Σελίδες

Τα αιολικά πάρκα μας σώζουν ή μας σκοτώνουν;



Are wind farms saving or killing us?


A provocative investigation claims thousands of people are falling sick because they live near them!



Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Daily Mail"!

Ήταν ακριβώς η ηρεμία και η άγρια ​​ομορφιά του Uplawmoor που οδήγησε την Aileen Jackson να εγκατασταθεί εκεί στο μικρό και γραφικό Σκωτσέζικο χωριουδάκι, πριν από 28 χρόνια. Είχε βαρεθεί τη ζωή στη μεγάλη πόλη. Ήθελε την ησυχία και την γαλήνη της υπαίθρου για να ξεκινήσει την οικογένεια που ονειρευόταν, να χαρεί τα άλογα της, και να απολαμβάνει καθημερινά την υπέροχη θέα πέρα από την κοιλάδα ως την ανοιχτή θάλασσα της Σκωτίας! Και τα κατάφερε! Μέχρι πριν δύο χρόνια!"Στην συνέχεια", λέει η ίδια, "όλα εξελίχθηκαν λάθος και βγήκαν ξινά". 

Ένας γείτονας με τον οποίο η ίδια και η οικογένειά της ήταν φίλοι, αποφάσισε να επωφεληθεί από τις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις για τις «ανανεώσιμες πηγές» ενέργειας. Τοποθέτησε μια ανεμογεννήτρια ύψους 64 ποδών, η οποία, αν και βρισκόταν μέσα στην δική του γη, απείχε μόλις 300 μέτρα από το σπίτι της οικογένειας Jackson.Οι άγρυπνες νύχτες που προκαλούνται από το συνεχές βουητό της ανεμογεννήτριας ήταν μόνο η αρχή των προβλημάτων τους. Πολύ χειρότερες ήταν οι επιπτώσεις στην υγεία τους. Η Aileen, διαβητική από την ηλικία των 19 ετών, βρέθηκε πλέον με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα της στα ύψη- πράγμα που την ανάγκασε να λαμβάνει περισσότερη ινσουλίνη και οδηγώντας την στο να αναπτύξει καταρράκτη στα μάτια, υποστηρίζει η ίδια. Ο νεότερος γιος της, ο Brian, ένας ευτυχισμένος νέος, πολλά υποσχόμενος ακαδημαϊκά φοιτητής και ενθουσιώδης νεαρός άνδρας, ξαφνικά κατέληξε καταθλιπτικός, σταμάτησε να βλέπει τους φίλους του και σχεδόν σταμάτησε από τις σπουδές του στο κολέγιο. Ο William, σύζυγος της Aileen, ο οποίος είχε πάντα χαμηλή αρτηριακή πίεση, βρέθηκε σήμερα να πάσχει από κακοήθη Υπέρταση - και βρίσκεται υπό ισχυρή φαρμακευτική αγωγή από τότε.

Όλα αυτά θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως είναι τυχαία! Και αν το ισχυριστείτε και εσείς αυτό, θα έχετε την πλήρη και ενθουσιώδη υποστήριξη του κλάδου της αιολικής ενέργειας.

Αυτό ακριβώς είναι που υποστηρίζει και ο επίσημος φορέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Βρετανία, η περιβόητη RenewableUK: "Με πάνω από 25 χρόνια εμπειρία και με χιλιάδες ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε όλο τον κόσμο, κανένας πολίτης δεν έχει υποστεί ζημία από την λειτουργία των αιολικών πάρκων."



Προκειμένου, όμως, να το ισχυριστείτε και εσείς αυτό, θα πρέπει να απορρίψετε τις μαρτυρίες των χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που υποστηρίζουν ακριβώς όπως και η Aileen πως η υγεία τους έχει καταστραφεί από τα αιολικά πάρκα. 

Θα πρέπει να αγνοήσετε τις εκθέσεις των γιατρών, όπως της Sarah Laurie από την Αυστραλία, της Nina Pierpont από τον Καναδά και της Amanda Harry από την Βρετανία, που συγκεντρώνουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις του αποκαλούμενου και Συνδρόμου Ανεμογεννητριών. Και θα έπρεπε να απορρίψετε και την εμπειρία των ειδικών επιστημόνων όπως των μηχανικών του ήχου, των Ωτορινολαρυγγολόγων, των ειδικών για τις παθήσεις του ύπνου, αλλά και των επιδημιολόγων και των ερευνητών φυσιολόγων, που μαρτυρούν ότι ο θόρυβος που παράγεται από αιολικά πάρκα αντιπροσωπεύει μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Αν αυτό αφορούσε την πυρηνική βιομηχανία, θα ήταν ένα σκάνδαλο, το οποίο θα ήταν και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κάθε μέρα για μήνες!» υποστηρίζει ο Chris Heaton-Harris, ο βουλευτής του Ντάβεντρι, ο οποίος οδήγησε στην "κοινοβουλευτική" εξέγερση ενάντια στα αιολικά πάρκα πριν λίγους μήνες, απαιτώντας καταρχάς και τουλάχιστον να κοπούν οι επιδοτήσεις τους, και τονίζει: «Αλλά επειδή ακριβώς αφορά τα αιολικά πάρκα το θέμα έχει αποσιωπηθεί πλήρως!»



Wind Turbine Syndrome-Σύνδρομο Ανεμογεννητριών

Μέχρι να έχετε ιδία αντίληψη για το τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει σε μια κοινότητα η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου, άνετα μπορείτε να απορρίψετε αυτούς τους ισχυρισμούς ως υποχονδριακές αιτιάσεις ή απλά ως ένα ακόμη αστικό μύθο.

Αλλά η τρομακτική εικόνα που συναντά κανείς στο Waterloo, ένα χωριουδάκι έξω από Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας, είναι πέρα από όλα πάρα πολύ πραγματική.

Ο τόπος δίνει την αίσθηση μιας πόλης-φάντασμα: παραμελημένα και κλειστά σπίτια και σκόνη που σκεπάζει τα πάντα- δημιουργούν στο επισκέπτη μια αύρα μοχθηρής ανησυχίας, όπως ακριβώς σε μια ταινία τρόμου, όπου κάτι τρομερό έχει συμβεί στο παρελθόν σε μια κάποτε ακμάζουσα πόλη, αλλά με την πρώτη σας ματιά δεν είστε σίγουροι για το τι.Και στη συνέχεια στρέφοντας το βλέμμα στον ορίζοντα θα δούμε την αιτία, να περιστρέφει  τις λεπίδες της στο κάποτε αναζωογονητικό αεράκι...

«Οι άνθρωποι του αιολικού πάρκου μας είπαν ότι θα πρέπει να κάνουμε το χρέος μας για να σώσουμε τον πλανήτη», λέει ένας κάτοικος. «Είπαν ότι αυτά τα πράγματα θα είναι πιο ήσυχα από ό,τι ένα ψυγείο. Είπαν ότι θα ήταν όλα ρόδινα και ωραία».

«Λοιπόν, πώς γίνεται και δεν μπορώ να κοιμηθώ στο σπίτι μου πια; Πώς γίνεται κι έρχονται μερικές φορές που χρειάζομαι να πάρω 15 δισκία Valium την ημέρα για να ηρεμήσω; Πώς γίνεται, όταν κάποτε ήμουν ένα αρκετά ώριμο και συναισθηματικό σταθερό άτομο, τώρα να είμαι τόσο νευρικός ώστε να είναι μόνο θέμα χρόνου προτού καταλήξω στη φυλακή;»



Υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες ιστορίες από νοσοκόμες, αγρότες, δημόσιους υπάλληλους, επιχειρηματίες και δασεργάτες σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Νότια Ουαλία έως και τη Σουηδία.

Τα συμπτώματα που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν μπορεί να ποικίλουν - ζάλη, προβλήματα ισορροπίας, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, αϋπνία, ταχυκαρδία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, πονοκέφαλος, ναυτία, εναλλαγές της διάθεσης, άγχος, εμβοές, αίσθημα παλμών, κατάθλιψη - αλλά το θέμα παραμένει το ίδιο. Πρόκειται για απλούς ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στην ύπαιθρο για να έχουν μια ήσυχη ζωή και εξαιτίας των ανεμογεννητριών έχασαν την υγεία τους.

Τον Δεκέμβριο του 2011, σε μια έγκριτη διεθνή μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο Δελτίο της Επιστήμης, Τεχνολογίας και Κοινωνίας, ο Δρ. Carl Phillips - ένας από τους πιο διακεκριμένους επιδημιολόγους των ΗΠΑ - κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «συντριπτικά στοιχεία για το ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας σε περιοίκους».


Σύμφωνα με μια μελέτη Αμερικανών ειδικών για τον έλεγχο του θορύβου, με επικεφαλής τον διάσημο μηχανικό Rick James, τα αιολικά πάρκα παράγουν τα ίδια συμπτώματα όπως το γνωστό "Sick Building Syndrome" - πάθηση που μάστιζε τους εργαζόμενους γραφείων στη δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα, η διερεύνηση της οποίας αποκάλυψε τελικά ότι είναι ο θόρυβος χαμηλής συχνότητας (LFN), που προκαλείται από την λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού, που είναι υπεύθυνος για την αιτιοπαθογένεια του Συνδρόμου. Ο συνδυασμός του LFN και της «διαμόρφωσης πλάτους» (ένταση που πηγαίνει πάνω-κάτω) οδηγεί σε κόπωση, κακή συγκέντρωση και ζάλη.

Και ο ειδικός στον ύπνο,  Dr. Chris Hanning πιστεύει ότι ο συνδυασμός αυτός διεγείρει μια τροποποίηση στις εγκεφαλικές λειτουργίες, που τελικά οδηγεί σε επεισόδια διέγερσης τη νύχτα, πράγμα που κάνει τον ξεκούραστο ύπνο πρακτικά αδύνατο: «Έχω μιλήσει με πολλούς πάσχοντες και δυστυχώς η μόνη θεραπεία είναι γι αυτούς είναι να απομακρυνθούν όσο πιο μακριά από το αιολικό πάρκο».



Αλλά αν το πρόβλημα είναι πραγματικά τόσο διαδεδομένο, γιατί δεν είναι και ευρύτερα και καλύτερα γνωστό;

Η σύντομη και αδιαμφισβήτητη απάντηση είναι τα χρήματα: η βιομηχανία αιολικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα επιχείρηση με πολλά τα εκατομμύρια που ξοδεύει σε lobbying. Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα, η βιομηχανία αιολικής ενέργειας επωφελήθηκε από τις ευρύτερες κοινωνικές ανησυχίες στο ότι «κάτι πρέπει να γίνει για την κλιματική αλλαγή» και η αιολική ενέργεια - δήθεν «δωρεάν», και δήθεν «φιλική στο περιβάλλον» - ήταν η προφανής λύση.

«Για πολλά χρόνια ήταν αιρετικό να επικρίνει κανείς την αιολική ενέργεια», λέει ο Heaton-Harris.

Κατά την τελευταία δεκαετία, εντούτοις, ένα πλήθος αποδείξεων έχουν προκύψει για να αποδείξουν πέρα πάσης αμφιβολίας ότι η Αιολική Ενέργεια δεν είναι η πανάκεια όπως παρουσιάστηκε πως είναι. 

Από πολλούς οικονομολόγους, όπως ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Gordon Hughes, είναι αποδεδειγμένο ότι η αιολική ενέργεια είναι αναξιόπιστη και διαλείπουσα, χωρίς πραγματική αγοραία αξία επειδή απαιτεί σχεδόν 100% "back-up" συμβατικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. 

Από την οικονομοτεχνική έρευνα του ινστιτούτου Verso Economics αποδεικνύεται ότι για κάθε μια «πράσινη θέση εργασίας» που δημιουργήθηκε- και μάλιστα όχι από ιδιωτικές επενδύσεις αλλά από τις επιδοτήσεις με τα χρήματα των φορολογουμένων, χάθηκαν 3,7 θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία.

Αναφέρεται μάλιστα ότι χάρη στην τεχνητή αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκαλείται από τις επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αναμένεται να φθάσουν τα 13 δισεκατομμύρια £ ετησίως μέχρι το 2020, τουλάχιστον 50.000 άτομα το χρόνο στη Βρετανία οδηγούνται σε ενεργειακή ένδεια.


Και πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε έρευνα της ισπανικής κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι κάθε ανεμογεννήτρια σκοτώνει κατά μέσο όρο 300 πτηνά το χρόνο (ανάμεσά τους και πολλά σπάνια, όπως Αετοί και Ωτίδες) και τουλάχιστον ανάλογο αριθμό από νυχτερίδες.

Ωστόσο, κατά περίεργο τρόπο παρά την κατάρρευση των τιμών των μετοχών και την αύξηση των δημοσίων αντιδράσεων, η βιομηχανία Αιολικής Ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Matt Ridley πρόσφατα στο περιοδικό "The Spectator", υπάρχουν «πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν σαν τα γουρούνια ορμίσει με το ρύγχος στη γούρνα με το φαΐ!»

Αριστοκράτες γαιοκτήμονες τα έχουν καταφέρει ιδιαίτερα καλά στο τομέα της Πράσινης Ανάπτυξης, όπως ο κόμης του Moray (£ 2 εκατομμύρια το χρόνο από επιδοτήσεις για ανεμογεννήτριες στην περιουσία του) και ο Δούκας του Roxburghe (£ 1,5 εκατομμύρια το χρόνο από το κτήμα του στη Lammermuir Hills). Ο πεθερός του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο Sir Reginald Σέφιλντ βγάζει περισσότερες από  1.000 £ την ημέρα από τις οκτώ ανεμογεννήτριες στα κτήματά του Lincolnshire. Ακόμη και μικρότεροι ιδιοκτήτες γης μπορούν να έχουν ένα καθαρό κέρδος: περίπου £ 40.000 ετησίως, για τις μεγάλες (3MW) τουρμπίνες, χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια ή κόστος από μεριάς τους.


Οι μεγαλύτεροι νικητές, όμως, είναι ως επί το πλείστον ξένες πολυεθνικές εταιρείες (Mitsubishi, Gamesa, Siemens), για τις οποίες η "επιχείρηση-άνεμος" ήταν μέχρι πρόσφατα μια σχεδόν ακίνδυνη επένδυση.

Στη Βρετανία, τα χερσαία αιολικά πάρκα επιδοτούνται από τις εισφορές στους λογαριασμούς των καταναλωτών, σε ποσοστό 100%! Η υπεράκτια αιολική ενέργεια επιδοτείται με 200 τοις εκατό: δεν έχει σημασία πόσο λίγη ενέργεια τελικά παράγουν οι ανεμογεννήτριες στην πραγματικότητα, οι αποδόσεις τους και τα κέρδη τους είναι εγγυημένα.

Η συζήτηση όμως που τελικά άνοιξε για τα αιολικά πάρκα έχει προκαλέσει πλέον και τεράστια πάθη:

«Δέχτηκα ακόμη και απειλές θανάτου. Όσο για τη φήμη και την υπόληψή μου καταρρακώθηκαν πλήρως στις εφημερίδες! Με έκανα σκουπίδι!», λέει η Αυστραλέζα ακτιβίστρια Δρ. Sarah Laurie.

«Και για τι όλα αυτά; Επειδή εξέφρασα το αυτονόητο: "Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν και  κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για να το σταματήσει αυτό." »

Όταν Aileen Jackson διαμαρτυρήθηκε σχετικά με τα σχέδια για την εγκατάσταση 23 νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή της, δέχτηκε κι αυτή απειλές: Το αυτοκίνητο της υπέστη βανδαλισμούς! Κάποιοι σκόρπισαν σπασμένα γυαλιά στο λιβάδι που έβοσκαν τα άλογά της! Σε δύο περιπτώσεις βρήκε τα άλογα της ραντισμένα με "φαγουρόσκονη", και πνιγμένα στο αίμα καθώς έτριβαν το σώμα τους στον φράχτη για να σταματήσουν τη φαγούρα.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως κάποιος από τους εμπλεκόμενους σε τοπικό επίπεδο με τα αιολικά πάρκα συμμετείχε σε αυτές τις παράνομες και δόλιες ενέργειες.


Αλλά οι υποστηρικτές των αιολικών πάρκων είναι ειλικρινείς σχετικά με τα οφέλη που έχουν.

«Υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα που πετούν στο αέρα των αιολικών πάρκων, κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», λέει η Jackson.

«Αν προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με τους αγρότες για το θέμα αυτό, η απάντηση που παίρνουμε είναι παντού η ίδια: "Έχω δουλέψει σκληρά όλη μου τη ζωή και αυτό είναι το σχέδιο για την σύνταξή μου," απαντούν όλοι».

Αυτό που τρομάζει τις κοινότητες και τους κατοίκους που απειλούνται από τις εξελίξεις με τα αιολικά πάρκα είναι το ότι είναι ανίσχυροι να τα σταματήσουν.

Στο Northwich στο Cheshire, κατά την ετήσια συνεδρίαση της οργάνωσης "Εθνική Αντίσταση στα Αιολικά Πάρκα" (National Opposition to Windfarms- NOW), όπου διάφοροι δικηγόροι όπως ο λόρδος Carlile (πρόεδρος της NOW) ενημέρωσαν τις τοπικές ομάδες διαμαρτυρίας για το πώς να αμφισβητήσουν και να αντισταθούν στην επέλαση των αιολικών πάρκων, η απόγνωση ήταν προφανής. Η ισχύουσα νομοθεσία αποτελεί τεκμήριο υπέρ της Πράσινης Ανάπτυξης! Τα αιολικά πάρκα θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εκστρατεία της ΕΕ και με γνώμονα το σχέδιο της Βρετανίας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20 τοις εκατό μέχρι το 2020. Τα επιχειρήματα για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην δημόσια υγεία, αλλά και η γενικότερη κριτική για την τελική τους ωφελιμότητα λίγο φαίνεται να απασχολούν τους υπεύθυνους για την χάραξη της Ενεργειακής, Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στην Βρετανία.


Το όλο σύστημα είναι καθαρά στημένο υπέρ του κλάδου της Αιολικής Ενέργειας. Ένα από τα μεγαλύτερα μήλα της έριδος αυτή την περίοδο είναι η ρύθμιση των αποδεκτών επιπέδων θορύβου.

Στη Βρετανία, οι υπεύθυνοι των Αιολικών Πάρκων δεσμεύονται από τον κώδικα ETSU-R-97, που θέτει όρια στην ηχητική όχληση εντός του φάσματος της ανθρώπινης ακοής- τα όρια όμως αυτά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές πτυχές των ανεμογεννητριών: τους ήχους χαμηλών συχνοτήτων  και τα υποηχητικά κύματα θορύβου.

Σύμφωνα με το προπαγανδιστικό άρθρο του RenewableUK «Μεγάλοι Μύθοι για την Αιολική Ενέργεια», οι κατηγορίες ότι τα αιολικά πάρκα εκπέμπουν «υπόηχους και προκαλούν προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτούς» είναι «μη επιστημονικές». Παραθέτει μάλιστα δήλωση του Δρ Geoff Leventhall, συγγραφέα της έκθεσης για λογαριασμό της Defra:

«Μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για την εκπομπή υπόηχων από τις ανεμογεννήτριες»

Και ο Robert Norris, επικεφαλής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων στο RenewableUK, λέει: «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να συνδέει τα πολύ χαμηλά επίπεδα του θορύβου που παράγεται από αιολικά πάρκα με οποιεσδήποτε συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν κοντά.»

«Οι θορύβοι χαμηλής συχνότητας δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Εκτεταμένες μετρήσεις που λαμβάνονται κατ' επανάληψη από τους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το επίπεδο του ήχου είναι τόσο ελάχιστο που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό, ακόμα και από κοντά!».

Ωστόσο, ο δρ. Robert Rand, ειδικός επιστήμονας της Ακουστικής στο Μαίην, ο οποίος έχει κάνει ειδική εργασία για τα αιολικά πάρκα, λέει: «Όλες οι ανεμογεννήτριες παράγουν χαμηλής συχνότητας θόρυβο. Ο λόγος που δεν εμφανίζεται στους ελέγχους της βιομηχανίας της  αιολικής ενέργειας είναι ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν αποκλείει χαμηλής συχνότητας θορύβους!».

Ο Δρ. John Constable, Διευθυντής του Ιδρύματος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσθέτει: «Ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες, ιδιαίτερα τη νύχτα, είναι γνωστό ότι είναι ένα πολύ σοβαρό και αρκετά κοινό πρόβλημα, αλλά ο θόρυβος χαμηλής συχνότητας είναι ένα μυστήριο.»

«Κανείς δεν ξέρει αρκετά για να πούμε κάτι συγκεκριμένο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτή είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις όπου απαιτείται περισσότερη έρευνα!»

Ο Δρ Alec Salt, φυσιολόγος του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας στο Washington University School of Medicine στο St Louis του Missouri, έχει μελετήσει το θέμα από την δεκαετία του εβδομήντα: «Η ιδέα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους υπόηχους δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος», τονίζει. «Οι αντιδράσεις του ανθρώπινου αυτιού στους θορύβους χαμηλής συχνότητας (LFN) είναι απλά τεράστιες. Μεγαλύτερες από ό,τι σε οτιδήποτε στα πλαίσια του κανονικού ηχητικού φάσματος.»


Οι ακουστοί από το ανθρώπινο αυτί ήχοι διεγείρουν τα εσωτερικά τριχωτά κύτταρα στον κοχλία (το τμήμα ακουστικής του εσωτερικού αυτιού), αλλά οι ήχοι LFN ενεργοποιούν τα εξωτερικά τριχωτά κύτταρα, στέλνοντας νευρικά σήματα προς τον εγκέφαλο. Ειδικοί στρατιωτικοί ερευνητές φαίνεται να γνώριζαν γι΄αυτό το φαινόμενο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Μια έκθεση του 1997 από την Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας σημειώνει: «Υπόηχοι: πολύ χαμηλής συχνότητας ήχοι που μπορεί να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις εύκολα και διαπερνούν τα περισσότερα κτίρια και οχήματα.»

«Η μετάδοση του ήχου μεγάλου μήκους κύματος, δημιουργεί σοβαρές βιοφυσικές επιπτώσεις όπως ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές, αποπροσανατολισμό, εμετό, πιθανή βλάβη των εσωτερικών οργάνων ή να επιφέρουν ακόμη και θάνατο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δρ Phillips, αντί για την προστασία του κοινού, οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα είναι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας, με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας μέσω γενναιόδωρων επιδοτήσεων.

«Είναι γελοίο αν όχι τραγικό. Εδώ είναι μια βιομηχανία η οποία θέτει την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε κίνδυνο. Εάν αυτό συνέβαινε σε μια οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία πχ αφορούσε  μια φαρμακευτική εταιρεία θα έχει ανασταλεί η λειτουργία της πάραυτα!»

Τις απόψεις του Δρ Phillips συμμερίζεται και ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ Robert McMurtry, ο αρχαιότερος και ανώτερος υπεύθυνος της Κυβέρνησης του Καναδά για την δημόσια υγεία: «Ό,τι κι αν νομίζετε για την κλιματική αλλαγή, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η αιολική ενέργεια δεν είναι η λύση.»

«Υπάρχει μια πληθώρα πλέον αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι υπόηχοι από τα αιολικά πάρκα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Μέχρι να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για το θέμα αυτό και να βρεθούν λύσεις, θα πρέπει να υπάρξει ένα άμεσο μορατόριουμ στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών!»



Ο αρθρογράφος Christopher Booker χαρακτηρίζει την ιστορία με τα αιολικά πάρκα ως «τη μεγαλύτερη πολιτική γκάφα της εποχής μας», αν όχι την μεγαλύτερη πολιτική απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αλλά σε πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός ενέργειας της Βρετανίας Charles Hendry υποστήριξε: «Οι μελέτες έχουν εξετάσει το φαινόμενο του θορύβου που είναι γνωστό ως διαμόρφωση πλάτους (AM), και δείχνουν ότι μέχρι σήμερα μόνο ένα αιολικό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε ένα εύρος ηχητικών οχλήσεων στους κατοίκους. Το θέμα έκτοτε έχει επιλυθεί.»

«Θα συνεχίσουμε την εξέταση για την "διαμόρφωση πλάτους" και χαιρετίζουμε την πρόσθετη έρευνα που έχει προκηρύξει η RenewableUK για το ίδιο αυτό θέμα!» ήταν η απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Chris Heaton-Harris.

Ο Heaton-Harris δεν είναι ικανοποιημένος με την απάντηση του Υπουργού:

«Τα αιολικά πάρκα καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων, καταστρέφουν το περιβάλλον, καταστρέφουν την οικονομία - αλλά αντί να μπει ένας φραγμός στην επέκτασή τους, και τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα της Χώρας έχουν δεσμευτεί για την εγκατάσταση περισσότερων ακόμη από αυτά.»

«Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Γιατί είναι ένα στημένο παιχνίδι μεταξύ του λόμπι των Εργολάβων του Ανέμου και των φίλων τους στο Κοινοβούλιο και αυτό είναι ακόμη πιο εξωφρενικό. Γιατί αποτελεί καταβαράθρωση των θεσμών μας ως Δημοκρατίας!»

«Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο υγείας της εποχής μας και την πολιτικό-οικονομική ελίτ που μας κυβερνά όχι μόνο δεν την νοιάζει, αλλά ακόμη χειρότερα προσπαθεί να το συγκαλύψει! Και αυτό είναι πιο σκανδαλώδες!».



Πηγή άρθρου
http://konstantinosdavanelos.blogspot.gr/2012/09/blog-post_14.html

Ο οικοτουρισμός, η μαζική εγκατάσταση αιολικών πάρκων και ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της Λέσβου - Θέσεις



Γράφει ο
Ευάγγελος Παυλής
Διδάκτωρ – Ερευνητής
Τμήμα Γεωγραφίας
Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η Λέσβος είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς  
παρατήρησης πουλιών στην Ευρώπη, λόγω της ποικιλίας ενδημικών και μεταναστευτικών πτηνών και οικοσυστημάτων. Ο φυσικός αυτός πόρος αποτελεί κεφάλαιο, αλλά και κληρονομιά του τόπου, και, μέχρι στιγμής, η αξιοποίησή του γίνεται μόνο μέσω ορισμένων ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ενώ η Πολιτεία κοιτάζει από μακριά.


Σήμερα, με αφορμή την επένδυση του ΡΟΚΑ και τη μαζική εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις Δημοτικές Ενότητες Καλλονής και Ερεσού-Αντίσσης (περιοχές NATURA και περιοχές μικρών προστατευόμενων υγροτόπων βάσει ελληνικού νόμου), οι παρατηρητές πουλιών, μέσω του Steve Dudley, εξέφρασαν με τα παρακάτω λόγια την άποψη και τη θέση τους:                                                                                                                                  

«Μπορούν οι τοπικοί άρχοντες και η ελληνική κυβέρνηση να διακινδυνεύσουν σοβαρά μια σημαντική μείωση του οικοτουρισμού κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης; Είναι πρόθυμοι να αυξήσουν περαιτέρω την οικονομική εξαθλίωση των πολιτών τους από την επέκταση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε περιοχές όπως η Λέσβος, που έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση;[ ]Αν προχωρήσει η πρόταση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών τότε αναπόφευκτα η ζημία που θα προκληθεί στο φυσικό τοπίο της Λέσβου, στην άγρια ζωή και στην τοπική οικονομία θα είναι μη αναστρέψιμη».

«Οι παρατηρητές πουλιών είναι μια δυναμική ομάδα. Αποτελούν σημαντικό έσοδο για την τοπική οικονομία της Λέσβου. Για πολλά θέρετρα και ιδίως για το σημαντικό θέρετρο παρατήρησης πουλιών στη Σκάλα Καλλονής, αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας με μέσο εβδομαδιαίο τοπικό όφελος περίπου 1000 ευρώ ανά παρατηρητή πουλιών (σ.σ. για την ακρίβεια, η επίσκεψή τους στο νησί διαρκεί 7-14 μέρες). Με περίπου 3.000 παρατηρητές πουλιών που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο, σημαίνει ότι το συνολικό ετήσιο όφελος από τη διεθνή κοινότητα παρατηρητών πουλιών ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται αν συνυπολογίσουμε και εκείνους που ενδιαφέρονται για την ευρύτερη άγρια ζωή. Αυτό είναι σημαντικό, ειδικά αν σκεφτούμε ότι η δαπάνη αυτή αφορά μόνο μία ή δύο περιοχές του νησιού. Τα ετήσια έσοδα από τον οικοτουρισμό (από όλες τις ομάδες επισκεπτών που αναζητούν την άγρια ζωή) είναι πιθανώς περισσότερα από την αποζημίωση που προσφέρει η εταιρεία εκμετάλλευσης του έργου (νομίζω ότι αυτό είναι περίπου 3.700.000ευρώ)» (πηγή: http://www.lesvosbirding.com)

Η ομάδα των παρατηρητών πουλιών εμφανίζει μια ισχυρή συνοχή και αν χρειαστεί, κάνει πράξη τα λόγια της. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων παρατηρητών πουλιών αρνείται να επισκεφτεί το νησί της Μάλτας λόγω του βάρβαρου κυνηγιού των άγριων πτηνών, για το οποίο τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταπολεμάν.

Όσον αφορά την επένδυση ΡΟΚΑ, τα οφέλη--που δεν είναι ορθό να παρουσιάζονται με απόλυτους αριθμούς, αλλά μόνο με ποσοστά-- ΔΕΝ είναι πραγματικά ανταποδοτικά/ αντισταθμιστικά για τον τοπικό πληθυσμό. Είναι τα όσα προβλέπονται βάσει του ισχύοντος νόμου και των κατασκευαστικών αναγκών της επένδυσης, ενώ αφορούν ΜΟΝΟ τους κατοίκους Ερεσού-Αντίσσης και Καλλονής και όχι όλους τους κατοίκους της Λέσβου. 
 
Τα βασικά αυτά οφέλη είναι 30 μόνιμες και αρκετές περιστασιακές θέσεις εργασίας (για 3 χρόνια, από το 2017 και μετά) που προβλέπονται από τη μελέτη της εταιρείας (η ελληνική εμπειρία έχει δείξει ότι τα νούμερα των μελετών των εταιρειών είναι πολύ μικρότερα κατά τη διάρκεια του έργου), η πρόσκαιρη (3χρονη) τόνωση του κατασκευαστικού/ οικοδομικού κλάδου και το μηνιαίο όφελος των 20 ευρώ (που σαφώς θα είναι λιγότερο ίσως και κατά 30-40% λόγω των αναμενόμενων διακυμάνσεων στην απόδοση) σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ. 

Παράλληλα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι δημότες είναι εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν τη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω των λογαριασμών τους (ΔΕΗ), της οποίας το κόστος είναι αρκετά μεγάλο. Επίσης, η φυσική διακύμανση της έντασης του ανέμου, οι διακυμάνσεις της μηχανολογικής κατάστασης, η φυσική φθορά, τα ατυχήματα, οι βλάβες, οι διακοπές στην παροχή ενέργειας, κ.α., αφού οι ανεμογεννήτριες δεν είναι δυνατόν να δουλεύουν πάντα με πλήρη απόδοση, θα κάνει τα οφέλη πολύ λιγότερα από 3.700.000 ευρώ ετησίως. Να συνεκτιμηθεί ότι μεγάλο μέρος των οφελών που προσφέρονται από την εταιρεία θα πηγαίνει έμμεσα στο δημότη, αφού θα αποδίδεται μέσω του Δήμου και του Κράτους (Πράσινου Ταμείου), σε αντίθεση με τα έσοδα από τον οικοτουρισμό που πηγαίνουν απευθείας στο δημότη. Ως προς το θέμα του εργοστασίου της ΔΕΗ, πρακτικά δεν είναι ακόμα δυνατή η πλήρης απεξάρτηση από την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας με τη βοήθεια της αιολικής ενέργειας, καθώς η λειτουργία των ανεμογεννητριών προϋποθέτει λειτουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών. Συνεπώς, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, αν και θα αποφορτωθεί, θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Βάσει των παραπάνω, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρονται από την εταιρεία ΡΟΚΑΣ να είναι λιγότερα από τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη του οικοτουρισμού (παρατήρηση πουλιών, τουρισμός φύσης & άγριας ζωής). Ο οικοτουρισμός φαίνεται ότι μπορεί να πληγεί σημαντικά από την επένδυση, λόγω των ενδεχομένων επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στην πλούσια πανίδα και χλωρίδα του νησιού. Αν, στα παραπάνω, προσμετρηθούν πιθανές αρνητικές επιδράσεις της επένδυσης ΡΟΚΑ σε άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτοτουρισμός, γεωτουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός, κλπ (κίνδυνοι σε αρχαιολογικές θέσεις και σε διάσπαρτα απολιθώματα, πολλαπλασιασμός φαινομένων διάβρωσης, επίδραση στην ποιότητα των χαρακτηριστικών του τοπίου, επίδραση σε μονοπάτια, κλπ), όπως έχουν τονίσει αρκετοί επιστήμονες σχετικών αντικειμένων, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο έχοντας επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης, στην τοπική οικονομία και στα δημόσια έσοδα. Οι απώλειες αυτές δεν θα είναι μόνο σε αριθμούς τουριστών, αλλά θα σημάνουν αδυναμία σχεδιασμού της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης σε διαφόρους τομείς, όπως και (μερική) αδυναμία προώθησης/ αξιοποίησης της πρωτογενούς μας παραγωγής μέσω του τουρισμού. Γενικότερα, ο τουρισμός ωφελεί περισσότερους οικονομικούς κλάδους, απ' ότι η αιολική βιομηχανία, ενώ, σήμερα, υπάρχει ανάγκη προώθησης της τοπικής παραγωγής. Επιπλέον, η αναπτυξιακή κατεύθυνση/ προσανατολισμός του νησιού προς τις ειδικές/ εναλλακτικές μορφές τουρισμού και γενικότερα προς τις δραστηριότητες ήπιας μορφής, δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου μεγέθους παρεμβάσεις στον πολιτισμικό και φυσικό του κεφάλαιο/ πόρο/ κληρονομιά. Ποιοι είναι εκείνοι, άραγε, που θα πάρουν την ΕΥΘΥΝΗ να αλλάξουν/ ακυρώσουν (είτε με οριστική απόφαση, είτε με γνωμοδοτική) την αναπτυξιακή κατεύθυνση/ προσανατολισμό του νησιού, με ποια κριτήρια και με ποιο σχεδιασμό;

Εν κατακλείδι, οι βασικές ενστάσεις δεν είναι ως προς την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας με ανεμογεννήτριες, αλλά ως προς την τεράστια κλίμακα/ μέγεθος της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία δεν συνάδει με την κλίμακα του πολυδιάστατου και πολυλειτουργικού ελληνικού νησιωτικού τοπίου, ούτε με την αναπτυξιακή κατεύθυνση του τόπου. Ενστάσεις επίσης υπάρχουν ως προς τα αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία θα πρέπει να απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού, να είναι ικανοποιητικώς ανταποδοτικά, αειφόρα και μακροπρόθεσμα. Τέλος, είναι αυτονόητο ότι η δημόσια διαβούλευση του έργου και η συμμετοχή του κοινού, προϋποθέτει πολύπλευρη και επαρκή ενημέρωση των πολιτών από την Πολιτεία.

Θα ήταν, λοιπόν, χρήσιμο, σωστό και πρέπον για τους αρμόδιους φορείς και τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, εφόσον διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον, να διερευνήσουν προσεκτικά τα παραπάνω και να λάβουν επαρκώς υπόψη τις μελέτες και τα άρθρα των εξειδικευμένων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κυρίως) που έχουν εκπονηθεί για το έργο «Αιγαία Ζεύξη», τα οποία συγκλίνουν σε αρκετά τους συμπεράσματα.

 
Πηγή άρθρου


http://www.dimokratis.gr/index.php?id=25142&view_option=subject



Η ΜΙΤ “φοβάται” τα αιολικά πάρκα απέναντι απο τη Χίο

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) μπορούν και εμποδίζουν ακόμη και την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Τουρκία, με την δικαιολογία πως ενδέχεται να εμποδίζουν τις δραστηριότητες της!!

Δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που τους συνέβη, οι τούρκοι επενδυτές που είχαν ετοιμάσει σχέδια για την κατασκευή 11 αιολικών πάρκων στον Τσεσμέ, της δυτικής Τουρκίας απέναντι ακριβώς από τη Χίο.

Οι ίδιοι κατέθεσαν στις αρμόδιες τουρκικές αρχές τα δικαιολογητικά περιμένοντας την έγκριση.

Όμως στο θέμα της έγκρισης παρενέβη η MIT, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Radikal και «πάγωσε» την επένδυση.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ζητούν « να ερευνηθεί αν τα αιολικά αυτά πάρκα με τα μαγνητικά κύματα τα οποία εκπέμπουν πως επηρεάζουν τις δραστηριότητες υποκλοπής και παρακολούθησης της ΜΙΤ”

Παρόμοια έρευνα για άλλα αιολικά πάρκα το 2010 είχε ζητήσει το Γενικό επιτελείο Στρατού της Τουρκίας και είχε αποδειχθεί πως δεν υπάρχει καμία επιρροή η επέμβαση στις συχνότητες.

Μόνο που οι αρμοδιότητες αυτές τώρα πέρασαν στα χέρια της ΜΙΤ.

Είναι εύκολο να μαντέψει κανείς ποιον παρακολουθεί η ΜΙΤ και γιατί φοβάται παρεμβάσεις από τα αιολικά πάρκα, σε απόσταση 6.5 μιλίων από τη Χίο.

 

Πηγή άρθρου

http://national-pride.org/2012/08/26

onalert.gr



Σχολιασμός απο το blog μας
 
Το δικό μας ΥΕΕΘΑ πως αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια αυτές τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές απο τα αιολικά πάρκα; Υπάρχουν άραγε μελέτες που  έχουν ερευνήσει σε βάθος το πρόβλημα; Όποιοι γνωρίζουν κάτι ας μας το στείλουν.......