Σελίδες

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς απο το blog μας

(κάντε click πάνω στην εικόνα)


Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο 
 με Υγεία το 2011




Ποιες περιοχές Natura της Κρήτης κινδυνεύουν από αιολικά πάρκα


 Του Ανδρέα Κριτσωτάκη  

Στο έλεος των συμφερόντων για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων βρίσκεται η Κρήτη, αφού τα τεράστια οικονομικά οφέλη, αποτελούν το απόλυτο κίνητρο για τις εταιρίες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας.

Όπως σημειώθηκε στο χθεσινό πρώτο μέρος της έρευνας της «Τ» τα τεράστια συμφέροντα έχουν οδηγήσει εταιρίες να έχουν προτείνει την τοποθέτηση αιολικών πάρκων κολοσσιαίων διαστάσεων, ακόμη και μέσα στην καρδιά περιοχών μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας. Το ακρωτήρι της Σπάθας, το φαράγγι της Σαμαριάς, τα Αστερούσια, ο Ψηλορείτης και το Οροπέδιο του Λασιθίου είναι μόνο κάποια από τα σημεία του νησιού τα οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρίες.

Πηγή άρθρου
www.agrolaiki.gr/topika/poies-perioxes-natura-tis-kritis-kindyneyoun-apo-aiolika-parka.html

Αιολικά πάρκα: Μόνον ο στρατηγικός σχεδιασμός προφυλάσσει τον φυσικό πλούτο


Ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι εξαντλητικές διαδικασίες περιβαλλοντικής εκτίμησης σε πρώιμο στάδιο αποτελούν το άλφα και το ωμέγα στη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, αλλά και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές, χερσαίες και θαλάσσιες. Αυτό υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους στις κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου με τίτλο "Ανάπτυξη δραστηριοτήτων αιολικής ενέργειας και Natura 2000".

Στην πολυσέλιδη έκθεση περιέχονται παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και υποδεικνύονται τρόποι ανάπτυξης αιολικών πάρκων με σεβασμό στον φυσικό πλούτο, αλλά και παραδείγματα όπου η χύδην χωροθέτηση αιολικών πάρκων απειλεί ευπαθή είδη και ενδιαιτήματα. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει καταλόγους, π.χ. για είδη πουλιών που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, αλλά και το σύνολο των συστάσεων και των ψηφισμάτων που έχουν εγκριθεί από τις διεθνείς συμβάσεις για τις πιθανές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην άγρια πανίδα και τους οικοτόπους. Όπως επισημαίνεται, "ο στρατηγικός σχεδιασμός των αιολικών πάρκων σε ευρεία γεωγραφική κλίμακα συνιστά έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στη φύση και την άγρια πανίδα και χλωρίδα από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού".
Ως σημείο - κλειδί θεωρεί την ευλαβική τήρηση των διατάξεων της Οδηγίας 92/43 περί οικοτόπων, κυρίως το άρθρο 6, που καθορίζει τα της διαχείρισης και προστασίας των οικοτόπων, όπως και τις διατάξεις των οδηγιών 85/337 και 2001/42 που αφορούν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις Στρατηγικές Μελέτες. Κατά την έκθεση, "αν σχεδιαστούν σωστά οι δραστηριότητες αιολικής ενέργειας, μπορούν όχι μόνο να αποτρέψουν τις επιπτώσεις στην άγρια ζωή, αλλά και να αποτελέσουν ευκαιρία ειδικά σε υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον". (Εν Ελλάδι βέβαια χωροθετούν οι επενδυτές, ενώ η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση για έργα ΑΠΕ καταργήθηκε...) Για του λόγου το αληθές παραθέτει δύο παραδείγματα.

Το Black Law στη Σκωτία

Το αιολικό πάρκο Black Law (42 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένης ισχύος 97MW) βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο σε μια σοβαρά υποβαθμισμένη και άγονη έκταση στο Νότιο Lanarkshire της Σκωτίας. Πριν από την ανάπτυξη της εγκατάστασης το μέρος έφερε τα σημάδια της ανοιχτής εξόρυξης και είχε περιγραφεί ως μέγιστο αντιαισθητικό θέαμα. Όπως απαιτούνταν σε έναν όρο των συνθηκών σχεδιασμού, ο φορέας εγκατάστασης, η εταιρεία ScottishPower, εφάρμοσε ένα τοπικό επιχειρησιακό σχέδιο γι' αυτή την περιοχή σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Φυσικής Κληρονομιάς Σκωτίας, την Lanarkshire Farmland, το Συμβούλιο Άγριας Ζωής και το Πανεπιστήμιο του Stirling.
Το σχέδιο διαχείρισης κάλυπτε 14,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη γύρω περιοχή των ανεμογεννητριών και περιλάμβανε τον καθαρισμό 4 τετρ. χιλιομέτρων έκτασης μη γηγενών κωνοφόρων προκειμένου να επιτρέψει την αναγέννηση, καθώς και τυπικής βλάστησης των υψιπέδων.

Ένα από τα ορυχεία μετετράπη σε "πράσινη" έκταση και ένα τμήμα 300 μέτρων του ρέματος του αββαείου Burn αποκαταστάθηκε. Προς όφελος των τοπικών πτηνών, φωλιές εγκαταστάθηκαν και έγιναν καλλιέργειες για τη σίτιση των πουλιών ακόμη και τον χειμώνα. Περιελήφθησαν και είδη τα οποία μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή την τοπική βελτίωση, όπως: ενυδρίδες, ασβοί, νυχτερίδες, κουκουβάγιες, μαύρη πέρδικα, γεράκι κ.ά.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικής Κληρονομιάς Σκωτίας, το Black Law μετετράπη από μια υποβαθμισμένη τοποθεσία σε τόπο άγριας ζωής.

Το Beinn an Tuirc, Σκωτία

Ο εντοπισμός ενός ζευγαριού χρυσαετών στην περιοχή όπου είχε προγραμματιστεί η εγκατάσταση 30 MW αιολικού πάρκου στο Beinn an Tuirc στη Σκωτία δεν εμπόδισε την κατασκευή, αλλά αντίθετα ενέπνευσε μια υπεύθυνη προσέγγιση για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Με βάση περιβαλλοντικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα, βρέθηκε το μέσο για να φιλοξενήσει τις ανάγκες των αετών χωρίς να μειωθεί η βιωσιμότητα του αιολικού πάρκου.

Αρχικά έγινε μια προσαρμογή στις τοποθεσίες που προβλεπόταν ότι θα τοποθετούνταν οι ανεμογεννήτριες προκειμένου να τις απομακρύνουν από τον πυρήνα της επικράτειας των αετών. Λόγω της μεγάλης απόστασης που κάλυπταν οι χρυσοί αετοί δεν ήταν δυνατόν να επανατοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες έξω από την όλη επικράτεια του ζευγαριού των αετών. Έτσι, μια εναλλακτική δημιουργήθηκε γι' αυτούς μακριά από τις ανεμογεννήτριες , που ονομάστηκε “περιοχή άμβλυνσης”. Η περιοχή αυτή δημιουργήθηκε με τον καθαρισμό 4,5 τετρ. χιλιομέτρων έκτασης μη γηγενών κωνοφόρων για να επιτρέψει την αναγέννηση της τοπικής βλάστησης, όπως τα ρείκια, οι μουριές κ.ά. Αυτό παρείχε ελκυστικό περιβάλλον για την κόκκινη πέρδικα -ένα βασικό θήραμα για τους χρυσούς αετούς-, που με τη σειρά του προσέλκυε το ζευγάρι των αετών στη νέα τους κατοικία.
Κατ' αυτόν τον τρόπο η περιοχή άμβλυνσης εξυπηρέτησε δύο σκοπούς: περιορίστηκε η απώλεια ζωτικού χώρου λόγω της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και με την απομάκρυνση των αετών από τις ανεμογεννήτριες ο κίνδυνος πρόσκρουσης με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών μειώθηκε πάρα πολύ.

Πηγή άρθρου


Σχολιασμός από το blog μας 

Ο αξιοσέβαστος δημοσιογράφος της εφημερίδας Αυγής, προφανώς δεν έχει ενημερωθεί πλήρως ως προς τις πενιχρότατες ετήσιες ενεργειακές αποδόσεις των ανεμογεννητριών. Ούτε βέβαια για το υψηλό κόστος που θα επιβαρύνει όλους αν συνεχιστεί η ασύδοτη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων. Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι κυρίως στη χωροθέτηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αλλά γενικότερα στην ύπαρξη των ανεμογεννητριών. Οι ανεπανόρθωτες καταστροφές που έχει υποστεί το ελληνικό φυσικό περιβάλλον και οι τοπικές κοινωνίες από τα αιολικά πάρκα, είναι αποτέλεσμα της παράλογης εγκληματικής πολιτικής μεταξύ κράτους και μεγαλοεπενδυτών της πράσινης ανάπτυξης. Αν γίνει καταγραφή των περιοχών που στήθηκαν ανεμογεννήτριες θα  διαπιστώσουμε, ότι στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν σεβάστηκαν μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία, ούτε κατά επέκταση τους πληθυσμούς των  τοπικών κοινωνιών. Η κερδοσκοπία βλέπετε γίνεται πάντοτε σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και ποτέ σε όφελος του............
Αξίζει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται αγώνας δρόμου μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών, για να προλάβουν τις επιδοτήσεις, πριν την επίσημη πτώχευση της χώρας. Αυτό ήδη επιτυγχάνεται με τη πολιτική του fast track, όπου με ταχύτερες διαδικασίες εγκρίνονται οι άδειες χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Οι   ακυρώσεις των προγραμματισμένων  νέων αιολικών πάρκων που  γίνονται σε όλη την Ευρώπη (εξαιτίας των άσχημων οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη) έχουν ως αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων απο τα  εργοστάσια παραγωγής ανεμογεννητριών,  λόγω μειωμένης ζήτησης. Αλλά και η ίδια η αιολική ενέργεια ως συμπληρωματικό μέσο στο μείγμα της ενέργειας, αμφισβητείται πλέον έντονα από ολοένα και περισσότερους επιστήμονες και ενεργειακές ενώσεις. 'Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει μία απρόβλεπτη κατάσταση για τους αιολοφωστήρες, όπου διαβλέπουν ακόμη και διακοπή των υπέρογκων επιδοτήσεων (χωρίς αντίκρυσμα) που λάμβαιναν απλόχερα μέχρι σήμερα απο την Ε.Ε..........

H αιολική ενέργεια αποδεικνύεται πανάκριβη, αφού απαιτεί  σημαντικά έργα υποδομής και ειδικότερα πολλά back ups, στην ομαλή λειτουργία της. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην  υπέρμετρη αύξηση του  κόστους παραγωγής ενέργειας εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος ζωής όλων.  Με άλλα λόγια, όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες στήνονται, τόσο περισσότερο θα βυθιζόμαστε στην ύφεση, γιατί απλούστατα η ανάπτυξη  απαιτεί όσο το δυνατόν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος……........  


ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ:



ΕΞΩ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.!!!!! ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ.

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ!!!!!!!!!!!!! 

ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ  ΣΑΣ!!!!!!

ΔΩΣΤΕ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑΦΟΠΕΤΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΟΥΤΟΠΙΣΤΙΚΕΣ   ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!!!!!!!!
 
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!!!

Κινδυνεύουν οι εγγυημένες τιμές του «πράσινου» ρεύματος στην Ευρώπη



Σενάρια κατάργησης της εγγυημένης τιμής πώλησης του ρεύματος που παράγουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προωθεί μερίδα κοινοτικών αξιωματούχων, με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Τα σενάρια αυτά κάνουν λόγο για την ανάγκη «εναρμόνισης των υποστηρικτικών μηχανισμών», διατύπωση που κρύβει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την πρόθεση για κατάργηση της εγγυημένης τιμής, επειδή κάποιοι στην Κομισιόν πριμοδοτούν άλλες μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, άνθρακας, κλπ), όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές...

Εφόσον περάσει μια τέτοια θέση, η τιμή για την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ θα καθορίζεται από ένα διαφορετικό μηχανισμό, και με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή την προσφορά και τη ζήτηση όπως για παράδειγμα των λεγόμενων "πράσινων πιστοποιητικών" που ισχύουν ήδη σε Ιταλία και Βρετανία. Στην ουσία όμως πρόκειται για ένα τρικ, όπως λένε οι γνωρίζοντες, διότι ακόμη και ο νέος μηχανισμός θα προβλέπει μια τιμή που ούτως ή άλλως θα την επιβαρύνεται ο καταναλωτής, όπως συμβαίνει και σήμερα, μέσω του Τέλους ΑΠΕ.
Το πρώτο βήμα...
Εκφράζονται λοιπόν ανησυχίες ότι αυτό δεν θα είναι παρά το πρώτο βήμα για να χαθεί το προβάδισμα που έχουν σήμερα οι ΑΠΕ, να αγοράζεται η ενέργεια τους από το διαχειριστή του συστήματος, πριν απ’ όλες τις άλλες τεχνολογίες (λιγνίτης, φυσικό αέριο, κλπ), πλεονέκτημα που διατηρούν για καθαρά τεχνικούς λόγους, οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με τη φύση των τεχνολογιών αυτών.
Μπιρμπίλη : «Θα απαξιώσει σημαντικές επενδύσεις»
Στο θέμα που συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, αναφέρθηκε και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Όπως είπε η εναρμόνιση των υποστηρικτών μηχανισμών «θα απαξιώσει σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα αποδυναμώσει την εξουσία των εθνικών κυβερνήσεων ως προς τον έλεγχο της πορείας και την επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ στην Ευρώπη, των ελλιπών ενεργειακών υποδομών και την ευρωπαϊκή ενοποίηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας».

Αμφισβητείται η προτεραιότητα των ΑΠΕ

Το αν το πράσινο ρεύμα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά απ’ ότι εκείνο που προέρχεται από συμβατικές πηγές, είναι κάτι που συζητείται όλο και συχνότερα τελευταίως. Σε πρόσφατη συν/ξη Τύπου, ο γ. γραμματέας του ΙΕΝΕ Γιάννης Χατζιβασιλειάδης, ανέφερε ότι μια τάση που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σε άμεσο χρονικό ορίζοντα να μειωθούν αρκετά οι τιμές αγοράς των πράσινων μεγαβάτ από το σύστημα, και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να καταργηθεί η προτεραιότητα που έχουν οι ΑΠΕ και οι ειδικές τιμές που απολαμβάνουν. Σε μια τέτοια περίπτωση το πράσινο ρεύμα θα εισέρχεται επί ίσοις όροις στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού, όπως εκείνο που προέρχεται από τις συμβατικές πηγές.
Το ιστορικό της εγγυημένης τιμής
Ας δούμε όμως πως έφτασαν οι ευρωπαϊκές χώρες να καθιερώσουν το σύστημα της εγγυημένης τιμής αγοράς της πράσινης κιλοβατώρας από τον διαχειριστή του κάθε συστήματος. Το 2007, επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάνθηκε ότι το σύστημα της εγγυημένης τιμής επιβαρύνει λιγότερο τον καταναλωτή σε σχέση με τα ανταγωνιστικά μοντέλα, και παράλληλα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ακολούθησε το 2009 η έκδοση της σχετικής Οδηγίας για τους μηχανισμούς εγγυημένης τιμής και την προτεραιότητα που πρέπει να έχει η πράσινη κιλοβατώρα στην κατανομή του φορτίου. Εδώ όμως και μερικούς μήνες, μια μερίδα γραφειοκρατών και αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, έχουν ξεκινήσει να αμφισβητούν το κατά πόσο πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει εγγυημένη τιμή για τις ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι πλήθος πλέον χωρών της Ε.Ε. έχουν καθιερώσει το σύστημα της εγγυημένης τιμής σαν μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ, όπως οι Γερμανία, Δανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία (υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο σύστημα της εγγυημένης τιμής και εκείνο του ανταγωνισμού), κ.ά.

Πηγή άρθρου
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d9528f41-4a14-4452-86cd-5c3faba0470d

Στο εξωτερικό στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι ενεργειακές επιχειρήσεις



Στο εξωτερικό στρέφουν το βλέμμα οι πολλές ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις, λόγω της σημερινής αρνητικής οικονομικής συγκυρίας στον τόπο μας και της εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση υπό το βάρος διαχείρισης της παρούσας κρίσης.

Αυτό δήλωσε ο o Αντιπρόεδρος & Γενικός Δ/ντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κωστής Σταμπολής στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσε χθες η διοίκηση του Ινστιτούτου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 15ου εθνικού συνεδρίου, με θέμα «Ενέργεια και Ανάπτυξη».

Παρατήρησε ότι «οι Ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν και χρηματοδοτούν έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο, έχουν αναλάβει την κατασκευή αιολικών πάρκων σε Πολωνία, Βουλγαρία και Τουρκία, υδροηλεκτρικά έργα στην Αλβανία και κατασκευή μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε Συρία, Ρουμανία και Τουρκία. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα projects που εμπλέκονται σήμερα και χρηματοδοτούν Ελληνικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα. Αυτό αναδεικνύει την εκπληκτική προσαρμοστικότητα, εξωστρέφεια και δυναμική του κλάδου, παράγοντες οι οποίοι μπορούν ν’ αξιοποιηθούν από την πολιτεία για εγχώριες επενδύσεις όταν εξασφαλισθούν ομαλές συνθήκες λειτουργίας του κράτους».

Ι. Δεσύπρης

Στα παράδοξα, όπως τα χαρακτήρισε, της αγοράς ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος Δρ Ιωάννης Δεσύπρης ΙΕΝΕ. Σε καθημερινή λειτουργία βρίσκονται, όπως είπε, μονάδες παλαιές και ρυπογόνες με πολύ χαμηλή απόδοση, οι οποίες εκτοπίζουν τη λειτουργία μονάδων τελευταίας τεχνολογίας, με υψηλή απόδοση. Πώς είναι δυνατόν, διερωτήθηκε ο ίδιος, να υφίστανται οικονομική ζημία και οι καινούριοι παραγωγοί και οι καινούριοι έμποροι λιανικής; Ποιος κερδίζει; Πώς γίνεται, επισήμανε ο κ. Δεσύπρης, σε εποχή χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και μεγάλης οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές υψηλής τάσης, χωρίς τους οποίους δεν θα λειτουργούσαν οι λιγνιτικές μονάδες το βράδυ, ή στις ώρες χαμηλής ζήτησης, να υπερχρεώνονται σε ηλεκτρικό ρεύμα;

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, εξάλλου, υπογράμμισε ότι το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο κωδικοποιεί μερικά θεμελιώδη αξιώματα για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπως, μεταξύ άλλων, τις ζώνες εισόδου-εξόδου για τα συστήματα μεταφοράς και την εξισορρόπηση φορτίου, βασισμένου στην αγορά. Είναι προφανές, τόνισε ο κ. Δεσύπρης, ότι οδηγούμαστε σε ένα σύστημα κοστολόγησης της μεταφοράς του αερίου βασισμένο στην είσοδο και την έξοδο του αερίου. Ο ίδιος επισήμανε ορισμένα σημεία του Κώδικα Αερίου, τα οποία χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Αναφέρθηκε ακόμη στην πίεση που ασκεί η αυξημένη κατανάλωση του LNG στην τιμολόγηση του αερίου αγωγού.

Π. Κάπρος

Την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία του Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας επισήμανε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ καθηγητής Παντελής Κάπρος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών του 15ου συνεδρίου του ΙΕΝΕ, είπε ο κ. Κάπρος, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού για τα συστήματα μεταφοράς, είτε άμεσα, είτε στο ορατό μέλλον.

Η σημερινή χονδρεμπορική αγορά και η λιανική αγορά, ανέφερε ο κ. Κάπρος, λειτουργούν με πολλές και σοβαρές στρεβλώσεις. Οι μονάδες ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, που είναι οι πιο σύγχρονες και αποδοτικές, ζημιώνουν από τη χονδρεμπορική αγορά, γεγονός που αποδίδεται στις στρεβλώσεις της αγοράς και όχι στην ανταγωνιστικότητα τους.

Για να μπορέσει να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο πρέπει οι ανεξάρτητοι προμηθευτές να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αλλά και σε ενέργεια από μονάδες βάσης και μονάδες αιχμής. Η σημερινή κατάσταση στο λιανεμπόριο είναι απόλυτα ασταθής.

Επομένως, κατέληξε ο κ. Κάπρος, οι συζητήσεις που γίνονται για να δοθεί πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή πρέπει να γίνουν με διαφανή τρόπο και με μακροχρόνια προοπτική, που να διασφαλίζει υγιή ανταγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη και τις επενδύσεις που έγιναν από την ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα.

Ι. Χατζηβασιλειάδης

Πηγή άρθρου
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b078de9e-a2fa-4928-b513-e2a3cac10da0

Βρετανία: Προβλέψεις για κατακόρυφη μείωση των νέων off shore αιολικών


Κατακόρυφη μείωση της εγκατάστασης νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βρετανία, κατά 93%, αναμένεται το 2013.

Η μείωση των νέων υπεράκτιων αιολικών «απειλεί» την ανάπτυξη του κλάδου των ανεμογεννητριών, ο οποίος καλείται να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι εκτιμήσεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις εταιρείες του χώρου, ενώ πηγές του κλάδου επισημαίνουν στην εφημερίδα Guardian πως «η βιομηχανία αντιμετωπίζει ένα κενό στα μέσα της δεκαετίας, προτού ξεκινήσει ο τρίτος γύρος ανάπτυξης και αυτό προκαλεί προβλήματα στην παραγωγική αλυσίδα».

Πηγή άρθρου


Σχολιασμός από το blog μας

Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερο θα μαθαίνουμε  ακυρώσεις έργων αιολικών πάρκων στη ξηρά ή στη θάλασσα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ανεμογεννήτριες μεγάλης κλίμακας, είναι οικονομικά ασύμφορες, δεν προσφέρουν λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα με αποτέλεσμα να ανεβάζουν το κόστος ζωής όλων από το ακριβότερο ρεύμα που παράγουν (όποτε φυσήξει κάποιο αεράκι). Όσο και αν τρέχουν οι πολυεθνικές εταιρείες να προλάβουν, δεν θα πετύχουν τους στόχους τους για νέα κέρδη……..Πω πω στενοχώρια!!!!!!!!

Συμπέρασμα: Οι επικείμενες πτωχεύσεις κρατών, η αβεβαιότητα στην ευρωζώνη, θα προστατεύσουν τελικά  το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες από τους αεριτζήδες της πράσινης ανάπτυξης, που σπέρνουν ανεμογεννήτριες όπου θέλουν, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων. Στη χώρα μας  οι αιολοφωστήρες ήδη  αισθάνονται το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Εμείς πάντως,  τους θυμίζουμε τα λόγια από ένα γνωστό λαϊκό άσμα: «είναι κακό στην άμμο να κτίζεις παλάτια……..»



Μπιρμπίλη: Θέλουμε αγρότες και όχι παραγωγούς ενέργειας




(Απόσπασμα άρθρου)

«Θέλουμε αγρότες και όχι παραγωγούς ενέργειας. Για τον λόγο αυτό περιορίσαμε σε 1% ανά νομό το μέγιστο ποσοστό χρήσης της γης υψηλής παραγωγικότητας για εγκατάσταση φωτοβολαϊκών», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Veto. 

«Δεν θα σπαταλήσουμε την παραγωγή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών» επεσήμανε η υπουργός και ξεκαθάρισε ότι «τα φωτοβολταϊκά δεν είναι η νέα επιδότηση όπως ήταν παλιά το βαμβάκι».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τη δημιουργία αιολικών πάρκων τόνισε ότι, «το πρόβλημα δεν είναι η δυνατότητα προσφυγής, αλλά ο χρόνος που απαιτείται για να εκδοθεί τελεσίδικα η σχετική απόφαση». Επεσήμανε, δε ότι «αυτοί που αντιδρούν για τις ανεμογεννήτριες είναι μειοψηφία αλλά είναι οι μόνοι που ακούγονται» και τόνισε την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού όπως είπε «μόνο έτσι οι ακραίες αντιδράσεις θα γίνουν όλο ένα και σπανιότερες». 


Πηγή άρθρου


Σχολιασμός από το blog μας


Η κυρία Μπιρμπίλη δεν έχει αναφερθεί ποτέ (ούτε και τα ΜΜΕ) στη περίφημη εκείνη διαδικτυακή διαβούλευση για τις ΑΠΕ, που έληξε στις 15/01/2010. Σε αυτήν, εξειδικευμένοι επιστήμονες, σύλλογοι, ενώσεις αλλά και απλοί πολίτες, κατακεραύνωσαν με τις τεκμηριωμένες απόψεις τους τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας. Σε καμία περίπτωση το ΥΠΕΚΑ δεν έλαβε υπόψη του αυτές τις απόψεις. Ούτε έχει ανακοινωθεί και κάποιο πόρισμα από ότι ξέρουμε( αν γνωρίζει κάτι κάποιος διαφορετικό να επικοινωνήσει μαζί μας). Μόνο μειοψηφία δεν ήταν όλοι εκείνοι που αντέδρασαν στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά και σε όλη την Ελλάδα επίσης υπάρχουν αντιδράσεις κατά ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας και ειδικότερα σε ανεμογεννήτριες. Η αλήθεια είναι ότι όσοι βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες όλων αυτών των ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, είναι εκείνοι που πρωτίστως αντιδρούν. Η κ. Μπιρμπίλη, οι συνεργάτες της και όλοι οι πράσινοι ψευτοενεργοσωτήρες έχουν υποστεί μήπως τις επιπτώσεις από κάποιο αιολικό πάρκο;   Σαν να μην έφτανε η απόλυτη κοροϊδία, επιθυμεί η κ. Μπιρμπίλη να αυξηθεί παραπέρα η προπαγάνδα των ΑΠΕ για να εξοντωθούν και οι τελευταίοι αντιστεκόμενοι……. Εμείς απλά θα θυμίσουμε τα σοφά λόγια που είπε ο Leonardo da Vinci:



 «Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν και εκείνοι που δεν βλέπουν» και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του……….

Μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας ΔΕΗ και Γάλλων


Μνημόνιο συνεργασίας επισημοποίησαν χθες (02/12/2010) την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν κοινές επενδύσεις για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα η ΔΕΗ και ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος EDF. 

Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν μέσω των θυγατρικών εταιρειών τους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΔΕΗ Ανανεώσιμες και EDF Energies Nouvelles). Η ΔΕΗ επιδιώκει να επωφεληθεί εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιό της αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα της EDF και η γαλλική εταιρεία να υλοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις επενδύσεις της, αξιοποιώντας τη ΔΕΗ ως κυματοθραύστη απέναντι σε ενδεχόμενες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες ή γραφειοκρατικά προσκόμματα. 

Η συμφωνία που έχει εγκριθεί στις 27 Σεπτεμβρίου από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, προβλέπει σε πρώτη φάση τη συνεργασία για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων της EDF στη Φλώρινα, ισχύος έως και 200 MW, καθώς και ενός υβριδικού έργου στην Κρήτη (αιολικό πάρκο ισχύος 90MW και υδροηλεκτρικός σταθμός προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ), το οποίο έχει ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ.
Το πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπει την είσοδο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με ποσοστά ελέγχου από 30% έως και 49% στις επιμέρους εταιρείες, οι οποίες θα ιδρυθούν για να «τρέξουν» τις επενδύσεις.
Β.Γ.


Πηγή άρθου



Σχολιασμός από το blog μας

Για άλλη μία φορά αξιοποιείται η ΔΕΗ «ως κυματοθραύστης» ή «Δούρειος Ίππος» αν θέλετε, απέναντι σε ενδεχόμενες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες ή γραφειοκρατικά προσκόμματα, στην εγκατάσταση των  γαλλικών ανεμογεννητριών αυτή τη φορά. Με μία λέξη: ΑΙΣΧΟΣ !!!!! ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ. 

Δυστυχώς ΟΙ ΑΙΟΛΟΦΩΣΤΗΡΕΣ του ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι δεν κατανοούν ή δεν θέλουν να αποδεχθούν τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας. Οι σπασμωδικές κινήσεις τους θυμίζουν πολύ τη σοφή  λαϊκή ρύση: Εδώ το σπίτι καίγεται και η γριά χτενίζεται! Αντί να σταματήσουν οποιαδήποτε άλλη αιολοφούσκα, εκείνοι τρέχουν για να προλάβουν τις επιδοτήσεις, πριν την ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ της  χώρας, που θα τους ακυρώσει όλα τα σκοτεινά κερδοσκοπικά τους παιχνίδια. 

Η χώρα δεν αντέχει άλλες αστοχίες, άλλα λάθη. Οι ανεμογεννήτριες δεν οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη, ούτε θα συντελέσουν στην ευημερία των Ελλήνων. Δεν λύνουν το ενεργειακό πρόβλημα αλλά αντίθετα ανεβάζουν το ενεργειακό κόστος, καταδικάζουν τη  χώρα σε μόνιμη ύφεση, και τα  ελληνόπουλα αναγκαστικά στη μετανάστευση…….. για την αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης, που θα τους δώσει τις ευκαιρίες  να μεγαλώσουν με σιγουριά και  αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους.

Οικονομική ανάπτυξη – Πράσινη οικονομία 1-0


Απόσπασμα άρθρου της Στέλλας Θεοδώρου


Στην περυσινή Σύνοδο της Κοπεγχάγης, δύο εβδομάδες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων κατέληξαν στο μηδέν, καθώς δεν υπήρξε δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Αντίθετα οι αρχηγοί των κρατών περιορίστηκαν σε μια πολιτική συμφωνία που ορίζει ότι πρέπει να συγκρατηθεί ή άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 2ο C. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι η Σύνοδος του Κανκούν θα στεφθεί με επιτυχία. Προϋπόθεση γι’ αυτό θα ήταν η συμφωνία των ελάχιστα αναπτυγμένων κρατών και των χωρών της αφρικανικής ηπείρου, που ζητούν ανταλλάγματα και δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από τον αναπτυγμένο κόσμο.

Οι συμφωνίες απαιτούν, εκτός από βούληση και θυσίες από όλες τις πλευρές. Θυσίες που όλοι οι ηγέτες είναι διατεθειμένοι να κάνουν στα λόγια, αλλά λίγοι στην πράξη, γεγονός που οδήγησε και στο περυσινό ναυάγιο της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

Τα αναπτυγμένα κράτη δεν είναι διαθέσιμα να θυσιάσουν την όποια ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης σε καιρό κρίσης, στο βωμό της συγκράτησης των κλιματικών αλλαγών. Είναι ενδεικτικό των προθέσεων των εθνικών κυβερνήσεων ότι στο πλαίσιο των περικοπών μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις της πράσινης ανάπτυξης, είτε αυτή αφορά την επιχειρηματικότητα είτε προγράμματα που απευθύνονται σε ιδιώτες ή και κλάδους όπως ο αγροτικός. Η απώλεια της βιοποικιλότητας, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας ή βροχοπτώσεων είναι εδώ, δεν μας χτυπούν απλώς την πόρτα. Κι όμως η πράσινη ανάπτυξη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο εγχείρημα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οργάνωσης Farming Futures στη Βρετανία. Η οργάνωση είχε χρόνια επιτυχημένης πορείας και δράσης στην έρευνα, αλλά και στην προσπάθεια να πείσει τους αγρότες να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Όχι πια. Της ανακοινώθηκε ότι μετά το Μάρτιο κόβονται με μαχαίρι τα κρατικά κονδύλια. Στις ΗΠΑ, σε πολιτείες όπως το Κεντάκι και η Βιρτζίνια, οι συμφωνίες για την αγορά ενέργειας από τα αιολικά πάρκα ακυρώνονται, καθώς το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα κερδίζουν έδαφος εν μέσω οικονομικής κρίσης εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών.


Πηγή άρθρου
Εφημερίδα VETO – Η οικονομία σε κρίση ο πλανήτης σε ασφυξία…….
Οικονομική ανάπτυξη- Πράσινη οικονομία 1-0( σ.34-36)
Άρθρο της Στέλλας Θεοδώρου
28/11/2010


Σχολιασμός από το blog μας

Αξιότιμη Στέλλα Θεοδώρου,

Το άρθρο σας  αποδεικνύει ότι είσαστε υπέρμαχος της πράσινης ανάπτυξης με όποιο κόστος. Οι απόψεις σας μπορεί να  είναι σεβαστές, αλλά δεν πείθουν πλέον τους  ενεργοποιημένους πολίτες, οι οποίοι έχουν από καιρό αντιληφθεί τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεγαλοεπιχειρηματιών των ΑΠΕ. Εκείνο πάλι το παραμύθι ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν καθοριστικά τις κλιματολογικές συνθήκες πρέπει επιτέλους να σταματήσει, γιατί απευθύνεται μόνο σε αφελείς, άσχετους και κρετίνους. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η γη κατά περιόδους παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές στο κλίμα της. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες  μπορεί να επηρεάσουν το μικροκλίμα μιας  περιοχής, όχι όμως να  επιδράσουν συσσωρευτικά σε όλο το πλανήτη, όπως κάποιοι επιστήμονες διατυμπανίζουν.  Οι άρχοντες του διεθνούς κεφαλαίου σκαρφίζονται χίλιες δυο ιστορίες για να περάσουν ανώδυνα τα κερδοφόρα σχέδια τους, σε βάρος των ανυποψίαστων πολιτών. Τα κρατικά κονδύλια προς τις ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, θα έπρεπε να είχαν κοπεί όχι με μαχαίρι, αλλά με αλυσοπρίονο εδώ και χρόνια. Ελάχιστοι τολμηροί δημοσιογράφοι κατήγγειλαν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος πίσω από δεκάδες μεγαλοεταιρίες  ΑΠΕ. Ακόμη λιγότεροι ήταν εκείνοι που κατήγγειλαν τις πενιχρότατες ετήσιες ενεργειακές επιδόσεις των ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας και τις επιπτώσεις τους στο φυσικό κοινωνικό περιβάλλον. Διότι τα οικονομικά συμφέροντα ήταν εκείνα που οδήγησαν σε άτυπες συμμαχίες ιδιώτες και κυβερνητικά στελέχη, όπου  με αιχμή του δόρατος τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ προπαγάνδισαν υπέρ, μίας  πανάκριβης ενέργειας που μόνο θετικά δεν θα είχε στις τσέπες των πολιτών και στις εθνικές οικονομίες τους.

Φαίνεται ότι οι επικείμενες πτωχεύσεις σε κάποια κράτη, βάζουν αναπάντεχα  φραγμούς στα σκοτεινά σχέδια των πράσινων επενδυτών. Στην Ελλάδα σήμερα  είμαστε απλά θεατές στις εξελίξεις της εθνικής μας οικονομίας. Πολύ σύντομα όμως θα  γίνουμε μάρτυρες, ίσως και πρωταγωνιστές σοβαρών κοινωνικών – πολιτικών εξελίξεων, που θα αλλάξουν αναπόφευκτα τη ζωή όλων. Δεν κινδυνολογούμε, απλά διαπιστώσεις κάνουμε. Ας μη ξεχνάμε τη σοφή λαϊκή ρήση: «Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».