Σελίδες

«Όποιος βάλει ανεμογεννήτριες στη Μάνη θα τον παλουκώσουμε πάνω τους»



Eξοργισμένοι είναι οι Μανιάτες με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου!

Το Υπουργείο ακοπεύει να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες στη Μάνη, η οποία έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. "Όποιος τολμήσει να βάλει ανεμογεννήτριες στη Μάνη έχει κάνει λάθος. Θα τον παλουκώσουμε πάνω στις ανεμογεννήτριες" δηλώνουν οι ντόπιοι.

Σε πρόσφατη απόφασή του ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως υποστηρίζει την κατασκευή και τοποθέτηση αιολικών πάρκων στα βουνά της Μάνης και άλλων προστατευόμενων περιοχών, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν θα διαθέτουν... ειδικό ραντάρ που θα τις σταματάει όταν πλησιάζει σμήνος πουλιών. Ωστόσο οι αντιδράσεις από οικολόγους και ντόπιους είναι ήδη πάρα πολλές.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα οι κάτοικοι επαναστάτησαν, πήραν τα όπλα και δηλώνουν πως όποιος προσπαθήσει να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο θα έχει κακά ξεμπερδέματα!

Μάλιστα ο πατήρ Απόστολος, ο ιερέας του χωριού Δρύαλος, που ζει μαζί με την οικογένειά του στο βουνό, στα σημεία όπου έχει προβλεφθεί να τοποθετηθεί αριθμός ανεμογεννητριών, ανέφερε:

"Εμείς ανεβαίνουμε καθημερινά για να φροντίσουμε τα ζώα μας. Κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι το βουνό γκρεμίζεται από τη διάβρωση του εδάφους. Αν ανοίξουν οκτώ μέτρα δρόμο που λένε για να περάσουν τα μηχανήματά τους θα καταστραφούν περισσότερα από 100 μέτρα της πλαγιάς πάνω στη προσπάθεια να γίνει η διάνοιξη. Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν με τις ζωές μας".

Πηγή άρθρου
www.akous.gr/post.asp%3Fuid%3D6520

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

                                                              
Οι ανεμογεννήτριες είναι συσκευές που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια από τον αέρα σε μηχανική ενέργεια και μετέπειτα σε ηλεκτρική. Τις τελευταίες δεκαετίες ο ανανεώσιμος πόρος του ανέμου έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να αναλύσουν αυτό το πόρο και να οδηγήσουν τους μηχανικούς της βιομηχανίας να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ανεμογεννήτριες διαφόρων σχημάτων (π.χ. οριζόντια) και λειτουργιών. Η πιο διαδεδομένη λειτουργία είναι για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως εναλλακτική των άλλων μορφών όπως η πυρηνική και ο λιγνίτης.

Αιολικό πάρκο είναι μια ομάδα από ανεμογεννήτριες στην ίδια περιοχή που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα μεγάλο πάρκο μπορεί να περιέχει μερικές εκατοντάδες ανεμογεννήτριες και να καλύπτει εκτεταμένη περιοχή από εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μερικά αιολικά πάρκα βρίσκονται στη θάλασσα με υποβρύχιους άξονες και εξωτερικούς έλικες ή και εσωτερικούς σε μεγάλα βάθη όπου υπάρχει υποθαλάσσιο ρεύμα.  

Οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα παρέχουν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και ο πόρος δεν επιβαρύνει το περιβάλλον όπως με την εξόρυξη ή την εκροή θερμοκηπιακών αερίων στην ατμόσφαιρα αλλά τα πάρκα αυτά προκαλούν περιβαλλοντικά ζητήματα ως προς τη κατασκευή και λειτουργία τους, ενώ έχουν εν γένει μελετηθεί για περιβαλλοντικές συνέπειες. Επειδή είναι ακόμα νέες εγκαταστάσεις δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά και είναι λογικό ότι με το πέρασμα του χρόνου, νέες έρευνες στα τοπικά οικοσυστήματα θα εμπλουτίσουν τις υπάρχουσες, οπότε και αναμένεται να αποδειχτούν ακόμα πιο επικίνδυνες.

Ο παραγόμενος ηλεκτρισμός από τα αιολικά πάρκα γενικά κοστίζει περισσότερο από τον ηλεκτρισμό παραγόμενο από μη ανανεώσιμους πόρους όπως το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης. Στα καλύτερη περίπτωση τα αιολικά πάρκα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια 30% λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με το 70% από αέριο και λιγνίτη. Επιπλέον, η αιολική ενέργεια είναι ασταθής και ευμετάβλητη. Δε μπορεί να αποθηκευτεί, πρέπει να παραχθεί κατά παραγγελία όμως ο άνεμος είναι από τη φύση του απρόβλεπτος. 

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2012, έδειξαν ότι οι κύριες συνέπειες τους στο οικοσύστημα επηρεάζουν την τοπική πανίδα αλλά και στο τοπικό κλίμα επειδή ο προστιθέμενος στροβιλισμός αναμιγνύει τον αέρα τοπικά και δημιουργεί μια ζεστή και ξηρή επίδραση κοντά στο έδαφος. Η τελευταία επίδραση εκτείνεται σε χιλιόμετρα και επηρεάζει την άρδευση και την γεωργία, ενώ υπάρχουν έρευνες ότι κατά τις απογευματινές ώρες που η ατμόσφαιρα είναι λιγότερο τυρβώδης, η θερμοκρασία της περιοχής αυξάνεται κατά δύο βαθμούς Κελσίου για αρκετές ώρες. Οι περιστρεφόμενες έλικες ανακατευθύνουν δυνατούς ανέμους στην επιφάνεια του εδάφους προκαλώντας την εξάτμιση της εδαφικής υγρασίας.   

Επιπλέον, η περιοχή που είναι κατασκευασμένα τα αιολικά πάρκα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλη δραστηριότητα μιας και αν παραστεί ανάγκη απομάκρυνσης του πάρκου, η περιοχή έχει υποστεί μεταβολή τέτοιου μεγέθους ώστε μεγάλο μέρος της εγκατάστασης (π.χ. εκτενείς τσιμεντένιες βάσεις, ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι) να παραμείνει αχρησιμοποίητο στη περιοχή και να προκαλέσει περαιτέρω κινδύνους και υποβαθμίσεις.

Από τη μεριά της πανίδας το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται από το θάνατο διερχόμενων πτηνών τα οποία θανατώνονται ή τραυματίζονται εξαιτίας της κίνησης της έλικας. Μία γενική μελέτη για ένα μέσο αιολικό πάρκο προσδιορίζει ότι τα αιολικά πάρκα είναι υπεύθυνα για περίπου ένα θάνατο πτηνού για κάθε 2 γιγαβάτ την ώρα. Στην Δανία, όπου τα αιολικά πάρκα παράγουν 9% της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανεμογεννήτριες θανατώνουν περίπου 30000 πτηνά το χρόνο. Στις ΗΠΑ, το υπουργείο περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις υπηρεσίες προστασίας της πανίδας κατέγραψε το 2009, ότι οι ανεμογεννήτριες θανατώνουν 440000 πτηνά το χρόνο.     

Οι περιοχές με έντονο οικολογικό ενδιαφέρον είναι περιοχές που θα έπρεπε να αποφεύγεται κάθε μορφής εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας. Στην Ελλάδα τέτοια παραδείγματα περιοχών είναι οι Natura 2000 (Νατούρα 2000). Το Natura 2000 είναι ένα οικολογικό δίχτυο προστατευόμενων από την ΕΕ περιοχών, σχεδιαζόμενες να εξασφαλίσουν την διαβίωση των πιο πολύτιμων ειδών και ενδιαιτημάτων της Ευρώπης. Το Natura 2000 έχει βασιστεί στις κοινοτικές οδηγίες περί πτηνών του 1979 και περί ενδιαιτημάτων το 1992 και παρέχει οδηγίες για την ασφάλεια πολλών οικοσυστημάτων και εγγυάται ότι τα φυσικά συστήματα της Ευρώπης παραμένουν υγιή και ανθεκτικά.

Είναι φανερό ότι ένα αιολικό πάρκο σε μια τέτοια περιοχή όπως τα Γεράνεια, χαρακτηριζόμενη Natura 2000, θα έχει τεράστιες συνέπειες υποβάθμισης του τοπικού οικοσυστήματος. Αναφορικά, όπως καταγράφεται από το δίχτυο, η περιοχή έχει κωδικό GR2530005, με ένδειξη Καταφύγια θηραμάτων (GR22). Ο λόγος προστασίας της περιοχής οφείλεται στα εξής χαρακτηριστικά: Περιοδική ροή Μεσογειακών ποταμών με Paspalo-Agrostidion, ο πλυθησμός του είδους Sarcopoterium spinosum phryganas (τα φρύγανα είναι μικρά φυτά, συνήθως θάμνοι, με μικρά και αγκαθωτά φύλλα), οι βραχώδης ασβεστούχες πλαγιές με χασμοφυτική βλάστηση (τα χασμόφυτα είναι φυτά ειδικά προσαρμοσμένα να φυτρώνουν στις σχισμές των βράχων και επιβιώνουν χάρη στο βαθύ ριζικό τους σύστημα ή στο πλούσιο ρίζωμα τους), είναι Μεσογειακό πευκοδάσος με ενδημικά Μεσογειακά πεύκα και εμπεριέχει πλατανότοπο με είδη το Platanus orientalis και Liquidambar orientalis. Άλλα σημαντικά είδη που χαρακτηρίζονται προστατευόμενα είναι το Ablepharus kitaibelii (το ερπετό Αβλέφαρος) και Draba lacaitae (φυτό ενδημικό μόνο στην Ελλάδα και σε 4 νομούς) και η χελώνα Testudo hermanni επειδή έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μείωση του πληθυσμού της.

Η περιοχή δεν είναι γυμνή, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά περιβάλλεται από αρχαίο ελατοδάσος το οποίο είναι το φυσικό ενδιαίτημα διαφόρων σπάνιων και απειλούμενων πληθυσμών της πανίδας τα οποία προστατεύονται. Ο βιότοπος της περιοχής Natura 2000 στα Γεράνεια, με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου, θα υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες σε  όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν. Στις μέρες μας, με την αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της πολεοδομικής ανάπτυξης και βιομηχανίας, το οξυγόνο είναι πολύτιμο και δεν είμαστε σε θέση να χάσουμε όχι μόνο ένα έλατο, αλλά ούτε ένα δέντρο ειδικότερα σε περιοχή οικολογικά προστατευόμενη από την ΕΕ.


Δρ. Θεόδωρος Μαυραγάνης- Ειδικός Περιβαλλοντολόγος

Πηγή άρθρου
http://e-istos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5132:2012-03-20-06-17-29&catid

NTONAΛNT ΤΡΑΜΠ κήρυξε πόλεμο στα αιολικά πάρκα

Με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του σκοπεύει να αντισταθεί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ακτή Αμπερντινσάιρ στη Σκοτία ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ, αφού σε αυτό το πανέμορφο τοπίο λειτουργεί το γήπεδο του γκολφ του!

Βέβαια, για να μην μπορεί κανείς να πει ότι η απόφαση του Τραμπ να εναντιωθεί σε αυτές τις «άσχημες κτηνωδίες» και τις «φοβερές μηχανές» ελήφθη από καθαρά ίδιον συμφέρον, ο δισεκατομμυριούχος έχει ήδη διαθέσει 12 εκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει μια καμπάνια ενάντια στις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα στο σύνολο της Σκοτίας. Βασική γραμμή υπεράσπισης της γραμμής του είναι ότι τα άγρια τοπία της σκοτσέζικης υπαίθρου θα καταστραφούν από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ο στόχος της εκστρατείας του είναι να «σώσει τη Σκοτία».
 
Το αιολικό πάρκο στο Αμπερντινσάιρ έχουν αναλάβει να φτιάξουν οι εταιρείες Vattenfall, Technip και Aberdeen Renewable Energy Corp. και η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια ευρώ. Σε σχετική εκδήλωση ενημέρωσης για το αιολικό πάρκο που οργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο της περιοχής Κάμερον κοντά στην πόλη Φάιφ, το «παρών» έδωσε ως ομιλητής ο αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος των εταιρειών του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Σόριαλ, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με ένα μέρος του ακροατηρίου που ήταν υπέρ των ανεμογεννητριών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εν γένει. Επειτα από μερικά λεπτά ομιλίας του γιουχαΐστηκε από αρκετό κόσμο που ήταν στο ακροατήριο, όμως συνέχισε την ομιλία του μετά την απομάκρυνση από τον χώρο της εκδήλωσης όσων ήταν υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σχόλια απο το blog μας

Υπάρχουν σπανίως περιπτώσεις όπου τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών όπως του κ. Τράμπ μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς θα ευχηθούμε καλή επιτυχία στον αγώνα του, αφού κάτι θετικό μπορεί να προκύψει και για όλους τους άλλους αιολοπαθείς..........