Η ασφάλεια των αιολικών πάρκων


ΕΡΩΤΗΣΗ

Πόσο ασφαλείς μπορούν να νιώθουν οι κάτοικοι των Διλινάτων από το ενδεχόμενο βλάβης κάποιας ανεμογεννήτριας και πτώσης των τμημάτων των πτερυγίων της, μέσα στα οικιστικά όρια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι βλάβες στα πτερύγια των ανεμογεννητριών συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο και εξαρτώνται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες όπως: κακή ποιότητα υλικών, σπάσιμο φρένου φτερωτής, κακή συναρμολόγηση, ελλιπής συντήρηση, λανθασμένος χειρισμός των μηχανημάτων, φωτιά από υπερφόρτωση δικτύου, κακές ή ακραίες καιρικές συνθήκες (κυρίως από πάγο ) κ.λ.π Η πρόκληση κάποιου ατυχήματος είναι υπαρκτή, ειδικότερα απο το τμήμα της φτερωτής και σε συνδυασμό με τη περιστρεφόμενη κίνηση, μπορούν να εκσφενδονιστούν κομμάτια, ακόμη και σε 400 μέτρα απόσταση από τη βάση της ( Borkas 11, Ελσίνκι, 1994). Το χειμώνα μπορεί ακόμη να ξεκολλήσουν μεγάλα κομμάτια πάγου απο τα πτερύγια και να πέσουν με ορμή κάτω. Συνεπώς το ενδεχόμενο ενος τέτοιου συμβάντος στα Διλινάτα και μάλιστα από μεγάλο ύψος πάνω σε πολίτες, οικισμούς, αυτοκίνητα, κ.α. θεωρείται πιθανό με απρόβλεπτες συνέπειες. Άρα, όσες περισσότερες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται πάνω απο τον οικισμό, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες πρόκλησης κάποιου σοβαρού ατυχήματος. Απλά είναι θέμα χρόνου……… Οι παραπάνω φωτογραφίες από αιολικά πάρκα της Ευρώπης και Ιαπωνίας μιλούν από μόνες τους……
ΕΜΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ η θέση των ανεμογεννητριών είναι σε παράκτιες περιοχές & βραχονησίδες (μακριά απο περιοχές αναψυχής ή εν δυνάμει αναψυχής καθώς και καταφύγια θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών ) και όχι κοντά σε οικισμούς και γύρω απο το φυσικό τοπίο τους!!! Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, καταγράφονται και μελετούνται ( μετά τα τσουνάμια καταγγελιών επιστημόνων, συλλογικών φορέων και πολιτών) οι σοβαρές κοινωνικές, αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν τα αιολικά πάρκα. Η Ε.Ε. θα δρομολογήσει οδηγίες το προσεχές διάστημα, για απαγόρευση τοποθέτησης ανεμογεννητριών σε κορυφογραμμές, όχι όμως τη κατάργηση τους επειδή έχουν επενδυθεί τεράστια οικονομικά ποσά απο πολυεθνικές εταιρείες.
Σοβαρά ατυχήματα με ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη
Μία μόλις 10 χρονών ανεμογεννήτρια τύπου Vestas κοντά στο Αrhus στη Δανία, βρέθηκε εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια μιας θύελλας στις 22 Φεβρουαρίου, 2008. 'Αρχισε να εκρήγνυται από τις αποσπώμενες λεπίδες. Σύμφωνα με μια έκθεση στις 25 Φεβρουαρίου από το Κεντ Kroyer Ingeniøren, "μεγάλα, αιχμηρά κομμάτια Fiberglas από τη λεπίδα έβρεχε πάνω κάτω στον τομέα ανατολικά του αεροστροβίλου, 500 μέτρα και από τη βάση του. Δείτε το σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο Danish windturbine colapses in storm
Άλλη μία κατάρρευση σημειώθηκε στο Sidinge της Δανίας, 2 μέρες αργότερα: «ένα από τα βαρέα κομμάτια λεπίδων πέταξαν 100 μέτρα μέσω του αέρα και έπεσαν στο έδαφος με μια φοβερή έκρηξη".
Ο Kroyer συνεχίζει: «Δεν έχει καν ένα μήνα όταν από παρόμοια τουρμπίνα Vestas στο ΕΓ της περιοχής Gotland της Σουηδίας, έπεσε μια λεπίδα με τον ίδιο τρόπο όπως και στην Sidinge. Στην περίπτωση αυτή η λεπίδα πέταξε 40 μέτρα και να σφυρηλατηθεί κάτω σε έναν τομέα. Ένας γείτονας περιγράφει ένα εκωφαντικό bang ως «μια ηχητική έκρηξη ή ένα τροχαίο ατύχημα».
Πριν από το νέο έτος, ένα στρόβιλος επίσης τύπου Vestas στη Βόρεια Αγγλία κατέρρευσε, και ένα μήνα νωρίτερα, ένας στρόβιλος Vestas κατέρρευσε και στη Σκωτία.
Σημειώστε ότι αυτό ήταν ένα 10-year-old 600-μοντέλο kW και πολύ μικρότερο από τις κολοσσιαίες ανεμογεννήτριες που γίνονται σήμερα.

ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ………. ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ Η΄ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΜΑΣ. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ…………..

Πηγή άρθρου: Διαμαρτυρία κατοίκων Διλινάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: