις θέσεις Μαδάρα, Διάσελα-Παλιοψα_λα, Γαϊδουρορράχη-Αγριαχλαδιά, Τσαφοπρέρι,Τσούμος,Πευκάκι, Άνω Ριζοβούνι και Πελετά και Μαραντζάκι-Πυργάκι στα όρια του με το Δήμο Ζάρακα Λακωνίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι αφού κατέθεσαν τις αιτήσεις τους οι εταιρείες για τις περιοχές Μαδάρα και Μαραντζάκι-Πυργάκι εκ των υστέρων “ανακάλυψαν” ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο αιολικό δυναμικό. 

Τί λέει ο Δήμος: Το Δ.Σ. αποφάσισε από το 2002 ομόφωνα θετικά για την εγκατάσταση ΑΠ με κύριο σκεπτικό, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ηλία Μάνο, το αντισταθμιστικό όφελος. Πρόσφατα μάλιστα έγινε και κρούση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα στη θάλασσα, κάτι όμως που, σύμφωνα με τον κ. Μάνο, δεν ευνοείται λόγω  βάθους.

Αντιδράσεις: Αντιδράσεις εξέφρασε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λεωνιδίου καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος, «οι κυνηγοί που ζουν καθημερινά τα βουνά και τα δάση βλέπουν καθαρά την καταστροφή που επιτελείται  στο περιβάλλον με τις ανεξέλεγκτες διανοίξεις δρόμων, τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας που απαιτούνται για τα ΑΠ, και την τελικά διαγραφόμενη μετακίνηση της πανίδας. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και όλο αυτό να σταματήσει».

Στο Δήμο Βαλτετσίου

Σε μια περιοχή όπου η μέση ετήσια τιμή της ταχύτητας του ανέμου, σύμφωνα με το ΚΑΠΕ,  δεν ξεπερνά τα 6m/sec, οι εργασίες για την εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών στη θέση Κακό Τσούρμο-Μιχαλορράχη-Κόλλια Ράχη για ΑΠ συνολικής ισχύος 24 MW και 16-19 ανεμογεννητριών στη θέση Μεγαβούνι/Κούκουρας για ΑΠ συνολικής ισχύος 18 MW προχωρούν ήδη. Οι δρόμοι έχουν διανοιχτεί και η Γερμανική Εταιρεία UMWEL TKONTOR HELLAS, στην οποία ανήκουν, έχει πληροφορήσει ότι θα είναι έτοιμα μέσα στο 2006. Έχει επίσης εκδοθεί μια ακόμη άδεια παραγωγής για τη θέση Κράβαρης για ΑΠ ισχύος 4,8 MW. Παράλληλα έχουν κατατεθεί τρεις αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 33,2 MW στις θέσεις Κουκονίρια-Λυκορράχη, Ρεζενίκος-Αλεπότρυπες, Κούκουρας-Κόλλια Ράχη  και Τσεμπερού στα όριά του με τους Δήμους Μεγαλόπολης και Φαλαισίας. 

Τί λέει ο Δήμος: Ο Δήμος γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τα δύο ΑΠ που εγκαθίστανται καθώς, σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιώργο Δημόπουλο, «πρόκειται για ορεινές περιοχές χωρίς βλάστηση, μακριά ώστε να μη δημιουργείται οπτική όχληση και το οικονομικό όφελος θα είναι σημαντικό».

Αντιδράσεις: Σύμφωνα με το Δήμαρχο αντιδράσεις δεν υπήρξαν καθώς η τοπική κοινωνία «ενημερώθηκε από την εταιρεία και πείσθηκε».

Στο Δήμο Τεγέας

Για το Δήμο Τεγέας, περιοχή σημαντικής αρχαιολογικής σημασίας, έχουν κατατεθεί τρεις αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 68,5 MW στις θέσεις Προφήτης Ηλίας και Προφήτης Ηλίας-Ξεράκι-Κουμπάρα του Δήμου Τεγέας, και Προφήτης Ηλίας-Καφετζή-Σιδένια στα όρια των Δήμων Τεγέας και Κορυθίου.

Τί λέει ο Δήμος: Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα θετικά στην εγκατάσταση με την προϋπόθεση να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην αισθητική του ορεινού όγκου. Σύμφωνα με το δήμαρχο Δημήτρη Βόσνο, οι κάτοικοι του Δ.Δ. Ριζών όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, ενημερώθηκαν και η συνέλευση του χωριού αποφάσισε θετικά υπό όρους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο απόσπασμα του πρακτικού 20/8-8-2005 της συνεδρίασης του Δ.Σ. Τεγέας, η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει μόνο «όπισθεν και ανατολικά του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία και με προϋπόθεση ότι δεν θα προκληθεί καμία σοβαρή αισθητική ή περιβαλλοντική επέμβαση ή επιβάρυνση και θα τηρηθούν αναλυτικά όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι... Δεν θα κατασκευαστούν τεχνικά έργα που ενδεχομένως θα κατέστρεφαν ή θα επηρέαζαν αρνητικά το υδατικό ισοζύγιο στον ορεινό όγκο απ' όπου υδρεύεται το Δ.Δ Ριζών και να μην χρησιμοποιηθεί ο υπάρχων δρόμος από βαριά εργολαβικά οχήματα λόγω ενδεχόμενης καταστροφής του, ενώ τυχόν βλάβες που θα προκληθούν στο οδικό δίκτυο από το έργο, να αποκατασταθούν από την Εταιρεία-φορέα που θα υλοποιήσει το έργο. Είναι δε αντίθετο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών κατά τη Δυτική πλευρά (πάνω από τον οικισμό) λόγω υψηλής οικολογικής, πολιτιστικής αλλά και αισθητικής σημασίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής”. “Αν η εταιρεία δεν τηρήσει τους όρους αυτούς και επιχειρήσει εγκατάσταση στα δυτικά ή στην κορυφή θα μας βρει αντιμέτωπους και ιδιαίτερα σκληρούς» μας δήλωσε ο κ. Βόσνος. Η απόφαση του Δ.Σ. είναι όμως μόνο γνωμοδοτική, συμπληρώνουμε εμείς.

Αντιδράσεις: Αντιδράσεις δεν έχουν υπάρξει καθώς προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση ώστε να διαγνωσθεί αν η εταιρεία θα τηρήσει ή όχι τους όρους που έχουν τεθεί.

Στο Δήμο Κορυθίου

Στο Δήμο Κορυθίου, το Παρθένιον όρος, ένα ιερό βουνό καθώς σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ήταν η κατοικία του Πάνα, κινδυνεύει σήμερα να γίνει «κατοικία» ανεμογεννητριών μετά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ΑΠ συνολικής ισχύος 57 MW στις θέσεις Παρθένιον και Ψηλή Ράχη-Μεσοκορφή-Αγία Κυριακή.
Σύμφωνα με τον Κυνηγετικό σύλλογο Τρίπολης και την Γ' Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου η συγκεκριμένη περιοχή της Αρκαδίας είναι διάδρομος αποδημητικών πτηνών (μπεκάτσας, φάσσας, τρυγονιού, ορτυκιού, πάπιας, τσίχλας κ.ά) και αποτελεί έναν από τους καλύτερους βιότοπους ορεινής πέρδικας και λαγού. Στατιστικές μελέτες ειδικών επιστημόνων συνεργατών της Ομοσπονδίας αναφέρουν πως
«στα τεράστια πτερύγια των ανεμογεννητριών θα σκοτώνονται κάθε χρόνο 6-7 χιλιάδες πουλιά επιφέροντας σημαντική καταστροφή στο οικοσύστημα».

Τί λέει ο Δήμος: Το Δ.Σ., μετά και από τις αντιδράσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρίπολης, ανέβαλλε την απόφασή του τον Ιούλιο προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα των ΑΠ από εκπροσώπους της ΡΑΕ. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιώργο Κάρλη «η κατ’ αρχήν  εκτίμηση είναι πάντως θετική» ενώ θεωρεί ότι «οι ισχυρισμοί του κυνηγετικού συλλόγου ότι η περιοχή αποτελεί πέρασμα αποδημητικών πτηνών είναι ανυπόστατοι».

Αντιδράσεις: Τόσο ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης, που αριθμεί σήμερα 1.600 μέλη, όσο και η Γ' Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, με 50.000 κυνηγούς σε όλη την Περιφέρεια, αντιδρούν στην εγκατάσταση ΑΠ στο σύνολο της Πελοποννήσου. Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρίπολης και μέλος του Δ.Σ. της Γ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Ρουμελιώτης μας δήλωσε πως «οι κυνηγετικές οργανώσεις αντιτίθενται στη δημιουργία ΑΠ θεωρώντας τα ως μη ενδεδειγμένη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα και επισημαίνοντας πως από τις εργασίες εγκατάστασής τους καταστρέφονται βιότοποι, χλωρίδα και πανίδα. Θα σταθούμε στο πλευρό όλων των Συλλόγων που απειλούνται από τη δημιουργία ΑΠ στην περιοχή τους, γιατί δε θέλουμε να δούμε να καταστρέφονται οι περιοχές που γεννηθήκαμε και ζούμε και θα αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε αλώβητο το φυσικό περιβάλλον». 

Σε ανακοίνωσή του για τα ΑΠ στο Δήμο Κορυθίου  ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης τονίζει πως «η δημιουργία τους πλήττει παράλληλα την κτηνοτροφία ενώ καταστρέφει και ένα χώρο αρχαιολογικής σημασίας. Εκτός αυτών, ακόμη και για το ερευνητικό στάδιο, της μέτρησης του αέρα δηλαδή, απαιτείται άδεια Δασαρχείου και περιβαλλοντική μελέτη που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, ενώ το σχέδιο εγκατάστασής τους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή νομοθεσία που απαγορεύει την ανάπτυξή τους σε βιότοπους, περάσματα πουλιών, αρχαιολογικούς χώρους, τοπία φυσικού κάλλους και θρησκευτικά μνημεία».

Στο Δήμο Σκυρίτιδας

Δύο ΑΠ συνολικής ισχύος 40 MW στις θέσεις Ασπροβούνι-'Ανω Σπληθάρια και Αγριοκερασιά-Βλαχοκερασιά βρίσκονται ήδη στη φάση της ολοκλήρωσης. Βρίσκονται στο Δ.Δ. της Βλαχοκερασιάς σε ανεξάρτητες βουνοκορφές και απέχουν 1-2 χλμ. από τους οικισμούς. Δύο ακόμη άδειες έχουν εκδοθεί για ΑΠ συνολικής ισχύος 18,3 MW στις θέσεις Μποζίκι και Τσούκα.

Τί λέει ο Δήμος: Το Δ.Σ. έχει αποφασίσει θετικά από το 1999 για την εγκατάσταση ΑΠ. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Κων/νο Κατσαφάνα «είναι καλό για την περιοχή και αποδοτικό για την εθνική οικονομία. Δεν τίθεται θέμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η οπτική όχληση που συχνά αναφέρεται είναι εντελώς υποκειμενικός παράγοντας. Όταν πρωτοείδα τις ανεμογεννήτριες στο εξωτερικό δεν μου έκαναν άσχημη εντύπωση. Σε άλλον μπορεί να μην αρέσουν».

Αντιδράσεις: Σύμφωνα με τον Δήμαρχο στην περιοχή δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Αυτό που μπαίνει σαν ερώτημα είναι εάν ενημερώθηκαν οι δημότες το 1999.
Στο Δήμο Μαντίνειας

Δύο αιτήσεις βρίσκονται κατατεθειμένες στη ΡΑΕ για ΑΠ συνολικής ισχύος 42,5 MW στις θέσεις Λατσώνα-Λεσοβίτι και Πόρτες-Τούμπι-Βαθειά Λούτσα. Βρίσκονται στο όρος Αρτεμίσιο στην κορυφή του οποίου έχουν ήδη τοποθετηθεί δοκιμαστικά μετρητές. Τί λέει ο Δήμος: Ο Δήμος δεν έχει πάρει ακόμη απόφαση αν και,  σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθανάσιο Γκόφη, είναι «κατ' αρχήν θετικός κυρίως λόγω του οικονομικού οφέλους από τα τέλη».

Αντιδράσεις: Αντιδράσεις εξέφρασαν αρχικά οι κάτοικοι του Δ.Δ. Σάγκα «για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν, αν και το χωριό είναι στο κέντρο της περιοχής εγκατάστασης του ΑΠ Πόρτες-Τούμπι-Βαθιά Λούτσα και σε απόσταση 1-2 χλμ. από τις ανεμογεννήτριες», όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημήτρης Μαυρόγιαννης. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως «καμία ενημέρωση δεν υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο».

Στο Δήμο Φαλαισίας

Ένα ΑΠ συνολικής ισχύος 12,35 MW στη θέση Τσεμπερού έχει πάρει άδεια παραγωγής αν και πρόκειται για καταφύγιο θηραμάτων, ενώ και οι χάρτες του ΚΑΠΕ δίνουν μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου 0-4m/sec στην περιοχή. Υπάρχει επίσης αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 5,6 MW στη θέση Νικολού Ράχη.

Τί λέει ο Δήμος: Σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιάννη Φουσέκη το ΑΠ στη θέση Τσεμπερού δε θα γίνει τελικά λόγω του καταφυγίου, ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη θέση Νικολού Ράχη που είναι μάλιστα αδιευκρίνιστη. «Είμαστε γενικά σύμφωνοι με τις ΑΠΕ, με τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον και την απαραίτητη χωροταξική διάταξη» δήλωσε ο κ. Φουσέκης.

Αντιδράσεις: Αφού δεν υπάρχει ενημέρωση δεν έχουν υπάρξει και αντιδράσεις.
Στο Δήμο Λεβίδίου

Υπάρχουν δύο αιτήσεις στη ΡΑΕ για ΑΠ συνολικής ισχύος 18,65 MW στις θέσεις Προφήτης Ηλίας και Καλαμάκι-Καρούμπαλο.

Τί λέει ο Δήμος: Το Δ.Σ. έχει πάρει ομόφωνα θετική απόφαση για την εγκατάσταση. «Οι περιοχές ενδείκνυνται, δεν είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ελέγχθηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες μας και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από κανέναν”, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθανάσιος Καβουρίνος, τονίζοντας πως “αν υπήρχε και η παραμικρή αντίθεση το θέμα δεν θα ετίθετο καν».

Στο Δήμο Κοντοβάζαινας

Έχουν κατατεθεί τρεις αιτήσεις στη ΡΑΕ για ΑΠ συνολικής ισχύος 18,4 MW στις θέσεις Μαύρη Βρύση, Δεχούνιον, Νεραϊδορράχη.

Στην Κοινότητα Κοσμά

Μία αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 18,7 MW έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ για τη θέση Κορομηλιά-Μαζαράκι στο πανέμορφο γραφικό χωριό του Πάρνωνα. Το σημείο, στο οποίο έχουν ξεκινήσει ήδη μετρήσεις του ανέμου χωρίς να ενημερωθεί η Κοινότητα,  βρίσκεται μέσα στο οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.500 μ. με μια ακτίνα ορατότητας ως το Ναύπλιο και το Γύθειο. Εύκολα αντιληπτό γίνεται το ότι οι ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από παντού.

Τί λέει η Κοινότητα: Ο πρόεδρος Δημήτρης Τζοβάνης δήλωσε πως «Κανείς δεν ενημέρωσε την Κοινότητα. Αν το γνωρίζαμε θα είχαμε αντιδράσει ήδη αφού μια τέτοια προοπτική μας βρίσκει αντίθετους. Φαίνεται ότι πάνε να μας καταλάβουν εξ απήνης ενώ όλοι γνωρίζουμε πως κανονικά καμία παρέμβαση δεν επιτρέπεται στο οικολογικό πάρκο».Αντιδράσεις: Που να βρεθούν αφού προσπαθούν να τους πιάσουν στον ύπνο;
«Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το τρέχον τεύχος 49 του Πελοποννησιακού περιοδικού ‘Επαθλο το οποίο κυκλοφορεί με τον τίτλο ΦΑΚΕΛΟΣ: Ανεμογεννήτριες στο Μοριά». Στο συγκεκριμένο τεύχος υπάρχει εκτεταμένη έρευνα για όλη την Πελοπόννησο με χάρτες, καταλόγους αδειών και αιτήσεων, έρευνες και στοιχεία για τις επιπτώσεις από τα Αιολικά Πάρκα κ.λπ., και κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της Πελοποννήσου».

Πηγή άρθρου
http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=404&Itemid=2

Οι Κυπριακοί βιότοποι απειλούνται από τις ΑΠΕ




Κατακερματισμό και καταστροφή σημαντικών βιοτόπων, καταγγέλλει το Τμήμα Δασών με σημερινή ανακοίνωσή του. Αυτό, όπως τονίζεται, είναι αποτέλεσμα της αλλαγής χρήσεων γης, που έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις την τελευταία 30ετία. Ως τέτοιες αλλαγές αναφέρονται η διάσπαρτη δόμηση, τα καλώδια μεταφοράς υψηλής τάσης και η χωροθέτηση μεγάλων αναπτύξεων (όπως π.χ. αιολικά πάρκα) εντός σημαντικών περιοχών για τα πουλιά.

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας, εκφράζει την υποστήριξη της στην πρωτοβουλία καθορισμού της 11ης και 12ης Μαΐου 2013 ως Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών (WMBD) άρχισε να εορτάζεται το 2006. Ουσιαστικά είναι μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης μέσω της οποίας τονίζεται η ανάγκη για την προστασία των μεταναστευτικών πτηνών και των βιοτόπων τους. Στα πλαίσια της πιο πάνω ημέρας, κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μάη, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν δράσεις και οργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδρομές παρατήρησης πουλιών, με σκοπό να γιορτάσουν την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστευτικών Πτηνών και να βοηθήσουν με τον τρόπο αυτό στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Το θέμα της φετινής παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών είναι «Δικτύωση για τα μεταναστευτικά πτηνά» και έχει ως στόχο να τονίσει τη σημασία των οικολογικών δικτύων, καθώς και των δικτύων μεταξύ οργανισμών και ατόμων και την αμοιβαία σημασία τους για τη μεγάλη μακροπρόθεσμη διατήρηση των μεταναστευτικών πτηνών.

Δυστυχώς αυτοί οι σημαντικοί οικότοποι κάθε χρόνο μειώνονται και μαζί τους μειώνονται και τα δίκτυα που τα συνδέουν μεταξύ τους. Με την περιορισμένη πρόσβαση σε αυτές τις σημαντικές περιοχές, τα πουλιά δεν μπορούν να επιβιώσουν όταν προσπαθούν να διαβούν απαιτητικές και επίπονες διαδρομές.

Κατά συνέπεια, η διαχείριση των οικολογικών δικτύων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των μεταναστευτικών πτηνών.

Το φετινό θέμα της παγκόσμια ημέρας μεταναστευτικών πτηνών «Δικτύωση για τα μεταναστευτικά πτηνά" έχει στόχο να τονίσει την ανάγκη να συνεργαστούν μεταξύ τους υπηρεσίες, οργανισμοί καθώς και μεμονωμένα άτομα με σκοπό αυτό το δίκτυο σημαντικών οικοτόπων για τα μεταναστευτικά πτηνά να διατηρηθεί αφού σήμερα τα μεταναστευτικά πτηνά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα, επειδή βασίζονται σε μια διαδοχική σειρά οικοτόπων, όχι μόνο στους τελικούς προορισμούς της μετανάστευσης, αλλά και στις περιοχές που σταματούν κατά τα ταξίδια τους για σίτιση και ανάπαυση. Αυτοί οι οικότοποι αποτελούν βασικές περιοχές, κατά μήκος των οδών μετανάστευσης και επιτρέπουν στα μεταναστευτικά πουλιά να ταξιδεύουν τεράστιες αποστάσεις, οι οποίες μερικές φορές είναι χιλιάδες χιλιόμετρα. Ωστόσο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, που σήμερα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα μεταναστευτικά πτηνά, άμεσα ή έμμεσα, μπορεί να βλάψουν αυτές τις περιοχές μέσω του κατακερματισμού και της υποβάθμισης αυτών των περιοχών θέτοντας έτσι μια σοβαρή απειλή για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών.

Σε παγκόσμια κλίμακα είναι αποδεδειγμένο, ότι η κυριότερη απειλή των ειδών εστιάζεται στις αλλαγές των χρήσεων γης και της υποβάθμισης σημαντικών περιοχών των πτηνών και των μεταναστευτικών τους διαδρόμων. Η συντριπτική πλειοψηφία των αλλαγών αυτών προέρχονται από ανθρωπογενείς επεμβάσεις εντός σημαντικών περιοχών για τα πτηνά και οι οποίες διαταράσσουν τις μεταναστευτικές τους οδούς. Παρόλο που ο άνθρωπος εξαρτάται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της γης, αυτή η χρήση θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να μην καταστρέφει σε ρυθμό μη αναστρέψιμο, τους φυσικούς πόρους όπως το νερό, το έδαφος, τα φυτά και τα ζώα – μεταξύ των οποίων και τα μεταναστευτικά πτηνά.

Στην Κύπρο η αλλαγή των χρήσεων γης την τελευταία 30ετία έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και έχει επηρεάσει δυσμενώς τα πουλιά. Η διάσπαρτη δόμηση, η εγκατάλειψη της παραδοσιακής γεωργίας ή ακόμα η παντελής εγκατάλειψη της στις ορεινές περιοχές, η εντατική γεωργία ή και η μονοκαλλιέργεια στις πεδινές περιοχές, οι μεμονωμένες κατοικίες στο ύπαιθρο, το εκτεταμένο οδικό δίκτυο, τα καλώδια μεταφοράς υψηλής τάσης και η χωροθέτηση μεγάλων αναπτύξεων (όπως π.χ. αιολικά πάρκα) εντός σημαντικών περιοχών για τα πουλιά καθώς και εντός μεταναστευτικών διαδρομών, έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό και την καταστροφή σημαντικών βιοτόπων με τις επιπτώσεις τους να είναι άμεσες. Ήδη μερικά είδη πτηνών που απαντούνται στην Κύπρο βρίσκονται «υπό απειλή» όπως ο γύπας, το περδικοσιάχινο, ο νησόγλαρος, ο κλόκκαρος και η πουρτάλλα. Επίσης πολλά άλλα είδη (ακόμα και είδη που θεωρούνταν κοινά τα προηγούμενα χρόνια), βρίσκονται σε φθίνουσα κατάσταση λόγω των αλλαγών των χρήσεων γης όπως π.χ το βανέλλι ή γιαννής, η κράγκα και ο κορυδαλλός.

Στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για προστασία των άγριων πτηνών και των οικοτόπων τους και βάσει των υποχρεώσεων της όπως αυτές απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τη σχετική Εθνική Νομοθεσία, έχουν μέχρι σήμερα καθοριστεί 30 περιοχές ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) οι οποίες αποτελούν μέρος του Πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, καθώς και χάρτη διέλευσης μεταναστευτικών πτηνών, με απώτερο στόχο τη διατήρηση των πτηνών και των οικοτόπων τους.

Δεδομένου ότι αυτές οι μεταναστευτικές διαδρομές των πτηνών συχνά διασχίζουν πολλά διαφορετικά κράτη και ακόμη ολόκληρες ηπείρους και ωκεανούς, η αποτελεσματική διαχείριση και ο καθορισμός στρατηγικής προς προστασία των μεταναστευτικών πτηνών, απαιτεί κοινή δράση με τη μορφή της διεθνούς συνεργασίας.

Συλλογικές δράσεις διατήρησης οι οποίες θα ληφθούν από κρατικές υπηρεσίες, ΜΚΟ, επιστήμονες καθώς και το ευρύ κοινό είναι επιβεβλημένες και απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των αποδημητικών πτηνών τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή.


Πηγή άρθρου 
http://www.inews.com.cy/index.php?option=com_k2&view=item&id=8510

Χ. Φλουδόπουλος: Ασυγκράτητο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ


Ίλιγγο προκαλούν τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ για την εξέλιξη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς που έγιναν τον Απρίλιο, το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2013 θα φτάσει τα 722,07 εκατ. ευρώ (στην προηγούμενη πρόβλεψη που είχε κάνει ο ΛΑΓΗΕ το Μάρτιο η εκτίμηση ήταν για έλλειμμα 695,93 εκατ. ευρώ), στο τέλος του 2014 το 1,470 δισ. ευρώ (1,389 δισ. η προηγούμενη πρόβλεψη). Σημειώνεται ότι στην πρόβλεψη του Απριλίου γίνεται για πρώτη φορά εκτίμηση για το έλλειμμα του λειτουργού και για το τέλος του 2015 που θα είναι σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ στο 1,633 δισ. ευρώ.

Η αύξηση στην πρόβλεψη για το έλλειμμα κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014 αποδίδεται, σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, στην αλλαγή του σεναρίου διείσδυσης των φωτοβολταϊκών αλλά και στη μείωση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Σημειώνεται ότι οι υπολογισμοί του ΛΑΓΗΕ δεν περιλαμβάνουν την τελευταία μείωση των τιμών στα δικαιώματα CO2 και γίνονται με τιμή 4,5 ευρώ ο τόνος όταν στην ευρωπαϊκή αγορά οι πωλήσεις πλέον γίνονται στα επίπεδα των 2,75 ευρώ ο τόνος. Επίσης η αύξηση αποδίδεται και στο γεγονός ότι στη χονδρεμπορική αγορά εμφανίζονται χαμηλές τιμές που επηρεάζουν τα έσοδα του λειτουργού από την ημερήσια αγορά (ΗΕΠ).
Ποιες είναι όμως οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών που οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση το έλλειμμα;

Σύμφωνα με το λειτουργό από 1768MW φωτοβολταϊκών το Μάρτιο, τον Απρίλιο φτάσαμε τα 1915 MW (όταν η εκτίμηση που γινόταν ένα μήνα πριν ήταν για 1813 MW). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Μάρτιο προβλεπόταν ότι τα φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσουν τα 2000MW τον Οκτώβριο, πλέον εκτιμάται ότι ήδη από τον Ιούνιο στο σύστημα θα λειτουργούν 2009 MW φωτοβολταϊκά.

Πάντως η φημολογία περί φορολόγησης των εγκαταστάσεων στις στέγες επηρέασε τις μικρότερες εγκαταστάσεις του σχετικού προγράμματος. Έτσι ενώ η πρόβλεψη για τον Απρίλιο ήταν 363 MW (στο σύνολο) από 346MW τον Μάρτιο, τελικά εγκαταστάθηκαν 13MW με τις οικιακές εγκαταστάσεις να φτάνουν τα 359MW. Η πρόβλεψη πάντως για τα 500 MW φωτοβολταϊκών σε στέγες στο τέλος του 2013 παραμένει.

Στις υπόλοιπες τεχνολογίες πάντως η εκτίμηση του ΛΑΓΗΕ είναι ότι θα υπάρξουν μικρές προσθήκες (περίπου 60 MW αιολικών, 4MW μικρών υδροηλεκτρικών, 10MW βιομάζας και 3MW ΣΗΘΥΑ).

Τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν εκ νέου την ανάγκη να επισπευσθούν οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς και την επίλυση των προβλημάτων του ΛΑΓΗΕ. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρυθμίσεις και για τα λειτουργούντα έργα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν προβλέπεται να υπάρξει συγκράτηση του ελλείμματος, με ορατό πάντα τον κίνδυνο να σκάσει συνολικά η αγορά με απρόβλεπτες συνέπειες.
(Capital)



Πηγή άρθρου
http://www.energypress.gr/news/H.-Floydopoylos:-Asygkrathto-to-elleimma-toy-LAGHE









Σχολιασμός απο το blog μας



Η φούσκα των ΑΠΕ έχει σκάσει εδώ και καιρό.... οπότε δεν αποτελεί νέα είδηση. Απλώς αναμένεται και η ταφόπετρα τους. Εδώ τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα εμφανίζουν τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικού ρεύματος (ΛΑΓΗΕ)  ως δήθεν θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ ΑΕ, για να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και σύγχυση στους καταναλωτές. Γιατί ο ΛΑΓΥΕ ανήκει 100% στο ελληνικό Δημόσιο και η δραστηριότητα του υπόκειται στον έλεγχο της ΡΑΕ. Η θεσμική του ανεξαρτησία είναι πλήρως διασφαλισμένη από την ελληνική νομοθεσία.

Ο ΛΑΓΗΕ λοιπόν έπαψε να παρουσιάζει πια ενθαρρυντικά στοιχεία ανάπτυξης για τους καιροσκόπους καταστροφείς του φυσικού περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών. Αρκετά φουσκώσανε οι τσέπες των πράσινων επενδυτών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της Εθνικής Οικονομίας. Το ΥΠΕΚΑ δεν μπορεί πια να αποκρύψει την αποτυχία των ΑΠΕ, όσο και αν επιμένουν κάποιοι αιολοφωστήρες να παρουσιάσουν τα φύκια τους για μεταξωτές κορδέλες....... 



 

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 178 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


Φρένο στην εγκατάσταση τριών νέων αιολικών πάρκων


Αν αυξηθούν οι ανεμογεννήτριες, οι πληθυσμοί πτηνών που είναι ήδη ευάλωτοι, όπως ο μαυρόγυπας, θα δεχτούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις, ανέφερε ο Άλκης Καφετζής εκπρόσωπος WWF στη Δαδιά Έβρου


Τρεις μελέτες δημιουργίας αιολικών πάρκων σε ορεινές περιοχές των νομών Ροδόπης και Έβρου εισήχθησαν προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ και παρά το γεγονός ότι είχαν τη θετική συναίνεση των αρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο παραπέμφθηκαν προσωρινά στις καλένδες

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου


Προσωρινό φρένο στην εγκατάσταση τριών νέων αιολικών πάρκων στην οροσειρά της Ροδόπης, έβαλε το περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης μετά και τις αντιρρήσεις που κατέθεσε η οργάνωση WWF Έβρου στη Δαδιά. Τρεις μελέτες δημιουργίας αιολικών πάρκων σε ορεινές περιοχές των νομών Ροδόπης και Έβρου εισήχθησαν προς συζήτηση στη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας και παρά το γεγονός ότι είχαν τη θετική συναίνεση των αρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο παραπέμφθηκαν προσωρινά στις καλένδες και αναμένεται να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση. Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του όταν αρχικά ο ίδιος εμφανίστηκε αρνητικός στην συζήτηση των τριών μελετών και ανέφερε πως θα τεθούν ξανά προς συζήτηση όταν κατατεθούν πιο εμπεριστατωμένα όλες οι απόψεις. 

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ WWF ΔΑΔΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

Νωρίτερα ο Άλκης Καφετζής εκπρόσωπος του προγράμματος της οργάνωσης WWF στη Δαδιά Έβρου εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στη δημιουργία και των τριών αιολικών πάρκων λέγοντας τα εξής «178 ανεμογεννήτριες υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα επιφέροντας επιπτώσεις σε είδη τα οποία αναπαράγονται πολύ αργά, σε 5-6 χρόνια, όπως ο μαυρόγυπας, που δίνει ένα νεοσσό το χρόνο. Ο πληθυσμός τους είναι πολύ μικρός και έχουμε βρει νεκρούς μαυρόγυπες στις βάσεις των ανεμογεννητριών. Πιστεύουμε ότι αν αυξηθούν οι ανεμογεννήτριες οι πληθυσμοί που είναι ήδη ευάλωτοι και βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση θα δεχτούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις. Θα έλεγα όχι και για τρεις περιοχές, γιατί ο μαυρόγυπας καθημερινά ψάχνει εκεί για να βρει την τροφή του». «Δε μπορεί να αναπτύσσονται στην οροσειρά της Ροδόπης αιολικά πάρκα χωρίς πρώτα να υπάρξει μία μελέτη περιβαλλοντικής διαχείρισης του ορεινού όγκου ώστε αυτό να συνάδει με την προστασία της πανίδας στην περιοχή και ταυτόχρονα να μην δημιουργεί σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα λόγω αποψίλωσης της χλωρίδας», ανέφερε με τη σειρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης. Την ανάγκη για μεγαλύτερη σοβαρότητα στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, επισήμανε ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασία Δημήτρης Χαρίτος.

ΤΡΕΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΧΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ-ΑΡΡΙΑΝΩΝ

Τα αιτήματα δημιουργίας αιολικών πάρκων κατατέθηκαν στο τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Α.Μ.- Θ. Η πρώτη αφορούσε στην κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 6 Mw, αποτελούμενου από 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 Mw εκάστη με την ονομασία «Αχλάδα» στις θέσεις Αχλάδα- Δροσοτόπι των Δήμων Σουφλίου Π.Ε. Έβρου και Αρριανών Ροδόπης. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 χαρακτηρισμένης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα με ονομασία «ΟΡΕΙΝΟΣ ΕΒΡΟΣ- ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΕΡΕΙΟΥ» και κωδικό GR 1110010, με είδη χαρακτηρισμού τον μαυρόγυπα (είδος χαρακτηρισμένο ως παγκόσμια απειλούμενο), τον κραυγαετό και τον ασπροπάρη. Η θέση εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου βρίσκεται 40 χλμ βόρεια της Αλεξανδρούπολης και 45 χλμ βορειοανατολικά της Κομοτηνής, ενώ ο πλησιέστερος οικισμός είναι αυτός του Πετρόλοφου σε απόσταση περίπου 1,7 χλμ. Το μέσο υψόμετρο των θέσεων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι 703 μέτρα. Το αιολικό πάρκο αποτελείται από 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 Mw έκαστη. Η κάθε μία αποτελείται από τρία πτερύγια μήκους 46 μέτρων, κατασκευασμένα από ίνες άνθρακα και γυαλιού και ενισχυμένα με ειδικές ριτίνες. Το ύψος του κάθε πύργου θα ανέρχεται περίπου στα 76 μέτρα. Θα τοποθετηθούν σε διάταξη με προσανατολισμό βορειανατολικό- βορειοδυτικό και σε απόσταση 261,5 μέτρα μεταξύ τους. 
Οι θέσεις του έργου είχαν επιλεγεί το 2000 και ελήφθη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το υπουργείο Ανάπτυξης για 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 6,0 Mw, το έργο όμως δεν προχώρησε λόγω περιορισμών ηλεκτρικού χώρου του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Τον Οκτώβριο του 2010 κατατέθηκε προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για 7 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 5,95 Mw. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου εισηγήθηκε θετικά και υπό όρους προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο με το υπ. αριθμ. πρωτ. Π- 1536/ 26- 11- 2010 έγγραφό της για την εγκατάσταση και λειτουργία του Αιολικού Πάρκου, και το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Έβρου εξέδωσε το υπ’ αριθμ. 18/ 29- 11- 2010 πρακτικό. Αντιστοίχως το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης μετά από θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας ενέκρινε ομόφωνα τους περιβαλλοντικούς όρους με την 87/20-12-2010 απόφασή του. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 από το 2008 και λόγω του εντοπισμού ενεργών ή εναλλακτικών θέσεων φωλεοποίησης ή κουρνιάσματος των ειδών χαρακτηρισμού της περιοχής και μετά τις επιφυλάξεις και αρνητικές γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών, αποφασίστηκε η αναχωροθέτηση του έργου. Η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά την κατασκευή Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 6 Mw αποτελούμενου από 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 Mw έκαστη. 


Σύμφωνα με την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, με τη νέα χωροθέτηση των ανεμογεννητριών δεν παρατηρήθηκαν φωλιές των ειδών χαρακτηρισμού (Μαυρόγυπας, Ασπροπαρης και Κραυγαετός) στην περιοχή μελέτης. Μετά από επιτόπιες παρατηρήσεις βρέθηκε ότι ο Μαυρόγυπας χρησιμοποιεί την ευρύτερη περιοχή μόνο για την τροφοληψία του, παρ’ όλα αυτά η σημαντικότητα ενδεχόμενων επιπτώσεων λόγω προσκρούσεων εκτιμάται ως χαμηλή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο χρυσαετός (προστατευόμενο είδος που όμως δεν αποτελεί είδος χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης ΖΕΠ), χρησιμοποιεί την ευρύτερη περιοχή για αναπαραγωγή με 2- 3 εναλλακτικές φωλιές σε δέντρα που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη του 1 χλμ από τη θέση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Επίσης κατά τις καταγραφές πεδίου καταγράφηκαν διελεύσεις του εκτός της ζώνης υψηλού ρίσκου και συνεπώς ενδέχεται να προκύψουν χαμηλής σημαντικότητας επιπτώσεις προσκρούσεων και χαμηλής/ μέτριας επιπτώσεις ενόχλησης/ εκτόπισης στην κατάσταση διατήρησης του είδους. Η Υπηρεσία συναινούσε στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αιολικού Πάρκου με ονομασία «ΑΧΛΑΔΑ» συνολικής ισχύος 6 Mw στη θέση «Αχλάδα- Δροσοτόπι» του Δήμου Σουφλίου της Π.Ε. Έβρου, με όρους.


ΕΝΝΕΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΙ»

Η δεύτερη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) αφορούσε το έργο «Αιολικό Πάρκο (Α/Π) συνολικής ισχύος 20,7 MW στη θέση «Γραμματικάκι» του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης» και τα συνοδά αυτού έργα. Το έργο αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου που θα αποτελείται από εννέα συνολικά ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,3 MW έκαστη. Επίσης εντός του πάρκου θα κατασκευαστεί οικίσκος ελέγχου (Ο.Ε.) για την τοποθέτηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της εγκατάστασης. Η προτεινόμενη θέση της εγκατάστασης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,3 km βορειοανατολικά του οικισμού Πλαγιά, 2,6 km νότια του οικισμού Μοναστηρίου, 6,4 km νοτιοδυτικά του οικισμού Κέχρος και περί τα 6,5 km βόρεια του οικισμού Νέα Σάντα. Ο προτεινόμενος τύπος ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν είναι οριζόντιου άξονα, με πτερωτή 3 πτερυγίων διαμέτρου 71 m, ανάντη του ανέμου, ανεξάρτητης περιστροφικής ταχύτητας, μεταβλητού βήματος πτερυγίου, χωρίς κιβώτιο οδοντωτών τροχών, μεταλλικού πυλώνα ύψους πλήμνης 64 m στην κορυφή του οποίου θα εδράζεται το κέλυφος. Η θέση εγκατάστασης του αιολικού πάρκου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000. Η υπηρεσία γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση και λειτουργία του εν λόγω έργου με την επιφύλαξη η χωροθέτηση όλων των ανεμογεννητριών να πληροί τις ελάχιστες αποστάσεις από τα όρια της ζώνης απαλλοτρίωσης της επαρχιακής οδού Κέχρου-Νέας Σάντας. 

ΟΚΤΩ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Η τρίτη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφορούσε στην κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 18,4 Mw, αποτελούμενου από 8 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 Mw εκάστη. Τμήματα των Νομών Έβρου και Ροδόπης, καθώς και η περιοχή του έργου είναι ανάμεσα στις περιοχές με το υψηλότερο αιολικό δυναμικό και  έχουν  ενταχθεί στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (Περιοχές που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρονται από απόψεως επίτευξης των χωροταξικών στόχων) με βάση το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 χαρακτηρισμένης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα με ονομασία «ΝΟΤΙΟ ΔΑΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΕΒΡΟΥ» με είδη χαρακτηρισμού τον Μαυρόγυπα, τον Ασπροπάρη, τον Χρυσαετό, τον Γερακαετό, τον Στικταετό, τον Βασιλαετό, τον Κραυγαετό την Αετογερακίνα, τον Φιδαετό, τον Μπούφο και την Λιοστριτσίδα. Αποτελείται από 8 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 Mw έκαστη. Η κάθε μία διαθέτει πτερωτή 3 πτερυγίων διαμέτρου 71 μέτρων και πυλώνα λευκό, βαμμένο με ειδικό εποξειδικό χρώμα ύψους 64 μέτρων. Η κάθε ανεμογεννήτρια θα διαθέτει αντικεραυνικό σύστημα προστασίας. 

Σύμφωνα με Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη δεν βρέθηκαν φωλιές των παραπάνω ειδών στην θέση εγκατάστασης του έργου. Τέλος εστιάζοντας στα σημαντικά είδη που παρατηρήθηκαν στην περιοχή μελέτης μετά από έρευνα πεδίου (είδη χαρακτηρισμού), δεν παρατηρήθηκε καθόλου ο Βασιλαετός, ο Στικταετός, ο Μπούφος και ο Ασπροπάρης και εκτιμάται ότι τα είδη αυτά δεν δραστηριοποιούνται στην περιοχή μελέτης ή δραστηριοποιούνται με πολύ χαμηλή συχνότητα. Ο Κραυγαετός παρατηρήθηκε σε μία μόνο περίπτωση. Επομένως εκτιμάται ότι δεν προκύπτουν σημαντικές επιπτώσεις προσκρούσεων και ενόχλησης/ εκτόπισης στην κατάσταση διατήρησης των παραπάνω ειδών. 

Ο Γερακαετός, φαίνεται να συνδέεται πιο στενά με την περιοχή μελέτης (σε σχέση με τα παραπάνω είδη) ενώ είναι πιθανόν να φωλιάζει σε σχετική εγγύτητα (παρότι κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από την έρευνα πεδίου). Για το  είδος αυτό ενδέχεται να προκύψουν χαμηλής σημαντικότητας επιπτώσεις. Το πιο σημαντικό είδος που παρατηρήθηκε στην περιοχή ήταν ο Μαυρόγυπας. Οι αποικίες του είδους εντοπίζονται σε μεγάλη απόσταση στα ανατολικά, αλλά διελεύσεις ατόμων (συνήθως με κατεύθυνση Β-ΒΔ) παρατηρήθηκαν με ικανοποιητική συχνότητα και έτσι, δεδομένου και του μικρού πληθυσμού του είδους, εκτιμάται ότι για το είδος ενδέχεται να προκύψουν χαμηλής/ μέτριας σημαντικότητας επιπτώσεις. Επιπλέον, εκτιμάται ότι δεν προκύπτουν επιπτώσεις για επιπλέον 3 σημαντικά είδη που παρατηρήθηκαν σε μία ή δύο περιπτώσεις, στο σύνολο των καταγραφών: το Σαϊνι, το Χειμωνόκιρκο και το Χρυσογέρακο. Ο Χρυσαετός, είδος με ευαισθησία σε επιπτώσεις προσκρούσεων με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, παρατηρήθηκε με πολύ χαμηλή συχνότητα και αριθμό διελεύσεων στη ζώνη ρίσκου αλλά και γενικότερα στην περιοχή μελέτης. Το ίδιο ισχύει και για την Αετογερακίνα, το Σφηκιάρη, το Μαυροπελαργό και το Φιδαετό. 

Οι πληθυσμοί των ειδών αυτών εντός της ΖΕΠ είναι μικροί (λίγα ζευγάρια), οπότε μια ενδεχόμενη επίπτωση θα ήταν αρκετά αξιόλογη για τους τοπικούς πληθυσμούς τους, αλλά με βάση και τις καταγραφές πεδίου και την παρουσία των ειδών αυτών στην περιοχή εγκατάστασης εκτιμάται ότι η πιθανότητα εμφάνισης αυτής της επίπτωσης είναι πολύ χαμηλή και συνεπώς, για τα παραπάνω είδη δεν αναμένονται επιπτώσεις λόγω προσκρούσεων (αμελητέα σημαντικότητα) στη δυναμική των πληθυσμών τους και την κατάσταση διατήρησής τους. Η υπηρεσία ήταν θετική στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 18,4  Mw στη θέση «ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ».

Οι τρεις παραπάνω μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.


Σχολιασμός απο το blog μας

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλα πρόσωπα και σε άλλη γεωγραφική θέση. Οι προσωρινές αναβολές γίνονται τελικές αποφάσεις και κ.ο.κ 

Κατά τα άλλα: '' Αξιοποιείται ο αέρας της Ροδόπης "" !!!! Πάντα προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και των ντόπιων κατοίκων.....

Οι μέρες όμως  για τις ΑΠΕ τελειώνουν, όσο και αν το τραβάνε...... όσο και αν το ωραιοποιούν...

Σε όλα υπάρχει μία ταφόπετρα.

  

Πηγή άρθρου 
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=88358