Σελίδες

Σύσταση Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή του Μπούρινου



Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο Μπούρινος» καλεί όλους όσοι επιθυμούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας της περιοχής του όρους «Μπούρινου» από τις δρομολογούμενες ενέργειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία σύστασης πολυσυλλεκτικής επιτροπής αγώνα κατά της αλλοίωσης των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής. 

 Η συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα καθώς και οι δηλώσεις συμμετοχής στην υπό σύσταση επιτροπή θα γίνουν την Τετάρτη 22/06/2011, στις 8:00 μμ, στην αίθουσα του Κουκουλίδειου Πνευματικού Κέντρου Σιάτιστας. 
 
 Αγαπητοί συμπατριώτες είναι ώρα ευθύνης και συλλογικής δράσης, αναλογιζόμενοι ότι το περιβάλλον δεν μας ανήκει αλλά το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.
 ‘‘ Όταν το τελευταίο δέντρο καεί,όταν ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι,τότε ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με τα χρήματα…’’

Πηγή άρθρου
http://siatista.webnode.com/news/

Ψήφισμα-καταγγελία για το αιολικό πάρκο στον Ελικώνα



Ο Σύλλογος Ελικωνίων καταδικάζει ομόφωνα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς κατά την συνεδρίαση της 13 /05 /2011 με την οποία γνωμοδοτεί θετικά για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Μεγάλη Λούτσα, πάνω ακριβώς από τον οικισμό Ελικώνας (Ζερίκι) και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών αυτών:

1). Θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τη φυσική ομορφιά της περιοχής, μιας περιοχής με πλούσια βλάστηση, και σπάνια είδη φυτών , όπου λόγω της μη προσπέλασης από τον άνθρωπο έχει γίνει καταφύγιο άγριων ζώων και πτηνών. Μια περιοχή που έχει οριστεί σαν βιότοπος CORINE από περιβαλλοντικές μελέτες του Ε.Μ.Π. λόγω της κεφαλληνιακής ελάτης και λόγω των σπάνιων φυτών.
Θα αλλοιώσει την φυσική ομορφιά του οικισμού ο οποίος έχει ορισθεί ως τουριστικός από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

2) Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων που είναι το επιτρεπόμενο όριο από τουριστικό οικισμό, από το παιδικό κατασκηνωτικό κέντρο της Παλιομηλιάς και από τον χώρο αναψυχής της Αρβανίτσας.

3) Μετά την αλλοίωση που έγινε στο βουνό μας από τα μεταλλεία του «Μπάρλου» αρκετά χρόνια πρίν, προβλέπεται και συνέχεια με τις νέες αδειοδοτήσεις που εγκρίθηκαν από την Ν.Α.Β στις 22 /10 / 2010 Αριθμός πρακτικού 12 για την ίδια εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΙΚΩΝΟΣ Γ.Λ. ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε» για την διαχείριση αποβλήτων (ΣΔΑ) κατά την έρευνα καθώς και στην εκμετάλλευση βωξιτικών κοιτασμάτων στην ίδια περιοχή όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί το συγκεκριμένο Αιολικό Πάρκο.

Θα προκληθεί μεγάλη καταστροφή στο δάσος και στην μορφολογία του εδάφους από την κοπή χιλιάδων δέντρων για τον νέο δρόμο που θα ανοιχθεί μέσα στο δάσος μήκους 12 χιλιομέτρων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών στον τόπο εγκατάστασης, καθώς και στο χώρο που τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες όπου χρειάζεται επίπεδη επιφάνεια 5 στρεμμάτων για την κάθε μια.

4) Ισοπεδώνοντας   την   κορυφή   του  Ελικώνα   καταστρέφονται   οι   κλίσεις   του   εδάφους,  οπότε 
αλλοιώνουμε τους υδατοκρίτες με άμεσες και πολύ σοβαρές συνέπειες στην απορροή των υδάτων.

5) Μεγάλη θα είναι η τουριστική υποβάθμιση της περιοχής λόγω της οπτικής και ηχητικής όχλησης που θα δημιουργήσει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών όχι μόνο στους μόνιμους κατοίκους του οικισμού αλλά και στους επισκέπτες του Ελικώνα.

Επισημαίνουμε ότι πουθενά σε όλο τον πλανήτη όπου έχουν κατασκευαστεί Αιολικά Πάρκα δεν βρίσκονται στις κορυφές καταπράσινων και ελατόφυτων βουνών αλλά σε ανοιχτούς κάμπους, σε χαμηλά βουνά φτωχής βλάστησης, στη θάλασσα, σε ξερονήσια, σε χαμηλά ξεροβούνια και κυρίως σε βιομηχανικές περιοχές.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αιολική ενέργεια είναι μια ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας εφόσον τη διαχειριστούμε σωστά και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για εταιρείες που κερδοσκοπούν καταστρέφοντας δάση.

Για όλα τα παραπάνω

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει και να ανακαλέσει την συγκεκριμένη απόφαση του και παράλληλα να σχεδιάσει από την αρχή κατάλληλο χωροταξικό για τον ορεινό όγκο του Ελικώνα και της ευρύτερες περιοχές του Δήμου όπου θα δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων που θα βοηθούν στην ανάπτυξη, επιβίωση και ξαναζωντάνεμα των χωριών μας και όχι στον υποβιβασμό, μαρασμό και αφανισμό τους.

Καλούμε την περιβαντολλογική περιφερειακή επιτροπή , να μην προχωρήσουν σε θετική απόφαση και να μην επικυρώσουν την καταστροφή της περιοχής. Καλούμε τους συμπολίτες μας να υπογράψουν το παρόν ψήφισμα και να σταθούν δίπλα μας σε οποιαδήποτε μορφή πάλης και να χρειαστεί να ακολουθήσουμε.

Το Δ.Σ του
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΙΚΩΝΙΩΝ


Πηγή άρθρου
http://www.siriosfm.gr/?p=24744

Αιολικά πάρκα: Οι Τράπεζες βάζουν φρένο στις επενδύσεις

ολικά Αιολικ΄'α πάρκα :Οι

Η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών και τα υψηλά επιτόκια έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Εκπρόσωποι εταιρειών προμήθειας εξοπλισμού ανέφεραν, στο περιθώριο εκδήλωσης για την ημέρα του ανέμου (15 Ιουνίου), ότι αυτή τη στιγμή καθυστερεί η έναρξη σημαντικών επενδύσεων κυρίως σε αιολικές μονάδες, εξ αιτίας της συνεχούς αναπροσαρμογής των επιτοκίων δανεισμού και των προτεινόμενων από τις τράπεζες χρηματοδοτικών σχημάτων, που απαιτούν υψηλά ποσοστά ίδιας συμμετοχής...

Σε πολλές περιπτώσεις οι προμηθευτές εξοπλισμού παρεμβαίνουν επικουρικά για τη διαμόρφωση χρηματοδοτικών σχημάτων σε συνεργασία με τους επενδυτές και τις τράπεζες, αναφέρει επικεφαλής μεγάλης δανέζικης εταιρείας.

H οικονομική κρίση είναι κάτι που λαμβάνεται υπ΄ όψιν από ορισμένες ξένες τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις αιολικών στην Ελλάδα.

Επίσης, αναμένεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά και η φιλολογία που ξεκίνησε στην Ελλάδα, περί μείωσης της τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θέμα για το οποίο δεν υπάρχει καμία επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση.


ΠΗΓΗ: econews.gr



Σχολιασμός απο το blog μας

Πράγματι όταν στη χώρα μας πληθαίνουν τα σενάρια πτώχευσης, είναι δυνατόν οι τράπεζες να δανείσουν χρήματα σε περιβάλλον συνεχούς αναπροσαρμογής επιτοκίων; Ούτε βέβαια  η τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απο τις πανάκριβες ΑΠΕ, θα μειωθεί ποτέ, ώστε να υπάρξουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.... Αλλά  εξίσου σοβαρό ενδεχόμενο αποτελεί προσεχώς και η οριστική διακοπή των επιδοτήσεων απο την Ε.Ε., λόγω χαμηλής ζήτησης ΑΠΕ απο τα κράτη μέλη της Ε.Ε., και  τεράστιας έλλειψης ρευστότητας.

Οι πράσινοι επενδυτές, τρέχουν να προλάβουν τις δυσμενείς για αυτούς εξελίξεις. Φαίνεται ότι η περίοδος που πουλούσαν τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες, έχει πλέον περάσει...... Είναι θέμα χρόνου-όπως έχουμε ξαναεπισημάνει σε παλαιότερες αναρτήσεις μας-να τελειώσει αυτό το παραμύθι με τις ΑΠΕ. Γιατί μόνο ανεπανόρθωτες καταστροφές προκάλεσαν στο φυσικό περιβάλλον, στη ποιότητα ζωής των κατοίκων και το χειρότερο, χάθηκαν πολύτιμα κεφάλαια της Ε.Ε., χωρίς κανένα κοινωνικό όφελος, χωρίς καμμία ανάπτυξη, ιδιαίτερα για τα κράτη της ευρωζώνης που απειλούνται με πτώχευση (P I I G S).

"Κατακεραυνώνει" τις ΑΠΕ διάσημος Έλληνας fund manager


«Κομφούζιο» φαίνεται να έχουν προκαλέσει τα πρόσφατα αρνητικά σχόλια του Έλληνα fund manager Τζιμ Χάνος, της Kynikos Associates, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ira Sohn Conference, το συνέδριο στο οποίο φημισμένοι fund managers καταθέτουν τις επενδυτικές τους ιδέες.

Σύμφωνα με το διάσημο διαχειριστή κεφαλαίων, παρόλο που υπάρχει παγκοσμίως μεγάλος ενθουσιασμός για την πράσινη ενέργεια, οι εταιρίες που εξειδικεύονται σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να δώσουν λύση στα προβλήματα που σχετίζονται με τον κλάδο.

Ειδικότερα, από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Χάνος υποστήριξε ότι η αιολική ενέργεια αλλά και η ενέργεια που παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών δεν είναι αποδοτικές λόγω του υψηλού τους κόστους.
«Απλά δεν είναι αποδοτικές. Η αιολική ενέργεια είναι 50% ακριβότερη από το φυσικό αέριο ενώ η ηλιακή είναι τέσσερις φορές πιο ακριβή», δήλωσε ο Χάνος.

Ωστόσο, ο κ. Χάνος δεν αρκέστηκε στην αυστηρή κριτική για τις ΑΠΕ γενικά. Στην ομιλία του αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δανέζικη εταιρία ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems, υποστηρίζοντας ότι η μετοχή της εταιρίας είναι υπερεκτιμημένη και προέβλεψε γρήγορη πτώση.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, αυτές οι δηλώσεις του Χάνος αποτέλεσαν πλήγμα για την εταιρία ενώ ενίσχυσαν τους ανταγωνιστές της.

Παράλληλα, έκανε λόγο για shorting και στον τομέα των φωτοβολταϊκών, αναφερόμενος στην περίπτωση της First Solar, η οποία, σύμφωνα με τον Χάνος, παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα αλλά και προβλήματα ταμειακής ροής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο γνωστός fund manager προσπάθησε να καταρρίψει κάποιους «μύθους» αναφορικά με τις ΑΠΕ, αναφερόμενος ειδικά στις νέες θέσεις εργασίας που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών, δημιούργησε ο κλάδος, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και «χρεώνονται» στις ΑΠΕ, στην ουσία έχουν να κάνουν με οικοδομικές εργασίες και όχι τόσο με τις «πράσινες» τεχνολογίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Kynikos Associates είναι εκείνη η οποία είχε προβλέψει την κατάρρευση της Enron.


Πηγή άρθου
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/87defe49-81a3-423d-b5a9-5c3e2d290529



Σχολιασμός απο το blog μας

Αμέτρητα συγχαρητήρια  αξίζουν στον κ. Δημήτρη Χάνο, ο οποίος με θάρρος και τόλμη αποκάλυψε για μία ακόμη φορά την μεγάλη αλήθεια γύρω απο τις πανάκριβες ΑΠΕ. Επιτέλους όλο και περισσότεροι δεν δέχονται άλλο αυτό το κακόγουστο παραμύθι με τις ΑΠΕ με  τις δήθεν σωτήριες λύσεις τους.... Αρκετά έπαιξαν σε βάρος των ευρωπαίων πολιτών, αρκετά επιβάρυναν και επιβαρύνουν την Ε.Ε. 
 
Μπράβο σας κ. Χάνο, καλά τους τα είπες !!!!!!!!