Σελίδες

Έρευνα της κομισιόν για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ανοίγει τον φάκελο "ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ", καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το θέμα αγγίζει και τους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, καθώς πρωθείται με ταχείς ρυθμούς η εγκατάσταση θαλάσσιου Αιολικού Πάρκου, για το οποίο έχουν ήδη πάρει αρνητική θέση οι προηγούμενες τοπικές αρχές. 

Δεδομένης της έρευνας που θα διεξάγει η Ε.Ε. μετά την σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή, το θέμα θα πρέπει να το δουν άμεσα οι εμπλεκόμενοι Δήμοι και Φορείς.  


Aπάντηση της Κομισιόν στον Νίκο Χουντή
  • Έρευνα της Κομισιόν για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα
  • Υπό.. παρακολούθηση η Ελλάδα για τη συμμόρφωσή της με την απόφαση του Ευρωπαϊκού  Δικαστηρίου περί ανεπαρκούς προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας   
 
Η Κομισιόν θα διεξάγει έρευνες τόσο για τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη και στη Σκύρο όσο και για την επιλογή των θέσεων των αιολικών πάρκων συνολικά στην Ελλάδα.

Αυτό απάντησε η Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή,ο οποίος έθετε υπόψη της Κομισιόν «τις ανησυχίες φορέων και κατοίκων της Κρήτης για την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Κρήτης». Έθετε μάλιστα το θέμα της «εγκατάστασης αιολικών πάρκων εντός ή εν μέρει εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 (GR4310009 « Κρούσωνας- Βρωμόνερο Ίδης» και GR4310013 «Αστερούσια Όρη-Κόφινας»), στις οποίες αναπαράγεται σημαντικός αριθμός ορνέων τα οποία κινδυνεύουν άμεσα από την πρόσκρουση στα πτερύγια των ανεμογεννητριών».

Στη συνέχεια της ερώτησης του ο Νίκος Χουντής αφού τόνισε την ανάγκη τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ζητούσε από την Κομισιόν να πάρει μέτρα για την προστασία των προστατευόμενων ειδών και των δικτύων Natura 2000 από την ύπαρξη και λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potocnik αναφέρει μεταξύ άλλων ότι : 
« Το κατευθυντήριο έγγραφο της Επιτροπής για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και τη σχετική με την φύση νομοθεσία υπογραμμίζει τη σημασία της καταλληλότητας της θέσης, του σχεδιασμού και της λειτουργίας των αιολικών πάρκων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων των προσκρούσεων αρπακτικών πτηνών, και τη διασφάλιση της συμβατότητας με τους σχετικούς με τη διατήρηση στόχους του δικτύου περιοχών Natura 2000». «Η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία για τα συγκριμένα έργα αιολικής ενέργειας. Εναπόκειται στις ελληνικές αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν ότι οι αντίστοιχες αιτήσεις και άδειες των έργων συμμορφούνται πλήρως με τις σχετικές διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα δε με το άρθρο 6 της οδηγίας περί οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ, συνεκτιμώντας δεόντως τις ανωτέρω κατευθυντήριες γραμμές». «Η Επιτροπή θα διερευνήσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τα των συγκεκριμένων έργων στην Κρήτη και τη Σκύρο, καθώς και τις προοπτικές μιας στρατηγικής προσέγγισης όσον αφορά την επιλογή της θέσης των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, γενικότερα».

Καταλήγωντας στην απάντηση του ο κ. Potocnik τόνισε ότι : «Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ανεπαρκούς προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί βάσει της περί πτηνών οδηγίας.


20.04.2011
Το Γραφείο Τύπου

Πηγή άρθρου
http://attikanea.blogspot.com/2011/04/blog-post_1530.html#more

Δεν περνάνε στην Κεφαλονιά τα πονηρά μονοπάτια «της πράσινης ανάπτυξης» ...

Ασφαλτόστρωση δρόμου μέσα στον εθνικό δρυμό Αίνο!

Οι Κεφαλονίτες ιδιοκτήτες της γης στην ορεινή και ημιορεινή Κεφαλονιά ευχαριστούν τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή για την  σθεναρή προάσπιση της νομιμότητας στον τόπο  μας αφού δυστυχώς κάποιες άλλες υπηρεσίες και φορείς  επιμένουν    να προσποιούνται πως αγνοούν ότι σε μία  ευνομούμενη  Πολιτεία ουδείς μπορεί να ενεργεί επί της περιουσίας του άλλου χωρίς την συναίνεση του ιδιοκτήτη. 
 
Για μια ακόμα φορά δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα περιορισμό στην διαχείριση των ιδιοκτησιών μας υπό οποιοδήποτε πρόσχημα αφού έχει γίνει πλέον σαφές και βέβαιο ότι πίσω από την επίκληση «ευαισθησιών» περί τάχα πράσινης ανάπτυξης κρύβεται η ωμή προσπάθεια να χάσουν την αξία τους τα ακίνητα σε περιοχές φυσικού κάλλους ώστε μεσομακροπρόθεσμα  να συγκεντρωθούν στα χέρια ολίγων. 
 
Άλλωστε οι μάσκες έχουν πέσει προ πολλού αφού οι τάχα οικολόγοι  που «βγάζουν μπιμπίκια» όταν ακούνε για κτηνοτρόφους, αγρότες κ.λ.π. του νησιού μας, τους οποίους έχουν βαπτίσει  δόλια ως δήθεν εχθρούς του φυσικού περιβάλλοντος, είναι ακριβώς οι ίδιοι που υποστήριξαν και δρομολόγησαν με θέρμη την ασφαλτοποίηση του Αίνου με την δημιουργία της περίφημης... «λεωφόρου Μπεριάτου - Γεωργάτου» μέσα στα «σπλάχνα» του  Εθνικού Δρυμού. 
 
Ας  πάνε να   πουλήσουν αλλού τα καθρεφτάκια τους.
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Εκ  του  Δ.Σ.



Πηγή άρθρου
http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=20015&Itemid=38

Πρωτοβουλία ενάντια στην κατασκευή Αιολικού Πάρκου ΜΑΜΟΥΘ στη Χίο

Οι θέσεις μας

Δεν είμαστε αντίθετοι στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μέτρο που αυτό είναι συμβατό με τα μεγέθη του νησιού μας και στον βαθμό που αυτό δεν αλλοιώνει την αισθητική του τοπίου και δεν γίνεται απειλή για την βιοποικιλότητα. Συμφωνούμε να στηθούν ανεμογεννήτριες, ακόμη και τόσες όσες θα ήταν αρκετές να αντικαταστήσουν το ρυπογόνο εργοστάσιο της ΔΕΗ (αν αυτό ήταν εφικτό τεχνικά) και να μας εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια.

Διαφωνούμε όμως και θα ταχθούμε ενάντιοι με κάθε τρόπο στην στυγνή εκμετάλλευση της φύσης του νησιού με το στήσιμο γιγάντιων αιολικών εργοστασίων τα οποία θα αλλοιώσουν το φυσικό περιβάλλον με στόχο να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα που θα αποστέλλεται στην Εύβοια και από κει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Δεν θέλουμε να γίνει ολόκληρο το νησί μας ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού για να καλύπτει στις ανάγκες άλλων. Δεν θα επιτρέψουμε να τσιμεντωθούν τα βουνά, να αλλοιωθούν οι περιπατητικές διαδρομές, να μαγαριστούν οι βιότοποι με πυλώνες, μετασχηματιστές και καλώδια, που ως μοναδικό στόχο θα έχουν τον πλουτισμό των επενδυτών εις βάρος του νησιού και της ποιότητας ζωής μας. Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας νεκροταφείο σκουριασμένων ανεμογεννητριών και συναφών μηχανημάτων σε δέκα χρόνια που θα τελειώσουν οι επιδοτήσεις, οι επενδυτές θα εξαφανιστούν ξαφνικά όπως ακριβώς εμφανίστηκαν, και τα έργα αυτά θα αφεθούν στη μοίρα τους να σαπίζουν και να μας θυμίζουν σε μας και στις επόμενες γενιές την απερισκεψία μας.

Πηγή άρθου
http://chiosantirokas.blogspot.com/p/blog-page_22.html


Σχολιασμός απο το blog μας
 
Αξιότιμοι συναγωνιστές μας,
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα σας. Τα αιολικά πάρκα όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ. Άρα μία συστοιχία ανεμογεννητριών  60  μέτρων κάνουν την ίδια καταστροφή με εκείνες των 120 μέτρων. Συνεπώς ποια η διαφορά αφού και στις δύο περιπτώσεις  το φυσικό τοπίο, οι  οικισμοί  και η ζωή των κατοίκων υποβαθμίζονται με το πιο στυγερό τρόπο, ενω η κερδοσκοπία των μεγαλοεπιχειρηματιών εξασφαλίζεται με το καλύτερο τρόπο; 
 Τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν την αντίσταση των κατοίκων απέναντι στις εταιρείες ΑΠΕ, γιατί απλά θίγουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι πολίτες οφείλουν να επαγρυπνούν και να μη τρώνε ότι τους σερβίρουν.....Όλοι εμείς που διατυπώνουμε την αντίθεση μας στην ασύδοτη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, μπορεί να θεωρούμαστε σήμερα απο κάποιους γραφικοί ή σκοταδιστές ή οπισθοδρομικοί, αλλά η ιστορία θα μας δικαιώσει μία μέρα... Θα αποδειχθεί πόσο δίκαιος ήταν ο αγώνας μας και θα καταδικάσει αυστηρά όλους εκείνους που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Τα τραγικά  οικονομικά αδιέξοδα της χώρας, ίσως προχωρήσουν  γρηγορότερα τις εξελίξεις (ακύρωσης νέων έργων ή επεκτάσεις ΑΠΕ) οπότε και απαλλαγούμε απο την αιολική λαίλαπα δια παντός!!!!

 

Αιολικά πάρκα σε περιοχές Νatura της Λακωνίας!


“ Το ΣτΕ ακυρώνει υπουργικές αποφάσεις ”
Στον "αέρα" βρίσκονται επενδύσεις αιολικών πάρκων που απ' ότι φαίνεται τις προωθούσαν ιδιώτες αλλά και κρατικές υπηρεσίες χωρίς σωστό προγραμματισμό και χωροθέτηση.

Στην ακύρωση ΚΥΑ με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Λακωνία, σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και τόπος κοινοτικής σημασίας, εστιάζει η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι η ειδική χωροταξική μελέτη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, με στόχο τη χωροθέτηση ζώνης αναζήτησης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της βορειοανατολικής Λακωνίας, αγνόησε τη ΖΕΠ, ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης πολλών ξεκίνησαν χωρίς "προηγούμενο προγραμματισμό".

Ειδικότερα, για την περιοχή Κατάρτια - Τούρλες έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για το Καλογεροβούνι - Πούλος, η ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και του περιφερειάρχη ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, όπως και του αιολικού πάρκου στη θέση Γρόπες - Ράχη Γκιώνη. Η επιτροπή ζητεί πληροφορίες για την εξέλιξη της αίτησης ακύρωσης και ερωτά αν έχουν εγκριθεί νέοι περιβαλλοντικοί όροι για τα άλλα δύο και αν ναι αιτείται να δοθούν προς έλεγχο, όπως και το σύνολο των αποφάσεων έγκρισης.

 Πηγή άρθρου
www.notospress.gr/index.php

Η νέα παγκόσμια τάξη προετοιμάζεται πυρετωδώς


Τα σενάρια κρίσεων είναι συνήθως τα ιδανικά  μέσα, με τα οποία οι διάφοροι δικτάτορες δικαιολογούν τον έλεγχο που ασκούν.

Το πιο προβεβλημένο παράδειγμα είναι ο νόμος που έκανε ο Χίτλερ λίγο μετά τον εμπρησμό του Reichstag, ή ο περιβόητος νόμος Patriot Act, που ίσχυσε στην Αμερική μετά την 9/11.
Οι οργανισμοί υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης, όπως η Λέσχη της Ρώμης,  κρυμμένοι πίσω από καλές προθέσεις, προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες πως θα επέλθει καταστροφή αν δεν οργανωθεί ένα σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Πολλά από τα προβλήματα που επικαλούνται οι παγκοσμιοποιητές είναι πραγματικά, όμως αυτό που κάνουν είναι να παραπλανούν, και να αποσπούν τη προσοχή από το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα προκλήθηκαν από τους ίδιους. Πρόκειται για τους παγκόσμιους πλουτοκράτες που διευθύνουν ένα de facto σύστημα ελέγχου, ο σκοπός του οποίου είναι να μετατραπεί σε σύστημα de jure.
Όταν οι ολιγάρχες που κυβερνούν τον κόσμο, προτείνουν λύσεις, θα πρέπει να αναρωτιόμαστε. Ένας από αυτούς που ξεσκέπασε ένα τέτοιο σχέδιο είναι και ο Λόρδος Christopher Monckton, που μελέτησε τα σχέδια περί κλιματικών αλλαγών. Απειλώντας με διπλωματικό επεισόδιο, ο Λόρδος κατάφερε να πάρει στα χέρια του το προσχέδιο της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης, βάσει του οποίου θα έμπαινε ένας παγκόσμιος φόρος 2% σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές, ένας φόρος 2% στο ΑΕΠ, και θα δημιουργούνταν 700 νέες γραφειοκρατίες του ΟΗΕ, με όλα τα έσοδα από τους φόρους να πηγαίνουν στη Παγκόσμια Τράπεζα.

Ευτυχώς, η συνάντηση αυτή της Κοπεγχάγης του 2009, με θέμα τη κλιματική αλλαγή, ολοκληρώθηκε τελικά χωρίς την επιβολή νέων φόρων. Όπως δήλωσε ο Λόρδος Monckton: «Ακόμη μια φορά προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν το μέγεθος του τι επιχειρούν να κάνουν… προσπαθούν στα αλήθεια να στήσουν μια παγκόσμια κυβέρνηση».

Πριν από μερικές δεκαετίες, οι ολιγάρχες είχαν επιδιώξει κάτι παρόμοιο, με πρόσχημα το κλείσιμο του οικονομικού χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, ξεχνώντας επιμελώς ότι η αιτία της μεγάλης απόκλισης μεταξύ αναπτυγμένων και μη χωρών οφείλεται κυρίως στα δικά τους οικονομικά και νομισματικά συστήματα. Ο τελικός σκοπός ήταν η συγκέντρωση περισσότερης ισχύος στα λίγα χέρια των αφεντικών του διεθνούς οικονομικού συστήματος, με το πρόσχημα της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Το σχέδιο τους είχε την ονομασία «Νέα Παγκόσμια Οικονομική Τάξη», αλλά απέτυχε.

Μήπως η νέα ατζέντα της παγκοσμιοποίησης σε σχέση με τη κλιματική αλλαγή είναι μια ακόμη θεωρία συνομωσίας; Ή μήπως είναι αληθινή;

Το 2008, ο Simon Linnett, αντιπρόεδρος της  N.M Rothschild του Λονδίνου, δημοσίευσε μια εργασία μέσα στην οποία ορίζει τις «εκπομπές θερμοκηπίου» ως τη νέα μορφή της κοινωνικής αγοράς, ως ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα. Υποστήριξε πως ενώ οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα καθορίσουν την ισοτιμία των εκπομπών άνθρακα, αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια κυβέρνηση. Οι δυνάμεις της αγοράς, μαζί με έναν «παγκόσμιο θεσμό», συνιστούν ένα παγκόσμιο κράτος υπό τον έλεγχο της ολιγαρχίας.

Σύμφωνα με τον Linnett, αυτή η βιτρίνα της «διάσωσης του πλανήτη», στη πραγματικότητα αποτελεί μια μέθοδο επιβολής της νέας παγκόσμιας τάξης, όπου τα διάφορα έθνη παραδίδουν οικειοθελώς την αυτονομία τους σε έναν νέο παγκόσμιο θεσμό. Τα πράγματα δηλαδή είναι απλά. Η κλιματική αλλαγή είναι για τους πλουτοκράτες μια ακόμη πρόφαση, ώστε να επιβάλλουν τη πολιτική τους ατζέντα.

Όπως γράφει ο Linnett, κράτη που αρνούνται να παραδώσουν τη κυριαρχία τους, θα πρέπει να πειστούν να το κάνουν, ώστε να πειστούν η Ινδία και η Κίνα ότι όπως όλοι έτσι κι αυτές θα πρέπει να θυσιαστούν για το γενικότερο καλό του  πλανήτη. Και διευκρινίζει πως «Όταν τα κράτη ήδη απεμπολούν τον άμεσο έλεγχο στη νομισματική τους πολιτική μέσα από τη σύσταση ανεξάρτητων κεντρικών τραπεζών, αυτό είναι ένα πολύ μικρό τίμημα για μια τόσο σημαντική συμμετοχή».
Πρόκειται για μια από τις πιο αποκαλυπτικές δηλώσεις που έρχονται «από μέσα», σε σχέση με τους πραγματικούς στόχους της παγκόσμιας ολιγαρχίας. Ο Linnett επιβεβαιώνει  πως οι κεντρικές τράπεζες, κρατικές ή μη, αποτελούν απλά το μέσο για τη δημιουργία πίστωσης από πλευράς του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, προσφέροντας στο διεθνές τραπεζικό σύστημα τα μέσα με τα οποία η ολιγαρχία ελέγχει τις νομισματικές πολιτικές των κρατών.

Οποιαδήποτε έννοια εθνικής κυριαρχίας, ή κομματικών υποσχέσεων για πλήρη απασχόληση κλπ. είναι απλά φτηνή ρητορική, αφού ένα κράτος δεν είναι κυρίαρχο, όταν δεν ελέγχει τη νομισματική του πολιτική.

Το βασικό ελατήριο του διεθνούς συστήματος είναι η δημιουργία κεντρικών τραπεζών, στην ιδιοκτησία των διεθνών τραπεζιτών, όπως οι Rothschild, που υπαγορεύουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές όλων των κρατών, μέσα από τον έλεγχο της νομισματικής τους πολιτικής. Με το τελευταίο πρόσχημα της διάσωσης του πλανήτη από τη κλιματική αλλαγή, το διεθνές τραπεζικό σύστημα επιδιώκει τον πλήρη και κεντρικά οργανωμένο έλεγχο του πλανήτη.

Ο Linnett σημειώνει πως τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν ήδη παραδώσει τον έλεγχο και τη κυριαρχία τους στην ΕΕ. Το επόμενο βήμα θα είναι: «Η παράδοση της κυριαρχίας τους σε ένα μεγαλύτερο παγκόσμιο όργανο, σε σχέση με το εμπόριο άνθρακα».  Ένας τέτοιος έλεγχος θα επέλθει σταδιακά, όπως όταν βράζουμε ένα ζωντανό βάτραχο, που δεν ξέρει τι του συμβαίνει, και που μόλις το συνειδητοποιεί, είναι ήδη πολύ αργά για να πηδήξει από τη κατσαρόλα.

Η αρχή έγινε με την ΕΕ, η οποία απέδειξε τη προθυμία των χωρών της Ευρώπης να παραδώσουν τη κυριαρχία τους σε έναν μεγαλύτερο φορέα.

Ο οδικός χάρτης χαράχτηκε. Είμαστε έτοιμοι για μια νέα παγκόσμια τάξη.

S.A. από το Foreign Policy Journa


Πηγή άρθρου
http://www.antinews.gr/2011/04/05/95118/

Ο Δρακονταειδής για τα αιολικά πάρκα


Ανακοίνωση του Κώστα Δρακονταειδή
Τοποθέτηση του Κ. Δρακονταειδή στο Δ.Σ. (23/03/2011) για Αιολικά πάρκα


Θέλουμε απο την αρχή να ξεκαθαρίσουμε με ποιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε στη πράξη (όχι στα λόγια) υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγήων Ενέργειας.
Το θέμα είναι, με ποιούς πρέπει να πάμε σε τέτοιες δραστηριότητες.
Κατ΄αρχάς ας δούμε ποιο είναι το γενικότερο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο.

1. Ο <υπερβολικός ζήλος> για προώθηση των ΑΠΕ, όπως προκύπτει απο το νόμο που ψηφίστηκε έχει ως αποτέλεσμα να μη προβλέπεται καμία σοβαρή δικλείδα ασφαλείας για την προστασία της φύσης, παραβιάζοντας έτσι τη κοινοτική νομοθεσία.
Η ευρεία προώθηση των αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, σηματοδοτεί, την άνευ όρων πρόσβαση μιας εμπορικής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης.
Η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή μεν δραστηριότητα ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, βιομηχανική δε ως προς τις σημαντικές επιπτώσεις της στη φύση. Έτσι πολύτιμες βουνοκορφές και νησίδες της Ελλάδας θα γεμίσουν δρόμους και δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, με αποτέλεσμα να γίνουν εύκολα προσβάσιμες και άρα ευάλωτες σε περαιτέρω υποβάθμιση.

2. Οι ΑΠΕ, χωροθετούνται χωρίς κανένα σχέδιο, σε περιοχές προστασίας της φύσης, εθνικά πάρκα υπό ανάπτυξη, με την εξαίρεση των τμημάτων τους που αποτελούν περιοχές απόλυτης προστασίας (υγρότοπους Ramsar- και περιοχές δικτύου NATURA)
Κάθε δημόσια έκταση προσφέρεται στους επενδυτές που διεισδύουν στο χώρο της ενέργειας για την ανάπτυξη βιομηχανικής κλίμακας εγκαταστάσεων, ακόμη και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες χωρίς να έχουμε το εργαλείο των κυρωμένων δασικών χαρτών.

3. Επιχειρείται μια (αναγκαία) επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά επιχειρείται με υποβάθμιση των περιβαλλοντικών όρων και αποσύνδεση της άδειας παραγωγής απο τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως και την άδεια επέμβασης σε δασική έκταση. Αυτό πέρα απο τα περιβαλλοντικά προβλήματα, θέτει ζήτημα υποβάθμισης του κοινωνικού ελέγχου.
Το νομοσχέδιο μιλά για την κλιματική αλλαγή αλλά ενδιαφέρεται, απλά, για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

4. Ας δούμε όμως, με ποιόν τρόπο έγιναν οι διαδικασίες:
  • Έγινε χαρακτηρισμός εκτάσεων, εν μια νυκτί και στα κρυφά, χωρίς κανείς να γνωρίζει οτιδήποτε.
  • Ο προηγούμενος διορισμένος περιφερειάρχης Ιονίων κ. Γεωργούλης, εκτός απο την πρόσφατη, με αριθ. 18677/13-12-2010 απόφαση του για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το αιολικό πάρκο της <ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ>, μην ξεχνάμε ότι υπέγραψε και την αριθ. 14160/03-08-2010, έγκριση περιβαλλοντικών όρων της Ενεργειακή Μέγας Λάκκος ΑΕ>
  • Σε όλη την Ελλάδα, οι διορισμένοι περιφερειάρχες ενέκριναν, συμπτωματικά, λίγο πριν λήξει η θητεία τους σχεδόν όλες τις αντίστοιχες επενδύσεις.
Επομένως είναι σαφές ότι ο στόχος τους είναι οι επενδύσεις, ανεξαρτήτως των όποιων
συνεπειών (περιβαλλοντικών, οικονομικών, κλπ)

5. Η αιτία που επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή είναι η ύπαρξη του δικτύου υψηλής τάσης που
γι΄αυτούς σημαίνει μικρότερο κόστος.

6. Η τακτική τους να προτείνουν μικρότερο αριθμό (συγκεκριμένα προτείνουν 5) ανεμογεννητριών, δεν έχει να κάνει μόνο με την εξέλιξη της τεχνολογίας, διότι αμέσως μετά προχωρούν σε επεκτάσεις. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα σε Κυκλαδες, Κρήτη, κ.α.
7. Χωρίς τον καθορισμό χρήσεων γης, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Τέλος, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις συγκεκριμένες θέσεις. Συμφωνούμε στην εγκατάσταση τους σε άλλη θέση, όπως για παράδειγμα σε κορυφές της οροσειράς των Σταυρωτών, με βάση πάντα τα επιστημονικά δεδομένα και τις άλλες παραμέτρους που θίξαμε παραπάνω.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ μας για τη λήψη απόφασης

α) Το Δ.Σ. Λευκάδας, να επιβεβαιώσει την αντίθεση του στην εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στη θέση <ΚΑΛΟΝ ΟΡΟΣ>

β) Το Δ.Σ. Λευκάδας, να καταθέσει εμπρόθεσμα αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης 18677/13-12-10 του Γ.Γ. της Π.Ι.Ν.

γ) Το Δ.Σ. εκφράζει την αντίθεση του, εκτος της συγκεκριμένης έγκρισης των περιβαλλοντικών Όρων της < ΔΕΗ Ανανεώσιμες> (με 5 ανεμογεννήτριες ισχύος 10 ΜW) και στο όμορο αιολικό πάρκο της <GAMESA Ενεργειακής Μέγας Λάκκος Α.Ε.> με 42 ανεμογεννήτριες και συνολική παραγόμενη ισχύ 35,7 ΜW

δ) Ο Δήμος, δεν πρόκειται να παραχωρήσει ή να εκμισθώσει οποιαδήποτε δημοτική ή κοινόχρηστη έκταση, στη συγκεκριμένη ή ευρύτερη περιοχή που έχει χωροθετηθεί, στις παραπάνω δύο εταιρείες ή σε οποιαδήποτε άλλη.

ε) Την διάθεση κονδυλίου, για την κάλυψη των δικαστικών δαπανών.




Πηγή άρθρου

http://mylefkada.gr/eidhseis/anakoinoseis/4550-drako.html

Έρχεται η απόλυτη ληστεία όλων των εποχών σε βάρος της χώρας στη παραχώρηση δημόσιας γης!

Παραχώρηση δημόσιας γής: O επενδυτής που θα καταλήξει σε μια συμφωνία με το Δημόσιο θα πληρώσει μεν ένα σημαντικό ποσό για τα δικαιώματα που θα του εκχωρηθούν, γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων, ότι θα πάρει πίσω το κεφάλαιό του από την εφορία!

Τα μεγάλα μυστικά στην ιδιωτικοποίηση γης!

Εντατικά προετοιμάζεται στο παρασκήνιο από τους συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών το μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικής γης, που έχει προσελκύσει, σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον μεγάλων τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs και η Deutsche Bank. Το πρόγραμμα αυτό κρύβει μεγάλα μυστικά, όπως αποκαλύπτει σήμερα το SC.

Στο έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής, όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση μια λύση που (υποτίθεται ότι) τετραγωνίζει τον κύκλο, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ...του Δημοσίου:

  • Η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μια διπλή, αντιφατική δέσμευση, αφενός έναντι των επίσημων πιστωτών της χώρας και, αφετέρου, έναντι των πολιτών: οι πιστωτές, με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ ζητούν ένα σαρωτικό πρόγραμμα εκποίησης δημόσιας περιουσίας, ενώ ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι δεν θα πουληθεί δημόσια γη
  • Για να ξεπερασθεί η αντίφαση, ο έμπειρος και έγκριτος νομικός κ. Χ. Παμπούκης «ξεσκόνισε» και.. «γυάλισε» μια παλιά ιδέα, που συζητείται τουλάχιστον από το 1980: ο θεσμός της επιφάνειας ξεχωρίζει την ιδιοκτησία της γης από τα εμπράγματα δικαιώματα που θα έχει ο επενδυτής που θα την αξιοποιήσει. Έτσι, το Δημόσιο παραμένει ιδιοκτήτης της γης και ο επενδυτής μπορεί να εκμεταλλεύεται π.χ. ένα ξενοδοχείο που θα οικοδομήσει στη δημόσια γη. Το μεγάλο όφελος για το κράτος, σύμφωνα με αυτή την πρόταση, είναι ότι το οικονομικό αντάλλαγμα για αυτές τις συμφωνίες θα υπολογίζεται εκ των προτέρων και θα προκαταβάλλεται

Ένα σημαντικό μυστικό αυτού του τύπου συμφωνιών είναι φορολογικό, όπως τονίζουν  έμπειροι φοροτεχνικοί: ο επενδυτής που θα καταλήξει σε μια συμφωνία με το Δημόσιο θα πληρώσει μεν ένα σημαντικό ποσό για τα δικαιώματα που θα του εκχωρηθούν, γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων, ότι θα πάρει πίσω το κεφάλαιό του από την εφορία!

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 23) από το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα εκπίπτουν (..) «στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης, πολυετούς μίσθωσης μεταγραπτέας και δικαιώματος επιφάνειας ή εμφύτευσης, το μίσθωμα ή δικαίωμα που καταβάλλεται». Αυτό, όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, ισχύει ήδη για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και είναι αυτονόητο ότι θα ισχύσει και στην περίπτωση που καθιερωθεί ο θεσμός της επιφάνειας για την αξιοποίηση της δημόσιας γης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, οι επενδυτές θα πληρώσουν στην αρχή μεγάλα μισθώματα/δικαιώματα στο Δημόσιο, αλλά αυτά τα ποσά θα αφαιρεθούν τα επόμενα χρόνια από τα ακαθάριστα εισοδήματά τους από ακίνητα και θα αποσβεσθούν πλήρως. Δηλαδή, το Δημόσιο προσφέρει μια δυνατότητα επένδυσης κεφαλαίων που ενσωματώνει και μια φορολογική εγγύηση, ότι ο επενδυτής θα πάρει πίσω το κεφάλαιό του!

Αυτές οι μορφές συμβάσεων, με τα τεράστια φορολογικά πλεονεκτήματα που θα έχουν, παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για τις μεγάλες τράπεζες, καθώς εκτός όλων των άλλων με το θεσμό της επιφάνειας δημιουργείται ένα νέο εμπράγματο δικαίωμα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη λήψη δανείων. Επιπλέον, οι χρηματοροές που θα δημιουργούνται από την αξιοποίηση των ακινήτων μπορούν να γίνουν η βάση για να δημιουργηθούν νέα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα από τις τράπεζες, τα οποία θα μπορούν να διατεθούν σε επενδυτές.

Σε ένα υποθετικό παράδειγμα, όπου ένα επενδυτικό σχήμα αποκτά δικαιώματα επιφανείας σε ένα από τα νησιά που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, μια τράπεζα μπορεί να προσφέρει ένα δάνειο στους επενδυτές για να προεξοφλήσουν στο Δημόσιο το οικονομικό αντάλλαγμα και αυτό με τη σειρά του να το αξιοποιήσει για τη μείωση του χρέους. Στη συνέχεια, οι τράπεζες μπορούν να υπολογίσουν τα μελλοντικά έσοδα των επενδυτών και να τα τιτλοποιήσουν, ώστε να καλύψουν το αρχικό δάνειο από τα έσοδα αυτής της τιτλοποίησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια εκμετάλλευσης της επένδυσης, ο επενδυτής θα έχει εξασφαλισμένη μια έκπτωση φόρου, με την οποία θα καλυφθεί τελικά το ύψος του ανταλλάγματος που έχει καταβάλλει στο Δημόσιο!

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο θεσμός της επιφάνειας μπορεί να δημιουργήσει στη δημόσια γη ένα νέο Ελντοράντο για επενδυτές και τραπεζίτες και να επιτρέψει την αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Το μόνο ερώτημα είναι αν το Δημόσιο θα καταφέρει μέσα από αυτή τη διαδικασία να αποκομίσει δίκαια ανταλλάγματα για τα ακίνητα που θα παραχωρήσει στους επενδυτές, ή αν αυτή θα εξελιχθεί σε ένα «πάρτι» ιδιωτικών συμφερόντων με συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα.


Πηγή άρθρου
http://attikanea.blogspot.com/2011/03/blog-post_3501.html


Σχολιασμός απο το blog μας

Αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ουσιαστικά καταλύεται το Ελληνικό κράτος. Πως είναι δυνατόν κυβερνητικοί παράγοντες να προτείνουν τέτοια μέτρα, που  οδηγούν σε οριστικό ξεπούλημα της δημόσιας γης και σε οριστική υποβάθμιση της ζωής στη περιφέρεια, αφού όλες οι  δημόσιες εκτάσεις θα μετατραπούν σε έργα ΑΠΕ ή οτι άλλο αποφασίσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η νοσηρή κατάσταση δεν θα κρατήσει για πολύ. Ο λαός σύντομα  θα πάρει τη τύχη στα χέρια  του. Η οργή των πολιτών  ολοένα και περισσότερο φουντώνει όσο βλέπουν τη Κυβέρνηση  τους να δρά υποτελικά. Ο Καλλικράτης οφείλει να περάσει και απο τη βουλή για να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών σε 151. Στη συνέχεια να δημευτεί η περιουσία όσων βουλευτών-υπουργών  καταχράστηκαν  δημόσιο χρήμα τα τελευταία 30 χρόνια , αφού αλλάξει η σχετική νομοθεσία που τους δελεάζει στο κλέψιμο.... Πριν απο μερικές δεκαετίες η ελληνική δικαιοσύνη με συνοπτικές διαδικασίες κρέμαγε τους  κλέφτες του δημόσιου χρήματος ..... Μήπως έφθασε η ώρα  να  αναθεωρήσουμε πολλές απο τις απόψεις που μας μάθανε όλα αυτά τα χρόνια; Οι ραγδαίες εξελίξεις  θα μας δείξουν αναπόφευκτα το δρόμο.......  

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


άρθρο του Μάριου Άνθη
μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ


Πρέπει να τονίσουμε ότι θεωρούμε θετική εξέλιξη και ότι χαιρετίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα. Θετικός - επίσης - πρέπει να εκτιμηθεί και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης. Παράλληλα, εκφράζουμε την άποψη ότι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει αναμφίβολα βαρύνουσα σημασία, δεν είναι όμως ούτε αρκετή, ούτε επαρκής, σχετικά με ένα τόσο σοβαρό για το νησί της Κέρκυρας θέμα, ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου μας, που θα μπορούσε να χαντακώσει το νησί για πολλές δεκαετίες. Και επιπλέον ένα, ακόμα και σήμερα, ανοιχτό θέμα, καθώς με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού και όταν φυσικά «αποφασίσει» το αιρετό όργανο της Περιφέρειας και οι αρμόδιοι της Ημερήσιας Διάταξης να συζητήσει το θέμα, που τόσο πολύ, τόσο περίεργα πολύ, αποφεύγει μέχρι σήμερα να συζητήσει.

Όμως, αναπόφευκτα θα το κάνει και τους προειδοποιούμε ότι άμεσα οφείλουν να εγκαταλείψουν οι «υπεύθυνοι» του Περιφερειακού Συμβουλίου τους............
 πολιτικαντισμούς και τα παρασκηνιακά, γιατί σε τόσο σοβαρά θέματα δεν χωράνε τέτοιες πρακτικές, ενώ η «υπομονή» μας, όλων των πολιτών, εξαντλείται. Μία και μόνο, καθαρή θέση - δέσμευση οφείλει να λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο:

ΝΑΙ η ΟΧΙ στα αιολικά πάρκα, με βαρύ και απόλυτο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, την ζωή, τις επόμενες γενιές.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, επαναλαμβάνουμε, είναι θετική, όχι - όμως - και ικανοποιητική εξέλιξη εάν περιοριστεί σε μία απλή, τυπική ανακοίνωση άποψης και θέσης. Μιά τέτοια πολιτική συμπεριφορά θα ήταν συμπεριφορά «ποντίων πιλάτων». Εμείς περιμένουμε από το Δημοτικού Συμβούλιο να μετατρέψει την απόφαση του ενάντια στην δημιουργία αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα σε απόφαση ενάντια σε κάθε σκέψη δημιουργίας αιολικών πάρκων σε οποιαδήποτε βουνοκορφή και σε οποιοδήποτε θαλάσσιο τμήμα του νησιού μας. Να μετατρέψει την απόφαση του σε σημαία αγώνα και δράσεων που να περιέχει όλα τα επιβαλλόμενα στοιχεία και κινήσεις τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σε μία τέτοια κατεύθυνση καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας η ΕΝΑΚ.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να θέσω ορισμένες πολιτικές επισημάνσεις:

1. Καθοριστικό ρόλο στις μέχρι εδώ εξελίξεις έχουν διαδραματίσει οι κάτοικοι των «κόκκινων ζωνών» οι κάτοικοι του Σπαρτύλα, της Άνω Κορακιάνας και της ευρύτερης περιοχής, που με την ευαισθητοποίηση, την ενεργοποίηση, τις λαϊκές συνελεύσεις , την ενότητα και τον ανοιχτό διάλογο - προβληματισμό τους, έβαλαν και βάζουν την σφραγίδα τους στα γεγονότα, αποδεικνύοντας ότι βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα.

2. Η ΕΝΑΚ, θέτοντας δημόσια, άμεσα, επίκαιρα και αποφασιστικά, τις τελευταίες και σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των αιολικών πάρκων και επίσης, με όλες τις - επιβεβλημένες- ενωτικές πολιτικές κινήσεις και άλλες δραστηριότητες της, έκανε, μέχρι εδώ, το καθήκον της. Ένα καθήκον που θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή την επόμενη περίοδο. Τα συμπεράσματα είναι πολλά και θα δημοσιοποιηθούν στους πολίτες την ώρα που πρέπει. Τώρα έχει σημασία να σταματήσουμε τις ορέξεις και τις μπίζνες των λύκων της «πράσινης ανάπτυξης» και να διαφυλάξουμε τον τόπο μας από τις καταστροφικές καταστάσεις και επιπτώσεις που αποτελούν το αντίτιμο της «κοινωφελούς προσφοράς» των εταιριών.

Πηγή άρθρου
www. infokefalonia.blogspot.com/2011/03/blog-post_7134.htm



Σχόλια απο το blog μας

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ δίνουμε και εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο  Κέρκυρας που στάθηκε πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων. Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να προσαρμοστεί στη λαϊκή βούληση για να αποφευχθούν οι  συγκρούσεις οι οποίες θα είναι  γιγάντιες και απρόβλεπτες..... Ας  προετοιμαστούν όμως οι Κερκυραίοι συμπολίτες μας και για τα χειρότερα, γιατί πέρα απο τις τελευταίες  θέσεις των τοπικών αρχών  για το μείζον αυτό θέμα, υπάρχει  και μία πρόσκληση που  είχε μοιραστεί  το προηγούμενο διάστημα. Όσοι τη διάβασαν  συμπεραίνουν μάλλον, ότι αποκαλύπτονται οι πραγματικές  προθέσεις  των τοπικών αρχών που δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές........Απο την μία συναινεί το Δημοτικό Συμβούλιο να μη μπούν ανεμογεννήτριες στον Παντοκράτορα και απο την άλλη ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης συμμετέχουν ενεργά σε ενημέρωση για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί.... Αυτό δεν είναι αντιφατικό;


Όμως μπορεί να διακυβεύονται πολλά εκατ. ευρώ, μπορεί να έχουν το ΥΠΕΚΑ, το θεσμικό πλαίσιο με το μέρος τους, αλλά δεν θα κάμψουν   τη συσσωρευμένη και γενικευμένη λαϊκή οργή.....  Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο....... Ας μη ξεχνάμε ότι συνολικά η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη συγκεντρώνουν πάνω απο 10.000.000 τουρίστες ετησίως....Αυτό οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι ιθύνοντες και να μη συνθλίβουν ότι στήθηκε με κόπο τις προηγούμενες δεκαετίες γιατί οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές και ενδεχομένως να απαιτηθούν  αρκετά ελικόπτερα για την ασφαλή διαφυγή τους.......

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ!!!!!