Σελίδες

ΦΑΒΟΡΙ Gazprom και Sintez ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ Financial Times...!!!



Την εκτίμηση ότι οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου για την Ευρώπη εκφράζει, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sintez, Andrey Korolev, μιλώντας στην ιστοσελίδα www.naturalgaseurope.com η οποία συμμετέχει στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των Ελληνικών εταιριών.
Όπως τόνισε ο Korolev, η Sintez, η οποία έχει μακροχρόνια δραστηριότητα στην αγορά ενέργειας των Βαλκανίων, είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος θα είναι προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας καθώς θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας, βασικό στοιχεία για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα, ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι σε περίπτωση που η Sintez κερδίσει το διαγωνισμό, η εταιρία θα φροντίσει για την πλήρη συμμόρφωση με το κανονισμό της ΕΕ για την ενέργεια.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη διαδικασία του διαγωνισμού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έως τώρα πορεία του.

Η ανάδειξη της Gazprom και της Sintez, ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε πολύ ισχυρή θέση για την εξαγορά του κρατικού ομίλου φυσικού αερίου της Ελλάδας, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που φοβούνται το άνοιγμα της Ελληνικής αγοράς στα Ρωσικά συμφέροντα.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση της εκπροσώπου του State Department προς την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί υπό Ρωσική ... ομηρεία, ήρθε δημοσίευμα των Financial Times να προβάλλει ως φαβορί για την εξαγορά του Ελληνικού ομίλου δύο Ρώσους πλειοδότες.

Σύμφωνα με τη Βρετανική εφημερίδα οι εταιρείες Gazprom και Sintez θα συμμετάσχουν δυναμικά στο παιχνίδι απόκτησης της ΔΕΠΑ που θα αποφέρει στην Αθήνα πάνω από 1,5 δισ. Ευρώ.

Το γεγονός όμως αυτό δημιουργεί δίλημμα στην Ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ οι Ρώσοι φέρονται αποφασιμένοι να αποκτήσουν τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο κανένας Ευρωπαίος, Ιάπωνας ή Κινέζος πάροχος δεν έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ που έλαβε τις προσφορές των δυνητικών πλειοδοτών, αφού κανείς δεν είχε την φερεγγυότητα, ούτε διέθεταν την εκπληκτική ρευστότητα των Ρωσικών εταιρειών.

Και οι δύο Ρωσικές εταιρείες έχουν προσφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ με την Sintez να φημολογείται ότι έχει ανεβάσει την προσφορά 1,9 δισ. Ευρώ!

Πηγή άρθρου
http://politikosafari.blogspot.gr/2013/01/blog-post_31.html 


Σχολιασμός απο το blog μας

Τα ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα  των Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν επιθυμούν τους φιλόδοξους  Ρώσους στη περιοχή μας, γιατί διαθέτουν  υψηλή τεχνολογία και  ρευστότητα. Συνεπώς δεν βλέπουμε να προχωράει αυτός "ο γάμος". Η Ρωσία μπορεί να υπόσχεται φθηνό καύσιμο για την Ελλάδα (για την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της) αλλά η Ελλάδα χρειάζεται μία λιγότερη εξαρτημένη ενεργειακή πηγή για να μην είναι όμηρη στις όποιες μελλοντικές  διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου...... αλλά και τις Τουρκικές προκλήσεις όταν ο αγωγός αυτός διαπερνάει και μέσα απο τη γειτονική χώρα......  

Ο ενεργειακός επανασχεδιασμός της χώρας κρίνεται αναγκαίο να γινει μέσα σε ρεαλιστικά δεδομένα για να οδηγήσουν σε ανάπτυξη, με λύσεις που θα έχει χαμηλό κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Γιατί όλα τα προηγούμενα φιλόδοξα σχέδια του ΥΠΕΚΑ με τις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, κατέστρεψαν ολόκληρα οικοσυστήματα της χώρας, υποβάθμισαν  τη ποιότητα ζωής των κατοίκων στις τοπικές κοινωνίες και υπονόμευσαν ως ένα βαθμό και  την κερδοφορία της ΔΕΗ. Και όλα αυτά ενώ η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει ούτε μία μονάδα λιγνίτη/άνθρακα. Όσο πιο πολλοί αιολικοί σταθμοί εγκαθίστανται, τόσο περισσότερες θερμικές μονάδες χρειάζονται για εφεδρεία. Κι αυτό διότι οι αυξομειώσεις του ανέμου αποσταθεροποιούν το δίκτυο κι απαιτούν ειδική και ακριβή διαχείριση με επιπλέον πανάκριβους εξοπλισμούς.  σπαταλώντας αναίτια σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και κρίσης, χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς, πιο παραγωγικούς ή/και ωφέλιμους....... Με άλλα λόγια,  η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας, από την ίδρυσή της, ανθοφορεί εξαιτίας των δημόσιων επιδοτήσεων, τις προνομιακές τιμές και τις καταχρηστικές φοροεπιδοτήσεις.

Όχι άλλες αστοχίες. Όχι άλλα λάθη. Πάνω απο όλα σε αυτό το κρίσιμο σημείο το εθνικό συμφέρον. Τίποτε άλλο.

  

ΥΠΕΚΑ: Συγχρηματοδότηση δύο καινοτόμων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας




Δύο ελληνικά έργα, μεταξύ των 23 που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντάσσονται τελικά στο πρόγραμμα NER300, το οποίο στηρίζεται σε κεφάλαια που άντλησε από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Ελλάδα, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπέβαλε δύο επιτυχείς προτάσεις, οι οποίες θα επιχορηγηθούν με 86,5εκ, ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 7% περίπου του συνόλου του προγράμματος.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Το NER300 άντλησε κεφάλαια από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα κεφάλαια αυτά θα διανεμηθούν στα καινοτόμα έργα ΑΠΕ.

H ένταξη δυο ελληνικών έργων μεταξύ των 23 που χρηματοδοτεί τελικά το πρόγραμμα NER300, από τις 78 συνολικά προτάσεις που υποβλήθηκαν, αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Η ποιότητα των ηλιοθερμικών έργων MINOS και MAXIMUS κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που αξιολόγησε τις προτάσεις, ως άριστη και η Επιτροπή, που είχε συγκροτηθεί από το Υπουργείο βοήθησε επιμελώς στην άρτια προετοιμασία της Ελληνικής συμμετοχής, την υποβολή των φακέλων και των συμπληρωματικών στοιχείων. Το ΥΠΕΚΑ αισιοδοξεί, πως τα έργα θα δώσουν στην Ελλάδα διεθνή διάκριση στις συγκεκριμένες τεχνολογίες, θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Τα Ελληνικά έργα είναι:

- CSP MINOS: Έργο ηλιοθερμικής τεχνολογίας πύργου, στην νοτιοανατολική Κρήτη, μεγέθους 50MWe, από την εταιρία NUR-MOH A.E. Το έργο θα ωφελήσει ουσιαστικά την ενεργειακή αυτάρκεια της Κρήτης, με τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να προσφέρει εγγυημένη ηλεκτρική ενέργεια, σε κόστος ανταγωνιστικό με τα ορυκτά καύσιμα τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε ¤42,041,991.

- CSP Maximus: Έργο ηλιοθερμικής τεχνολογίας τύπου Stirling στο νομό Φλώρινας, συνολικού μεγέθους 75,3MWe, από την εταιρεία A.N. MAXIMUS SOLARTHERMAL LTD. Το έργο θα είναι το πρώτο και μεγαλύτερο του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο, με εκμετάλλευση της τεχνολογίας DishStirling. Θα αποτελείται από 37 υποέργα τα οποία θα έχουν κοινό σημείο σύνδεσης με το δίκτυο. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε ¤44,550,000.


Πηγή άρθρου



Σχολιασμός απο το blog μας


Εγγυημένη ηλεκτρική ενέργεια απο ηλιοθερμική τεχνολογία πύργου με ανταγωνιστικό κόστος με τα ορυκτά καύσιμα στη Κρήτη και η μεγαλύτερη εφαρμογή τεχνολογίας DishStirling σε παγκόσμιο επίπεδο στη Φλώρινα. Τα καινοτόμα πειράματα των ΑΠΕ, μέχρι πότε θα συνεχίζονται; Αρκετά πληρώσαμε (και πληρώνουμε) τα αισιόδοξα σχέδια του ΥΠΕΚΑ με τις ανεμογεννήτριες όλα αυτά τα χρόνια. Η κοροϊδία συνεχίζεται ακάθεκτη.............

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ σε τέσσερις βραχονησίδες της Σκύρου

Πράσινο φως πήρε προ ημερών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 4 ακατοίκητες βραχονησίδες κοντά στη Σκύρο για την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού τους δυναμικού.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 221 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% από την KfW IPEX Bank (θυγατρική της KfW).

Το σχέδιο είναι της ελληνοκυπριακών συμφερόντων εταιρείας Φωτοβολταϊκά Ξηροποτάμου, και προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 33 ανεμογεννητριών στις βραχονησίδες Βάλαξα, Πλατιά, Σαρακηνό και Ρήνεια του Δήμου Σκύρου. Στη συνέχεια τα αιολικά πάρκα θα συνδεθούν μέσω υποβρύχιων και εναέριων καλωδίων με τη Λάρυμνα Φθιώτιδας και από εκεί η ενέργεια θα μεταφέρεται στην Αττική. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά επενδυτικό σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε ακατοίκητες βραχονησίδες του Αιγαίου, το οποίο παίρνει την έγκριση της ΡΑΕ μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πρώτη στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας των βραχονησίδων μπήκε το 2011 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την εγκατάσταση 23 ανεμογεννητριών στη νησίδα Αγιος Γεώργιος, 20 χλμ. νότια του Σουνίου. Το έργο ύψους 130 εκατ. ευρώ βρίσκεται ήδη στη φάση της κατασκευής, με στόχο το 2014 να είναι έτοιμο. Το παράδειγμά της μιμήθηκε η ελληνική Eunice Energy Group με ένα σχέδιο ύψους 800 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 12 νησίδες κοντά σε Ανάφη, Αστυπάλαια και Κάρπαθο, και με ορίζοντα υλοποίησης το 2015.Συνολικά, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε τουλάχιστον 17 ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος, με τα συγκεκριμένα έργα δημιουργείται στις βραχονησίδες αυτές παραγωγική δραστηριότητα και επομένως αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) σε σημεία όπου σήμερα δεν υπάρχει. Τα έργα στις τέσσερις νησίδες της Σκύρου θα διασυνδέονται μεταξύ τους με υποβρύχια καλώδια. Από τη νησίδα Βάλαξα όπου και θα κατασκευασθεί ο κεντρικός υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγόμενη αιολική ενέργεια θα μεταφέρεται με υποβρύχιο καλώδιο 62 χλμ. ως τη Γλυφάδα Εύβοιας, από εκεί με εναέρια γραμμή 20 χλμ. ως τα Ψαχνά και εν συνεχεία με υποβρύχιο καλώδιο 12 χλμ. ως τη Λάρυμνα Φθιώτιδας μέχρι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης. Το σύνολο των γραμμών, υποβρύχιων και εναέριων, ανέρχεται σε 141 χιλιόμετρα.

Κατά της συγκεκριμένης επένδυσης είχε καταθέσει τις αντιρρήσεις της τον περασμένο Ιανουάριο στη ΡΑΕ η Αιολική Νοτίου Σκύρου που σχεδιάζει εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στα βουνά της Σκύρου. Στην αίτηση που δεν έγινε δεκτή από τη ΡΑΕ, η εταιρεία ισχυριζόταν ότι οι συγκεκριμένες νησίδες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Σκύρου όπου έχει ήδη καλυφθεί το μέγιστο ποσοστό κάλυψης εδαφών από ανεμογεννήτριες. Η επένδυση στο μεταξύ έχει μπλοκάρει από αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού με το επιχείρημα ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν σημαντική οπτική όχληση.


Πηγή άρθρου
http://evoikostipos.gr/index.php/financial/1296

"Νηνεμία" στα αιολικά πάρκα της Γερμανίας




«Βαλτώνει» το όνειρο της Μέρκελ για αντικατάσταση των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ήδη τρεις εταιρείες του τομέα των ΑΠΕ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, με την RWE να καθυστερεί τις επενδύσεις της, την SIAG Nordweewerke να υποβάλει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της και την REpower Systems να απολύει συμβασιούχους της.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, περίπου 700 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Ανόβερο, ζητώντας περισσότερη στήριξη από την Μέρκελ για τον τομέα της offshore αιολικής ενέργειας.

Το σχέδιο της Μέρκελ, το οποίο ανακοινώθηκε το 2011, προέβλεπε το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ατομικής ενέργειας και αντικατάστασή τους από θαλάσσια αιολικά πάρκα που θα μπορούν να καλύψουν μια περιοχή έκτασης εξαπλάσιας της Νέας Υόρκης. Όμως, το σχέδιό της έχει «βαλτώσει» εν μέσω της διαμάχης αναφορικά με το ποιος θα αναλάβει το ρίσκο χρηματοδότησης και με την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας.

Η γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να υπερτριπλασιαστεί το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Γερμανίας μέχρι το 2050. Το κόστος και το εύρος του όλου project έχουν καταστήσει το ενεργειακό, κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα της Μέρκελ, εν όψει των φετινών εκλογών.

Η Μέρκελ θέλει να προσθέσει 25.000 megawatt θαλάσσιων τουρμπινών μέχρι το 2030, που θα έχουν περίπου την ίδια δυναμικότητα με 25 πυρηνικά εργοστάσια. Σήμερα λειτουργούν περίπου 200 megawatts. Η Γερμανία προσέθεσε 45 megawatts από offshore αιολικά πάρκα το πρώτο εξάμηνο του 2012, λιγότερο από το αναμενόμενο, καθώς η επέκταση του συγκεκριμένου τομέα έχει ήδη καθυστερήσει κατά περισσότερο από έναν χρόνο, όπως επισημαίνει ο Thorsten Falk του Foundation Offshore Wind Energy.


Πηγή άρθρου




Σχολιασμός απο το blog μας


Τα παραμύθια τέλειωσαν με τις αιολοφούσκες........ Αρκετά έφαγαν και ήπιαν οι Γερμαναράδες σε βάρος των κορόιδων ανά τον κόσμο και ειδικοτερα στην Ευρώπη όπου η  καλοσχεδιασμένη προπαγάνδα  τους ξεπέρασε ακόμη και εκείνη της ναζιστικής περιόδου.... 

Αρκετά καταστράφηκε το φυσικό περιβάλλον, η πανίδα και οι τοπικές κοινωνίες. 

Όμως ότι έπραξε θα λάβει ο πιο πολεμοχαρής λαός της Ευρώπης.... με τη κατάρρευση και της δικής τους οικονομίας “προ των πυλών”, αφού οι εξαγωγές τους πάνε κατά διαόλου, το έλλειμα τους γιγαντώνεται καθημερινά ενώ η κοινωνική έκρηξη δεν θα αργήσει να ξεσπάσει...... όσο και αν κρύβονται ακόμη..... 

Ας μη ξεχνάμε ότι το "Γερμανικό θαύμα" οφείλεται όχι μονο στο γεγονός ότι ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος έχει να δει αύξηση μισθού δέκα χρόνια, αλλά και στο γεγονός ότι βασικοί πελάτες της γερμανικής βιομηχανίας είναι οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου που πλήττονται από την κρίση. Αύξηση των ποσοστών της φτώχειας κυρίως στις μεγάλες γερμανικές πόλεις, καταγράφει μελέτης της Ένωσης Ινστιτούτων Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας, τα στοιχεία της οποίας έχουν δοθεί απο καιρό στη δημοσιότητα. Ήδη  στο Βερολίνο, στη Λειψία, στο Ανόβερο, στην Βρέμη, στο Ντόρτμουντ και στο Ντούιζμπουργκ ένας στους τέσσερις έως ένας στους πέντε κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η κατάσταση είναι αισθητά καλύτερη στο Αμβούργο και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της νότιας Γερμανίας. Κατά το διάστημα 2005-2011 το ποσοστό της φτώχειας  αυξήθηκε από 17,5% σε 19,6%, ενώ όπως επισημαίνεται στη μελέτη, στις 15 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Αξίζει να επισημανθεί ότι το  ποσοστό της φτώχειας έχει αυξηθεί από 14,5% σε 15,1% το 2012, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανέργων. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί, τονίζουν οι ερευνητές, ως αποτέλεσμα των μεγάλων εισοδηματικών ανισοτήτων, αλλά και του διαρκώς διευρυνόμενου τομέα χαμηλής μισθοδοσίας.


Αιολικά πάρκα εναντίον άγριας ​​ζωής!





Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για την άγρια ​​πανίδα από την ίδια την κλιματική αλλαγή

Το τρομακτικό περιβαλλοντικό κόστος των αιολικών πάρκων!

Του δρ. Clive Hambler 
Λέκτορα Βιολογίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών και Καθηγητή στο τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών του Hertford College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό "The Spectator"




Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών είναι τελικά μόνο "η μισή από όσο προηγουμένως νομίζαμε" και προπαγάνδιζε το λόμπι της αιολικής ενέργειας. Αλλά ακόμα και με μια τόσο μικρή διάρκεια ζωής, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ότι φανταζόμαστε. Τα αιολικά πάρκα αποδεκατίζουν πληθυσμούς σπάνιων πουλιών και νυχτερίδων σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας κάποια είδη από αυτά στο σημείο της εξαφάνισης. Οι περισσότεροι περιβαλλοντολόγοι απλά δεν θέλουν να ξέρουν αυτήν την πικρή αλήθεια: επειδή η πίστη τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αγγίζει τα όρια της Θεολογίας αν όχι της Ψυχιατρικής, βρίσκονται σε μια κατάσταση άρνησης της πραγματικότητας. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι, αυτόν τον αιώνα, τουλάχιστον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για την άγρια ​​πανίδα από την ίδια την κλιματική αλλαγή.


Είμαι λέκτορας στις βιολογικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχω εκπαιδευτεί ως ζωολόγος, έχω εργαστεί ως σύμβουλος περιβάλλοντος και διδάσκω τώρα οικολογία και διατήρηση περιβάλλοντος. Αν και αρχικά είχα κρατήσει μια ουδέτερη έως θετική στάση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεδομένου ότι είδα το χάος που προκάλεσε η ραγδαία τους ανάπτυξη στην άγρια ​​πανίδα η στάση μου πλέον δεν μπορεί παρά να είναι ξεκάθαρα αρνητική: τα πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη από την αιολική ενέργεια, τα βιοκαύσιμα, τα υδροηλεκτρικά και τα παλιρροιακά φράγματα, είναι τελικά μηδαμινά σε σχέση με το κόστος τους. Οι οικολόγοι που υποστηρίζουν τέτοια σχέδια το κάνουν για καθαρά ιδεολογικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Αυτό που λίγοι από αυτούς έχουν πραγματικά στο μυαλό τους, όμως είναι η αποκατάσταση της επιστημονικής αλήθειας.
Η ειδικότητά μου είναι η εξαφάνιση των ειδών. Ασχολήθηκα με αυτόν τον τομέα πραγματικά από αγάπη και όχι από κάποιο ύποπτο συμφέρον: όταν ήμουν παιδί, ο πατέρας μου συνήθιζε να μου λέει για όλα τα ζώα που είχε δει να μεγαλώνουν στο Κεντ - όπως για τα σπάνια νερόφιδα (Natrix natrix) και τις ακόμη πιο σπάνιες πεταλούδες Mimas tiliae - και αυτό που με σόκαρε ήταν, όταν πηγαίναμε μαζί να ψάξουμε στα λιβάδια και στα δάση για αυτά κάθε χρόνο ήταν και λιγότερα όσα τελικά βρίσκαμε. Η εξαφάνιση των ειδών είναι ένα σοβαρό ζήτημα: σε όλο τον κόσμο χάνουμε έως και 40 είδη την ημέρα. Ωστόσο, οι όψιμοι οικολόγοι μας προτρέπουν να υιοθετήσουμε τεχνολογίες που επισπεύδουν αυτήν την καταστροφική διαδικασία. Μεταξύ αυτών των τεχνολογιών, η πιο καταστροφική από αυτές είναι η αιολική ενέργεια.



Κάθε χρόνο, μόνο στην Ισπανία μεταξύ 6 έως και 18 εκατομμύρια πουλιά και νυχτερίδες σκοτώνονται από τα αιολικά πάρκα- σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα από τη  SEO/Birdlife. Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν περίπου τον διπλάσιο αριθμό νυχτερίδων από αυτό των πουλιών. Αυτό αναλύεται σε περίπου 110-330 πουλιά ανά ανεμογεννήτρια ανά έτος και περίπου 200-670 νυχτερίδες ανά έτος. Και οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι πολύ συντηρητικοί, αν τους συγκρίνουμε με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2002 από την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνιας: "Σε μια περιληπτική καταγραφή των επιπτώσεων των ανεμογεννητριών από τους Benner et al (1993) οι θάνατοι πουλιών ανά ανεμογεννήτρια ανά έτος ήταν τόσο υψηλοί ώστε να ξεπερνούν τους 309 στη Γερμανία και τους 895 στη Σουηδία. "
Επειδή όμως τα αιολικά πάρκα έχουν την τάση να κατασκευάζονται σε υψίπεδα και σε κορφές βουνών, όπου υπάρχουν ιδιαίτερα θερμικά ρεύματα, σκοτώνουν έναν δυσανάλογο αριθμό αρπακτικών. Στην Αυστραλία, ο αετός της Τασμανίας (Aquila Audax fleayi) απειλείται με πλήρη εξαφάνιση από τα αιολικά πάρκα. Στη Βόρεια Αμερική, τα αιολικά πάρκα σκοτώνουν δεκάδες χιλιάδες αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο κόνδορας της Καλιφόρνιας και το εθνικό πουλί της Αμερικής, ο φαλακρός αετός. Στην Ισπανία, ο αιγυπτιακός γύπας απειλείται, όπως επίσης και το όρνιο - 400 από τα οποία έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο στη Ναβάρα και μόνο. Τα Νορβηγικά αιολικά πάρκα σκοτώνουν πάνω από 10 λευκόουρους αετούς ένα έτος και ο πληθυσμός τους στην περιοχή της Smola έχει επηρεασθεί τόσο σημαντικά από τις ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν εκεί παρά τις αντίθετες φωνές των ορνιθολόγων, ώστε να θεωρούνται πως έχουν αγγίξει το χείλος της εξαφάνισης.




Ούτε όμως και τα άλλα είδη πτηνών είναι ασφαλή. Στην περιοχή του Ατλαντικού, απειλούνται τα θαλασσοπούλια όπως το Manx Shearwater (Puffinus puffinus). Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι εξίσου κακά με τα χερσαία, καθώς συνιστούν αυξανόμενη απειλή για τα θαλασσοπούλια και τα αποδημητικά πτηνά, και ταυτόχρονα προκαλούν τη μείωση της διαθεσιμότητας ενδιαιτήματος για πολλά άλλα είδη (όπως είναι η μαυρόπαπια και η πουπουλόπαπια).

Έχω ακούσει διάφορες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι τα πουλιά θα προσαρμοστούν σύντομα ώστε να αποφεύγουν τις λεπίδες των ανεμογεννητριών. Αλλά ακόμη και η δική σας ικανότητα ως "έλλογα όντα" να μάθετε κάτι και να εκπαιδευτείτε, όταν το κεφάλι σας κινδυνεύει από μια λεπίδα που πέφτει με ταχύτητα 200 μιλίων ανά ώρα είναι περιορισμένη. Πόσο μάλλον των τελευταίων επιζησάντων δεινοσαύρων στην σύγχρονη επόχη: των  πουλιών! Και εκτός αυτού, αυτή η θεωρία προέρχεται από μια πλήρη παρανόηση του πόσο καιρό παίρνει στα διάφορα είδη να εξελιχθούν. Τα πουλιά έχουν μάθει να πετούν, ανεμπόδιστα, μέσα από τους ουρανούς για εκατομμύρια χρόνια. Έτσι πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τις συνήθειές τους μέσα σε λίγους μήνες, επειδή έτσι θέλουν και απαιτούν οι εταιρείες αιολικής ενέργειας και τα λόμπι τους. Ακούτε παρόμοιες ανοησίες από τους κατ' ευφημισμόν "οικολόγους" για την αποκαλούμενη "περιβαλλοντική καταπράυνση" (habitat mitigation):Έχει υπάρξει συζήτηση, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πρότασης για την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Severn, ότι όλα τα παρυδάτια που εκτοπίστηκαν από την καταστροφή των υγροβιότοπων τους θα μπορούσαν να αναζητήσουν το διαπαλιρροιακό τους περιβάλλον αλλού. Μπορεί να είναι αυτό που οι επιχειρηματίες και οι οι πολιτικοί που κρύβονται πίσω από τέτοια έργα θέλουν να μας πείσουν ότι θα συμβεί, αλλά η αναδημιουργία τέτοιων οικοτόπων θα χρειαστεί αιώνες και όχι χρόνια- ακόμη και αν ο χώρος ήταν διαθέσιμος. Τα πουλιά στο μεταξύ δεν θα προβάλλουν να μετακινηθούν για κάπου αλλού. Θα έχουν απλώς πεθάνει από την πείνα.




Η απώλεια των ενδιαιτημάτων είναι η μεγαλύτερη αιτία της εξαφάνισης των ειδών. Τα αιολικά πάρκα δεν μειώνουν όμως μόνο το μέγεθος των ενδιαιτημάτων αλλά δημιουργούν και πραγματικές "καταβόθρες πληθυσμού"- ζώνες δηλαδή που αρχικά "προσελκύουν" τα ζώα και στη συνέχεια τα σκοτώνουν μαζικά, λειτουργώντας σαν "ρουφήχτρες ζωής". Ο συνάδελφός μου Mark Duchamp προτείνει πως τα πουλιά "παρασύρονται" προς τα αιολικά πάρκα επειδή βλέπουν τις ανεμογεννήτριες ως ιδανικούς χώρους για κούρνιασμα και επίσης επειδή λόγω των διακυμάνσεων στο γρασίδι από κάτω τους φαίνεται να προσελκύουν περισσότερα θηράματα. 
Οι ανεμογεννήτριες προσελκύουν και αποπροσανατολίζουν επίσης τις νυχτερίδες, των οποίων η μαζική εξαφάνιση εξαιτίας αυτού ακριβώς του προβλήματος αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την διατήρηση του είδους τουςΟι νυχτερίδες είναι γνωστό πως θεωρούνται ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά K-επιλεγμένα είδη: αναπαράγονται πολύ αργά, ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πολύ εύκολο να εξαλειφθούν πλήρως. Έχοντας εξελιχθεί με λίγα αρπακτικά να τις απειλούν- ακριβώς λόγω της ικανότητάς τους να πετούν την νύχτα χάρη στις ακουστικές τους δυνατότητες - οι νυχτερίδες τα κατάφεραν πολύ καλά με αυτή τη στρατηγική τους για την επιβίωση μέχρι το σύγχρονο κόσμο. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που τόσο αυστηρά προστατεύονται από τόσους πολλούς συμβάσεις και κανονισμούς παγκοσμίως: οι μεγαλύτερες απειλές για την επιβίωσή τους προέρχονται από εμάς.




Και η χειρότερη όλων απειλή αυτή τη στιγμή για τις νυχτερίδες είναι οι ανεμογεννήτριες. Μια πρόσφατη μελέτη στη Γερμανία από το Ινστιτούτο Leibniz για την Άγρια Ζωή έρευνα έδειξε ότι οι νυχτερίδες που σκοτώθηκαν από τις γερμανικές ανεμογεννήτριες μπορεί να είχαν προέλθει από θέσεις φωλεασμού 1.000 ή και περισσότερα μίλια μακριά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γερμανικές ανεμογεννήτριες και μόνο - που μια προηγούμενη μελέτη υποστηρίζει πως σκοτώνουν περισσότερες από 200.000 νυχτερίδες μέσα σε ένα χρόνο - αρκούν και μπορούν να φέρουν στο χείλος της εξαφάνισης τους πληθυσμούς νυχτερίδων σε όλο το βορειοανατολικό τμήμα της Ευρώπης. Μερικές νέες μελέτες στις ΗΠΑ έχουν ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών νυχτερίδων σε υψηλότερα ποσοστά, όπως 70 νυχτερίδες ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ αιολικής ενέργειας ανά έτος: με 40.000 MW από ανεμογεννήτριες να έχουν σήμερα εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αυτό συνεπάγεται έναν ετήσιο αριθμός θανάτων πάνω από τρία εκατομμύρια.




Γιατί το κοινό δεν γνωρίζει περισσότερα για αυτό το πραγματικό μακελειό
Πρώτον, επειδή η βιομηχανία αιολικής ενέργειας (με την επαίσχυντη συνενοχή ορισμένων αυτοαποκαλούμενων οικολογικών οργανώσεων) έχει προχωρήσει με μεγάλο κόπο πραγματικά και πολύ χρήμα ταυτόχρονα σε μια μαζική εκστρατεία για να αποκρύψει αυτό το έγκλημα- ακόμη και με την μέθοδο της συλλογής και της εξαφάνισης των νεκρών πουλιών από τα αιολικά πάρκα, πόσο μάλλον με την ευκολότερη εξαφάνιση τους από τις σελίδες των εφημερίδων. 

Δεύτερον, διότι η συνεχιζόμενη εμμονή με την "αλλαγή του κλίματος" οδηγεί πολλούς περιβαλλοντολόγους στο να κάνουν πραγματικά τα στραβά μάτια στο οικολογικό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό που δεν λένε όμως- γιατί δεν ξέρουν πραγματικά σχεδόν τίποτα για τη βιολογία - είναι ότι τα περισσότερα από τα είδη που υποστηρίζουν πως απειλούνται από την "κλιματική αλλαγή" έχουν επιζήσει ήδη 10 με 20 εποχών παγετώνων, καθώς και διαδοχικών ανεβοκατεβασμάτων της στάθμης της θάλασσας πολύ πιο δραματικών από ό,τι έχουμε βιώσει την τελευταία χιλιετία ή αναμένουν τους επόμενους αιώνες. Η "κλιματική αλλαγή" μπορεί να μην οδηγήσει τα είδη αυτά σε εξαφάνιση. Οι καλοπροαίρετοι "οικολόγοι" σίγουρα όμως θα μπορέσουν.









Πηγή άρθρου
http://konstantinosdavanelos.blogspot.gr/2013/01/blog-post_321.html

H Βολιβία εθνικοποιεί τις ισπανικές εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας


Evo Morales

From HEIL GAP ( or mind the GAP )

Η Ισπανική Iberdrola ακολουθεί την τύχη της Repsol (REP.MC) στη Λατινική Αμερική, καθώς ο βολιβιανός στρατός καταλαμβάνει τα κτίρια της σύμφωνα με τις διαταγές της βολιβιανής κυβέρνησης για την κρατικοποίηση της .

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες διέταξε την εθνικοποίηση των τεσσάρων μονάδων που ανήκουν στην μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ισπανίας, την Iberdrola SA (IBE.MC).

Λίγες ώρες αργότερα, ο στρατός και η αστυνομία κατέσχεσαν τα γραφεία της εταιρείας.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Βολιβίας κατάσχεσε δύο από τους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας της Iberdrola (Electropaz και Elfeo), το σέρβις της εταιρεία και μια εταιρεία επενδύσεων.
Αυτό είναι μέρος του σχεδίου της Βολιβίας για την παραγωγή ηλεκτρισμού σε πιο προσιτές και προσβάσιμες τιμές για τον πληθυσμό της.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την εθνικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και του νερού.
Μέχρι στιγμής, 15 επιχειρήσεις έχουν εθνικοποιηθεί από το 2006 όταν ο Μοράλες ξεκίνησε την εκστρατεία του .


Μια ευχάριστη ανακοίνωση από τον HEIL GAP (or mind the GAP).

Εαν σε πολλούς έλληνες αυτά που μόλις διάβασαν ακούγονται το λιγότερο ως εξωπραγματικά, καθώς ζουν στην μοναδική «δημοκρατία» που ο λαός της επέλεξε με την «δημοκρατική» του ψήφο να φέρει στην εξουσία μια συμμορία που ξεπουλά και διαλύει την πατρίδα μας ... ο HEIL GAP σας ενημερώνει οτι εδώ και μερικές ημέρες ξανανοίξε το heilgapormindthegap.blogspot.com όπου και μπορείτε να διαβάσετε εκατοντάδες άρθρα του "για τις βλαβερές συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού"


Θα αποζημιωθούν όμως οι μέτοχοι της Iberdrola ;

Σύμφωνα με τον Μοράλες , ναι, αλλά οι μέτοχοι δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει δίκαια την αξία της εταιρείας για μια αποδεκτή συμφωνία αποζημίωσης.
Μια συμφωνία αποζημίωσης θα πρέπει να ανακοινωθεί εντός 180 ημερών.
Ενώ η Iberdrola και οι μέτοχοι της θα δυσανασχετήσουν με τον λαό της Βολιβίας είχαν … προειδοποιήσει εκ των προτέρων.

                                                                  
Ο Μοράλες εστίασε στο ότι το 66% της αγροτών και το 13% των κατοίκων των αστικών κατοικιών δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, και ότι η Iberdrola είναι από τους μεγαλύτερους διανομείς .
Η Iberdrola δεν είναι ακριβώς …. « υπέρμαχος της ισοτιμίας » …. σύμφωνα με τον Μοράλες…..

Χα, χα , χα !



Μια άλλη ισπανική εταιρεία, η Red Electrica, κρατικοποιήθηκε το 2012.

Το 2010, η Βολιβία εθνικοποίησε τις τέσσερις μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας που ανήκουν στις GDF Suez (ΓΣΖ) της Γαλλίας και Rurelec του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 2006, ο Μοράλες εξαγόρασε το πετρέλαιο και τους φορείς εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και στη συνέχεια εθνικοποίησε τα αποθεματικά του πετρέλαιο και του φυσικού αέριου, αναδιανέμοντας έτσι τον πλούτο των φυσικών πόρων.

Τον Ιούνιο του 2012, τα υπόλοιπα δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων των ξένων συμφερόντων, είχαν δεόντως προειδοποιηθεί όταν ο γίγαντας του κασσίτερου και του ψευδαργύρου Glencore έχασε τα περιουσιακά της στοιχεία μέσω των θυγατρικών της.


Το υψηλότερο όμως προφίλ εθνικοποίησης περίπτωση ήταν στην Αργεντινή, , όταν η κυβέρνηση απαλλοτριώθηκε την YPF- την μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη χώρα, κατηγορώντας την Repsol της Ισπανίας ότι αρνείται να επενδύσει σε στοιχεία ενεργητικού χαμηλού κινδύνου, με στόχο τη μεγιστοποίηση του πλούτου της.

Ενώ η Repsol παλεύει και για αυτό έχει πάει την υπόθεσή της στους διαιτητές της Παγκόσμιας Τράπεζας , η Iberdrola δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή την « οδό » καθότι η Βολιβία από το 2007 δεν είναι πλέον μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

( εάν θέλετε μπορείτε να διαβάστε προηγούμενο άρθρο του HEIL GAP …

« η νοτιοαμερικανική άνοιξη »)

http://heilgap.blogspot.ru/2012/11/1greek-10-2012-10-votes-from-heil-gap.html

( Ξέρεις HEIL GAP ότι τώρα τελευταία βάζεις πολύ προφητικούς τίτλους ; )



Η εθνικοποίηση των πόρων θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους των επενδυτών του 2013.

Και η Βολιβία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, μαζί με τη Βενεζουέλα στη Λατινική Αμερική, ενώ μερικές αφρικανικές χώρες όπως η Γουινέα, η Ζιμπάμπουε και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, θα πρέπει επίσης να επισημανθούν ως πολύ υψηλού κινδύνου.
Εδώ στοιχηματίζω ότι οι νεοαποικιοκράτες θα λένε :

«Καλά που υπάρχει και η Ελλάδα και μπορούμε … να δουλέψουμε βρε αδελφέ !»


Αυτό που ανησυχεί τους neocons στην Βολιβία, δεν είναι μόνο ότι οι ξένες εταιρείες δεν έχουν την διαιτησία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά το ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν πρόεδρο του οποίου η εκτελεστική εξουσία είναι απεριόριστη και συχνά ασκείται σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετα.


Οι μετοχές Iberdrola μειώθηκαν κατά 1,3% σε 4,08 ευρώ στη διαπραγμάτευση της Μαδρίτης στις 31 Δεκεμβρίου 9:56 π.μ.

Αν και η εταιρεία είναι πιθανό να συναντηθεί με την κυβέρνηση της Βολιβίας αυτή την εβδομάδα για το ζήτημα αυτό , η αποζημίωση θα πάρει κάποιο χρόνο, έχοντας κατά νου ότι η Red Electrica, που κατασχέθηκε τον Μάιο του 2012, δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί.


Ο Μοράλες πιέζεται ώστε να επιστρέψει τους φυσικούς πόρους της χώρας στον εγχώριο πληθυσμό που τον εξέλεξε το 2006.

Κάτι δηλαδή σαν τον αριστερό «πάστορα κουβέλη»; Ή μήπως και κάνω… λάθος;



Το ερώτημα είναι αν αυτές οι εθνικοποιήσεις θα οδηγήσουν στην πραγματικότητα σε μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Αν τα αποτελέσματα δεν γίνουν άμεσα ορατά, ο Μοράλες θα συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από την πίεση του εκλογικού σώματος, αλλά είναι πιθανό και να καταλήξουν σε χειρότερη οικονομική κρίση, αν οι εθνικοποιημένες επιχειρήσεις δεν λειτουργήσουν στο αναμενόμενο επίπεδο.

Πώς πάνε τα πράγματα μέχρι τώρα;

Αν πιστέψουμε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, υπάρχει ορατή οικονομική πρόοδος στον απόηχο της κρατικοποίησης των υδρογονανθράκων, αλλά η χρονική περίοδος του 2013 θα το δείξει σαφέστερα.




Πηγή άρθρου
http://www.triklopodia.gr/2013/01/blog-post_3926.html


Σχολιασμός απο το blog μας

Η κρατικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί πάντα σε ανάπτυξη τις χώρες διότι εξασφαλίζεται χαμηλό κόστος ενέργειας (τα κέρδη μένουν στο δημόσιο). Ο πρόεδρος της Βολιβίας, κ. Evo Morales το γνωρίζει άριστα και το εφαρμόζει αναγκαστικά με επαναστατικό τρόπο (αφού δεν γινόταν αλλιώς) όπως αρμόζει στους αληθινούς ηγέτες στις δύσκολες στιγμές. Απλά σκέφτηκε ότι αν διατηρούσε “τις σχέσεις στοργής και αγάπης” με τους ιδιώτες ενεργοσωτήρες, θα οδηγούσε σε περισσότερη φτώχεια και μιζέρια τη χώρα του. Ας μη ξεχνάμε ότι όσο η δική μας ΔΕΗ ήταν 100% κρατική το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν χαμηλό. Μόλις μπήκαν στο ενεργειακό παιχνίδι οι ιδιώτες εταίροι και ιδιαίτερα οι ΑΠΕ, δρομολογήθηκε η διάλυση της πιο κερδοφόρας Δημόσιας Επιχείρησης. Αποτέλεσμα αυτής της ληστρικής-προδοτικής πολιτικής ήταν να υπονομευτεί όχι μόνο η εταιρία αλλά και η ίδια η εθνική μας οικονομία, η κοινωνική συνοχή. Γιατί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος απογειώθηκε υπέρμετρα οδηγώντας σε ξαφνικό θάνατο πολλές επιχειρήσεις και το σύνολο των νοικοκυριών.... Λέτε οι Αμερικανοί που δημιούργησαν τη ΔΕΗ με το σχέδιο Marshall να την έκαναν τυχαία κρατική; 
 
Το ερώτημα που πλανάται είναι πότε θα σταματήσει αυτή η νοσηρή κατάσταση; Προφήτες δεν είματε, εκτιμήσεις κάνουμε και πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου οι ραγδαίες εξελίξεις να δρομολογήσουν νέα δεδομένα. Ας μη χάνουμε την αισιοδοξία μας, λίγη υπομονή ακόμη..........



Η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον αρχίσει για τους αιολοφωστήρες.......



«Μας εγκαταλείπετε, σας εγκαταλείπουμε» - Νέα επιστολή ξένων εταιρειών αιολικών στο Σαμαρά


Επανέρχονται με δεύτερη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο και ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη οι επτά μεγαλύτερες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στην αιολική ενέργεια, διαμαρτυρόμενες για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις ΑΠΕ. Οι εταιρείες, με βάση το κείμενο που έχει στη διάθεσή του το energypress, προειδοποιούν ότι «η εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να μας αναγκάσει να επανασχεδιάσουμε την επενδυτική μας πολιτική για την Ελλάδα», εννοώντας προφανώς να σταματήσουν ή να ελαχιστοποιήσουν την περαιτέρω επενδυτική τους δραστηριότητα στη χώρα μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα «λυπούμαστε πολύ γιατί αυτό αντιτίθεται στην ισχυρή πίστη μας ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο επενδυτικό προσκήνιο».

Οι ξένες εταιρείες, πέραν των άλλων, εκφράζουν αμφιβολία για τη νομική βάση των ρυθμίσεων που προτείνει το ΥΠΕΚΑ, για τις οποίες υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετες προς κάθε «λογική επιχειρηματική πρακτική».

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να διαπιστώνουν αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης σε σχέση με τις ΑΠΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο νόμου δίνει στους ξένους επενδυτές την εντύπωση ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποσύρει τη στήριξή της προς την αιολική ενέργεια και καταργεί τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση του τομέα στο πλαίσιο της οδηγίας 2009/28/ΕΚ».

Οι επτά εταιρείες ζητούν με την επιστολή τους «την τελευταίας στιγμής, υψηλού επιπέδου παρέμβαση» του πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου, όπως γράφουν, «να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί και τελικά να συνεχιστούν οι επενδύσεις μας στον κλάδο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επτά εταιρείες, όπως σημειώνουν, έχουν ήδη επενδύσει πάνω από 1 δις. ευρώ στον κλάδο, ενώ διατηρούν χαρτοφυλάκια νέων έργων αιολικής ενέργειας, αξίας πάνω από 5 δις. ευρώ, ώριμων προς υλοποίηση εντός των επόμενων πέντε χρόνων, δίνοντας ευκαιρίες για απασχόληση αλλά και εισόδημα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Την επιστολή, η οποία εστάλη στις 13 Δεκεμβρίου, υπογράφουν οι επικεφαλής των θυγατρικών Ισπανικών, Γαλλικών, Ιταλικών, Δανικών και άλλων ξένων Ομίλων και συγκεκριμένα: Iberdrola – Rokas, Enel, EDF, Acciona, Gamesa, Jasper και Vestas. Οι εταιρείες αυτές κατέχουν πάνω από το 50% του συνόλου των αιολικών έργων της χώρας.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επτά εταιρείες, το νομοσχέδιο που «βιαστικά προωθείται» από το ΥΠΕΚΑ, εισάγει επιπλέον διοικητικά εμπόδια και ειδικότερα το κόστος στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των έργων αυξάνεται σημαντικά με την υποχρέωση παροχής τραπεζικών εγγυήσεων από τους επενδυτές, προκειμένου να διατηρήσουν την ισχύ των αδειών τους, προσθέτοντας ένα «βάρος» στηριγμένο σε αμφίβολη νομική βάση.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «δημιουργείται ένα οξύμωρο σχήμα, σύμφωνα με το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε σοβαρές επιχειρηματικές αποφάσεις, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των έργων μας. Προφανώς αυτό είναι αντίθετο προς κάθε λογική επιχειρηματική πρακτική. Επίσης, επιπρόσθετες διοικητικές κυρώσεις, σε χρηματική μορφή, θα επιβάλλονται στην περίπτωση καθυστέρησης στη διαδικασία αδειοδότησης, ανεξάρτητα από το αν αυτές οφείλονται στον επενδυτή ή στις αρμόδιες αρχές».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως και πάλι είχε αποκαλύψει το energypress, οι ίδιες επτά εταιρείες είχαν στείλει επιστολή προς τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη στα μέσα Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενες για την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των ΑΠΕ. Σε εκείνη την επιστολή ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η ψηφισθείσα διάταξη για αναδρομικά εφαρμοζόμενη έκτακτη εισφορά και η εισαχθείσα, την τελευταία στιγμή, επέκτασή της σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ θίγει κατά κύριο λόγο την αιολική ενέργεια, που αποτελεί την πλέον ορθολογικά αμειβόμενη τεχνολογική κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό Δημόσιο επιλεκτικά αθετεί ανειλημμένες υποχρεώσεις του, επιβάλλοντας μέτρο κατ’ εξοχήν αντιαναπτυξιακό, που επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στα οικονομικά των λειτουργούντων έργων ΑΠΕ και εξαναγκάζει τους επενδυτές να επανεξετάσουν την αναπτυξιακή στρατηγική τους καθώς και την παρουσία τους στην ελληνική αγορά».

Η επιστολή περιέχει και παράκληση για άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς με αντικείμενο την αναθεώρηση της «άδικης, δυσανάλογης, και νομικά προβληματικής διάταξης».

Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν εστάλη η επιστολή, δεν είχε δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του κ. Παπαγεωργίου, με το οποίο επιβάλλεται η καταβολή εγγυητικών επιστολών και, όπως έχει σημειώσει η ΕΛΕΤΑΕΝ «αφαιρούνται και τα τελευταία ίχνη οξυγόνου που είχαν παραμείνει στην αγορά Α.Π.Ε.» καθώς:

·Αυξάνουν υπερβολικά τα διοικητικά εμπόδια στην ανάπτυξη οδηγώντας σε αναστολή και ακύρωση πλήθος ώριμων επενδύσεων.

·Υφαρπάζουν τη δουλειά, τις πολυετείς προσπάθειες και τις επενδύσεις δεκάδων επιχειρήσεων Α.Π.Ε. και των εργαζομένων τους.

·Αγνοούν παντελώς την κατάσταση κρίσης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. 

Πηγή άρθρου




Σχολιασμός απο το blog μας

Αναδημοσιεύσαμε το ίδιο άρθρο που είχε σχολιάσει πρώτος ο φίλος μας ο Αρχαιοπτέρυξ, για να το διαβάσουν και άλλοι ακόμη αναγνώστες..... προσθέτωντας και τα δικά μας στολίσματα....


ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΑΙΟΛΟΣΚΙΑΧΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ ΟΤΙ ΑΔΙΚΕΙΣΤΕ!!!!!

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΤΕ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΑΠΑΞΙΩΣΑΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ, ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΑΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ......

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΙΟΛΟΦΟΥΣΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΣΑΣ....

ΠΟΥΛΑΤΕ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ....... ΚΑΙ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!!

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΑΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΗ ΔΕΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ...... ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ


ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ   ΔΙΝΕΙ   ΚΑΙ  ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΑΡΑ:


"ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΑΝΕ  ΤΗ  ΖΩΗ  ΚΑΙ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΑΡΓΑ - ΑΡΓΑ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ"......




Αντιδρούν στη δημιουργία αιολικού πάρκου



Κάθετα  αντίθετοι  είναι  κάτοικοι και φορείς του Ζάρακα, αλλά και το Λακωνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής  &  Πολιτιστικής   Προστασίας,   για   την   απόφαση  του  Υπουργείου Περιβάλλοντος, να αδειοδοτήσει περιβαλλοντικά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νότιο Πάρνωνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ζάρακα.

Οι τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για σοβαρές παραβάσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και παράλληλα επισημαίνουν ότι, δεν μπορεί να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα, γιατί θα διαταράξουν την ισορροπία της περιοχής, αφού «ο Ζάρακας είναι διπλά προστατευόμενη περιοχή, είναι ζώνη ειδικής προστασίας απειλούμενων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός και ειδική ζώνη διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος».


Πηγή άρθρου
http://www.inews.gr/227/antidroun-sti-dimiourgia-aiolikou-parkou.htm


Σχολιασμός απο το blog μας

Αγαπητοί φίλοι είμαστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειες που κάνετε για τη διάσωση του Ζάρακα θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία. Ο αγώνας που έχετε ξεκινήσει είναι και αγώνας όλων των Ελλήνων. Η χώρα μας έχει παραδοθεί τα τελευταία χρόνια αμαχητί στις ορέξεις των πράσινων επενδυτών αλλά η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και για τις πράσινες αιολόφουσκες... Το ΥΠΕΚΑ μπορεί να λαμβάνει τις εντολές της Τρόικα αλλά δεν θα μπορέσει να τις εκτελέσει όσο συνεχίζετε να αντιδράτε οργανωμένα-μαζικά. Υπομονή και θα δείτε ότι στο τέλος θα δικαιωθείτε.